Actiune, SF, Special

[REVIEW] Ant-Man/ Omul-Furnica (2015)

Afis_Omul-Furnica (Ant-Man)„Second chances don’t come around all that often. I suggest you take a really close look at it. This is your chance to earn that look in your daughter’s eyes, to become the hero that she already thinks you are.”

  • Regizor: Peyton Reed
  • Actori: Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll, Evangeline Lilly, Bobby Cannavale, Judy Greer, Michael Peña
  • Gen: Actiune, SF
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 117 minute

Cand ai crede ca nu te mai poate surprinde nimic din Universul Marvel, dupa ce ai vazut un copac si un raton care faceau echipa pentru lupte intergalactice, esti ademenit cu „Ant-Man/Omul-Furnica”. Desi esti sceptic (recunoaste!), intelegi pe parcurs ca abordarea aleasa de Peyton Reed este una care oscileaza intre comedie si drama, dar mereu manata de seriozitate pentru a intelege si asuma ideea de un altfel de erou. Experimentat in sfera comediei („Yes Man”, „Bring it On”, „Down With Love”, „The Break-Up”), regizorul a inteles ca reteta de succes este autoironia, comicul de situatii si dialogurile asupra carora insista cel mai mult si cel mai bine.

In capitoul doisprezece dintr-o franciza care primeste tot mai multe laude, atat din partea criticii, cat si a publicului, urmarim evolutia unui membru care se va alatura echipei Avengers (multe tachinari in sensul assta) si Paul Rudd isi stabileste prioritatile in conturarea personajului, mai intai din punct de vedere emotional si mai apoi prin capacitatile fizice de lupta.

Paul Rudd este Scott Lang, un pierde-vara inteligent, moral si incapatanat, care in dorinta de a face dreptate uita sa aiba grija de el. Abia eliberat din inchisoare dupa ce a falimentat o firma care ruina vietile oamenilor, intra din nou in probleme si il cunoaste pe Dr. Hank Pym (Michael Douglas) care ii face o propunere bizara: sa poarte costumul inventat de el si sa devina Omul-Furnica.

Michael Pena este cel care se ocupa sa amuze. O face doar prin simpla aparitie, prin modul cum personajul sau alege sa faca rezumatele unor discutii de tipul „telefonul fara fir”, intr-o sincronizare caraghios de bine editata de tipul lip sync. Amigo, latino.

Era de la sine inteles ca Michael Douglas se va descurca foarte bine cu rolul sau si o face si usor pentru ca rolul nu este unul complex care sa ii puna probleme. Uite ca totusi surpriza vine de la Paul Rudd, pe care il urmaream de ceva timp si care intrase intr-un loop dezavantajos al comediilor romantice. Acum protagonist principal si-a lucrat trupul, dar cel mai mult aplaud indrazneala de a fi infatisat cu interes, atentie si simplitate un pungas cu morala.

La capitolul efecte speciale „Ant-Man”  nu face economie  si infatisarea unui individ la scara miniaturala este facuta atat de bine incat nu-ti vine nicio secunda greu de crezut ca poti urmari un supererou de marimea unei furnici. Si cel mai bine se distinge calitatea partilor tehnice in scenele de lupta sau atunci cand Scott Lang este redus la marimea unei furnici si totul in jurul sau devine mare, asa cum mai vedeam in „Alice in Wonderland” sau in inventivul „Honey, I Shrunk the Kids”.

Cumva de data asta cel mai slab portretizat mi se pare villain-ul. Si nu ma refer la interpretare, ci la motivatiile care il fac ceea ce este si explicatiile oferite pentru a-l intelege. Pentru ca da, imi place sa cred ca in spatele fiecarui personaj negativ avem o pornire alimentata de ura, orgolii sau frica. Aici este doar… frustrare si parca nu imi este suficient.

Cel mai remarcabil lucu cu care alege sa lucreze noul capitol din „Ant-Man” este faptul ca filmul (re)stabileste plotul pentru „Civil War” ce va veni la anul si de mai multe ori se fac hinturi privind colaborarile ce vor urma. Va recomand insistent sa ramaneti pana la final pentru ca vor fi doua scene bonus care clarifica directia spre care evenimentele se vor indreptata.

„Ant-Man” are cateva goluri in scenariu, dar pe care le ignori cu usurinta cand intelegi ca tratamentul facut de regizor este unul care asigura confort, buna dispozitie si un simt bun al proportiilor. Echilibrat si neconventional, creativ si dinamic, cu un spectru colorat in actiune (niciodata coplesitoare) si gaguri moderate „Ant-Man” este inca un succes din casa Marvel si reconfirma promisiuni de spectacole viitoare cu figuri atipice de oameni obisnuiti care poseda puteri neobisnuite.

Filmul intra in cinematografe din 17 iulie si este distribuit de CineForum caruia ii multumesc pentru invitatie si Telekom Imax pentru gazduire.

Vizionare trailer:

Cronica la rezolutie normala mai jos:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail