Televiziune

Cod roșu de nou serial: PARIS HAS FALLEN, integral pe FOCUS SAT app

COD ROȘU LA PARIS (PARIS HAS FALLEN)

• Producție: Studio Canal+
• Gen program: serial – acțiune
• Creatori: Alan Siegel, Johnny Capps, Julian Murphy, Gerard Butler, Howard Overman, Avi Lerner, Jeffrey Greenstein, Jonathan Yunger, Yariv Lerner, Heidi Jo Markel
• Actori: Tewfik Jallab, Ritu Arya, Sean Harris, Ana Ularu, Camille Rutherford, Emmanuelle Bercot, Laurent Lucas
• Episoade: 8 – sezon 1
• Disponibilitate: la Focus Sat app, din 2 decembrie – AICI

Franciza Has Fallen – în care cap de afiș sunt starurile de la Hollywood Gerard Butler și Morgan Freeman – se extinde cu încă un titlu. După startul luat în 2013 cu Olympus Has Fallen, urmat de London Has Fallen trei ani mai târziu și încheiat cu ultimul din serie, Angel Has Fallen (2019), cea mai nouă lansare ajunge pe micul ecran sub formă de serial. Cel mai nou titlu din portofoliu este un spin-off, unul care ne mută în capitala Franței, urmărindu-se aceeași formulă de acțiune, cu comploturi și trădări în clasa politică și deturnări de planuri la nivel înalt.

Cod roșu la Paris este disponibil integral în aplicația Focus Sat din 2 decembrie și te vei putea bucura și tu de această premieră, mai cu seamă dacă ți-au plăcut și celelalte trei. Totuși, dacă nu știi nimic despre acelea, stai fără grijă: nu au legătură, singurul lucru comun este o intrigă asemănătoare. Partea (și) mai bună este că, având posibilitatea să se dezvolte povestea pe mai multe episoade și în mai multe etape, formatul funcționează mai ferm, tocmai pentru că are la dispoziție mai mult timp de exploatare.

Din distribuție fac parte Tewfik Jallab, Ritu Arya, Sean Harris (seamănă foarte mult cu villain-ul tăcut și rece pe care îl juca în Misiune: Imposibilă). Seria dispune și de o apariție puternică (reprezentanta României, actrița Ana Ularu), cu o prezență glacială și misterioasă, așa cum ne-a obișnuit deja și în celelalte roluri din portofoliul ei.

La fel ca în celelalte filme din franciză, și aici este vorba despre un atac terorist asupra unui reprezentant al statului, uneltit de un bărbat cu o agendă proprie, care țintește liderii politici. Partea și mai interesantă este, dacă mă întrebi pe mine, să descoperi motivele din spatele atacurilor, pentru că de cele mai multe ori este vorba despre o justificare cu care personajele negative își scuză acțiunile și cu care, pe parcurs, ajungi cumva să empatizezi.

Destul de incisiv încă din primul episod, care pare mai degrabă un film de sine stătător, serialul debutează cu multă acțiune încă din primele minute. În primul episod nu pare că există limitări în expunerea violenței, astfel că vei putea urmări o mulțime de scene de lupte corp la corp, destul de sângeroase, dar care dau tonul ritmului alert al serialului.

În centrul poveștii îl întâlnim pe Vincent Taleb (interpretat de Tewfik Jallab), un agent de securitate însărcinat cu protecția Ministrului Apărării din Franța. În timpul unui eveniment, un grup numeros ia cu asalt clădirea în care se află cei doi și alți invitați, iar de aici începe cursa de a-l ține în viață pe omul politic. Mișcările de cameră sunt foarte bune și toată goana printre culoarele de unde se ivesc, de te miri unde, diverși criminali care amenință cu arma; când îi urmăm doar pe cei doi, încercând să-și facă loc prin clădirea asediată, vedem o scenă generoasă și avem parte de momente super intense.

Pe de-o parte, asistăm la încercările teroriștilor de a-l găsi pe cel pe care îl caută; pe de alta ,vedem și cum în plan secund intervine în dejucarea planurilor lor Zara Taylor (Ritu Arya, din The Umbrella Academy). Aflăm mai târziu că este un agent MI6, care se întâmplă să fie la locul potrivit, la momentul potrivit. Sau nu, vom afla pe parcurs – cert este că apariția ei este una impunătoare, de altfel la fel de bună ca cea a lui Sean Harris (care îl joacă pe teroristul Jacob Pearce), antagonistul seriei (aș fi tare curioasă să văd o confruntare între cei doi).

Un thriller despre răzbunare, Cod roșu la Paris/Paris Has Fallen pariază câștigător pe personaje și interpretări. Ușor previzibil pe alocuri, nu se distanțează însă de tiparul filmelor de acțiune care rulează pe aceeași structură. Aici contează mai mult cum sunt construite și redate scenele de acțiune. Poate că nu este la fel de matur ca producția franceză Le bureau des légendes, care vine tot cam din aceeași zonă, dar Cod roșu la Paris profită la fel de bine de tot ce este mai ofertant pe plan local – orașul este vândut cu ușurință.

La capitolul interpretări, francezul Tewfik Jallab este destul de credibil pe rol, păstrând mereu o expresie fermă, o dedicare uimitoare, dar sunt scene și când îl vedem și vulnerabil, ceea ce îi conferă umanitate, dincolo de meseria lui. Este foarte bun în scenele de lupte, având și o legătură autentică și credibilă cu Ritu Arya – cei doi au abordări destul de diferite în ceea ce privește scenele de acțiune și amândoi sunt la fel de interesant de urmărit (și împreună, și separat).

Îl menționam și la început pe Harris, care mi se pare cel mai mare atu al serialului. Cu o interpretare de un angajament nebun, acesta sperie în puținele scene în care apare, tocmai prin calmul pe care îl posedă, vocea stinsă, faptul că nu arată nicio emoție, e aproape o prezență fantomatică.

Dincolo de personajul său, seria mai beneficiază și de ițele complicate cu care este țesut subiectul, de faptul că apar constant câteva întorsături de situație. Scenaristul Howard Overman vine cu o abordare sigură, nu pare să își asume prea multe riscuri, dar am certitudinea că până spre final vom avea mai multe surprize.

Seria se menține la un nivel alarmant de acțiune, dar în ciuda vitezei de derulare, este ușor să urmărești totul și să ții evidența personajelor. Din păcate însă, rolurile episodice și cele secundare pot părea ușor neglijate, așa că sunt curioasă cum se va schimba asta pe parcurs. Cod roșu la Paris urmează rețeta ambițioasă a serialelor de gen, făcându-te mai degrabă dornic să iei parte la tot jocul dintre protagoniști, decât să-ți pese prea mult de ei – ceea ce nu este neapărat greșit. Sigur că poate nu vine cu un subiect nou, dar faptul că apar mereu alte dezvăluiri te face să fii angrenat în evoluția poveștii, deci este un pic mai mult decât o plăcere vinovată.

Este constantă dilema dintre datorie și emoție, avem și umor în doze discrete, iar ca întreg seria livrează întocmai ce te-ai aștepta dacă ești în căutarea a ceva care să-ți crească adrenalina, ceva interactiv, care să nu te consume, ci mai degrabă să fie o escapadă de la rutina apăsătoare – așa că dă Play cu încredere!

Iubitorii serialelor europene pot explora biblioteca VOD din aplicația Focus Sat, în care vor descoperi universul captivant Canal+ Original, cu personaje aclamate internațional. Cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit timp de 7 zile aplicația Focus Sat.

VIZIONARE TRAILER:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail