Aventura, Special

Black Panther (2018)[REVIEW]

„The world is changing. Soon there will only be the conquered and the conquerors. You are a good man, with a good heart. And it’s hard for a good man to be a king.”

  • Regizor: Ryan Coogler
  • Actori: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitaker, Andy Serkis
  • Gen: Aventuri, SF
  • Premii: 32 premii, 91 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 134 minute

Povestile cu supereroi nu primesc de cele mai multe ori adaptari care sa le faca cinste si astfel se pune o eticheta nedorita acestui subgen. Din fericire, ceea ce Marvel a reusit sa faca de cand a dat startul Universului de cinema cu acelasi nume, este stabilirea unui canon care surprinde (aproape) de fiecare data cu abodarea facuta. Ultima oara Thor distra pe cinste, iar acum vedem o versiune sobra, a unui erou cu o busola a moralitatii foarte bine dezvolvata.

Desigur, Black Panther nu este primul supererou de culoare. A fost inainte si Blade Runner dar nu putem compara filmul cu trilogia aceea, care cu atat mai mult pare acum o gluma. Civilizatia prezentata aici, in taramul Wakanda, este una construita pe o tehnologie de origini meteorite, neatinsa de colonizarea Europei. Regizorul Ryan Coogler a mestesugit o fuziune faina intre traditiile africane si futurismul SF (poate exagerat, dar niciodata artificial, inestetic, plastic).

Filmul nu revolutioneaza subgenul si, din fericire, nici macar nu incearca. Se pariaza pe aceeasi formula care presupune sa fim privati de un villain memorabil (cu tiate ca aici tinzi sa ii tii partea, ca ii intelegi motivatia – faina interpretare a celui care il portretizeaza si pe Creed). Locatia Asgard are in sfarsit un competitor (fantastic din punct de vedere vizual) intr-una ceva mai complexa, care dispune de o tehnologie avansata in contradictie cu organizarea tribala din poveste.

Cool acest aspect, inclusiv cand un agent CIA (Martin Freeman) este numit colonizator, intr-una din putinele ocazii cand s-a testat umorul.

The Black Panther ar putea deveni un film de referinta pentru filmele cu supereroi. Ar putea concura oricand sa castige titlul de cel mai bun. Poate ca nu a depasit altele din saga, dar are o estetica unica, o distributie talentata si o poveste care chiar functioneaza, incepand cu motivatiile protagonistilor. Fara sa fie aceeasi reteta de productii de popcorn, ci ceva mai ofertant din mai multe puncte de vedere, mai ales la nivel emotional.

Andy Serkis si Michael B. Jordan sunt foarte buni in aparitiile cu personajele negative. Castingul ii mai include pe Daniel Kaluuya, Forest Whitaker, Lupito Nyong’o, Letitia Wright, Angela Bassett si Danai Guyira. Iar aici regizorul Ryan Coogler (“Fruitvale Station” “Creed”) nu se pierde prea mult in detalii, acordand fiecarei aparitii episodice/secundare atentia meritata.

In plus, povestea este suficient de bine scrisa, mai ales in ceea ce priveste relatiile tata-fiu.

Filmul continua povestea, la putin timp de la evenimentele din Civil War. T’Challa (Chadwick Boseman) se pregateste de ceremonia in care va fi incoronat rege pentru poporul sau dupa moartea parintelui sau. Insa inainte de a deveni liderul natiunii, trebuie sa il invinga pe liderul unui trib rival, intr-o traditie care a dainuit. Poate ca lucrurile sunt foarte previzibile in prima parte, dar nu acelasi lucru se poate spune despre a doua jumatate, cand o sa asistam si la cateva rasturnari de situatie. 

Black Panther poate fi cel mai indraznet volum din cele 18 de pana acum, mai ales in ceea ce priveste ideea de cautare a dreptatii, plus prezenta unuia dintre cei mai morali (super)eroi. Filmul se diferentieaza de restul si prin dinamica mai lenta si faptul ca nu primim umorul ala cu care am fost obisnuiti, dar se salveaza pe partea de actiune cu infruntarile si coregrafiile de combat. Pantera Neagra isi infige ferm ghearele pentru fidelizarea subgenului din care face parte, fie ca inseamna sa ne arate urmariri cu masini, lupte corp la corp sau altele, dar si conflicte puternice, dar exploatarea unor probleme care au relevanta actuala.

Filme din seria Marvel de vazut pana la Infinity War: Iron Man (Favreau, 2008), The Incredible Hulk (Leterrier, 2008), Iron Man 2 (Favreau, 2010), Thor (Branagh, 2011), Captain America: The First Avenger (Johnston, 2011), The Avengers (Whedon, 2012), Iron Man 3 (Black, 2013), Thor: The Dark World (Taylor, 2013), Captain America: The Winter Soldier (Russo Brothers, 2014), Guardians of the Galaxy (Gunn, 2014), Avengers: Age of Ultron (Whedon, 2015), Ant-Man (Reed, 2015), Captain America: Civil War (Russo Brothers, 2016), Doctor Strange (Derrickson, 2016), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Gunn, 2017), Spider-Man: Homecoming (Watts, 2017), Thor: Ragnarok (Waititi, 2017), Black Panther (Coogler, 2018).

Filmul este distribuit de CineForum si a avut premiera pe 16 februarie

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail