Actiune, Aventura, SF

Captain America 2: The Winter Soldier (2014)

2014_Capitanul America_poster_smallCaptain, in Order to build a better world, sometimes means turning the old one down… And that makes enemies.”

  • Regizori:  Anthony and Joe Russo, Joss Whedon
  • Actori: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford,Samuel L. Jackson
  • Gen: Actiune, Aventura SF
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 136 minute

Universul Marvel adauga in portofoliul sau cel de-al noualea capitol al ecranizarilor dintr-o franciza independenta (Marvel Cinematic Universe), domnul Stan Lee, parintele acestei manifestari geek, avand chiar o aparitie cameo inspirata, asa cum obisnuieste de altfel. Cu adepti recrutati constant, si devotati, acest capitol nu dezamageste, ba chiar ridica standardele. Si daca tinem cont de adaptarile recente care isi dovedesc apartenenta la acest decret, ne bucura castingul atragator si bine slefuit pentru a distinge personaje autoritare, cu umor pertinent si cu antrenament fizic pus in slujba omenirii, fara ezitari. Fundamentul este in sarcina lui Sebastian Stan care pune personajul sau intr-o pozitie noua, de altfel mai stimulenta, dar nu foarte solicitanta. Si pentru ca nu revendica un credit mare de aparitie, compenseaza printr-una expresiva, calculandu-si miscarile si mimica.

52c5e3cb84da8

Fratii Russo, doi dintre cei trei regizori ai peliculei „Captain America 2:” The Winter Soldier”, au o experienta ce poate fi usor neglijata. Contributia mai multor coordonatori nu este sesizabila. Poate doar in vertijul cauzat de luptele antrenante, cand poti acuza de nestatornicie, dar in cazul unor momente agreabile, orientate in viteza, multumuesti pentru autonomia permisa. O sa nominalizez scena cu urmarirea pe strada si confruntarile care urmeaza acesteia (vezi momentul Nick Furry), dar cu siguranta ca infruntarile dintre Capitanul America si Razboinicul Iernii fac o diferenta in filmul pure-action de la care nu ai avea pretentii de emfaza.

captain-america-winter-soldier-trailer-image-16-600x249

La doi ani de la evenimentele din New York („The Avengers” riot), societatea SHIELD inca poarta lupte duse in umbra. Agentul Steve Rogers, cunoscut si demascat lumii ca fiind capitanul America, participa la diverse misiuni, asistat de Vaduva Neagra aka Natasha Romanoff (Scarlett Johansson, magnetica), mai prezenta si mai folosita in multiple cadre impartite cu capitanul America (Chris Evans). Incercarile de a-si cladi o viata la 70 de ani dupa ce a fost gasit in ingheturile Arcticii, se imprieteneste cu consilierul Sam Wilson si chiar cocheteaza cu ideea de a nu mai fi singur. O sarcina de rutina declanseaza o serie de asasinate, ba chiar un atac catre cei mai puternici oameni ai agentiei. Dorind sa afle mai mult, trecutul il prinde din urma si il (re)intalneste pe Razboinicul Iernii (Sebastian Stan).

Captain-America-The-Winter-Soldier-Chris-Evans-Samuel-L-Jackson

O sa remarc din nou scenele de lupta care sunt montate suficient cat sa-ti fure ochii, dar destept si intuitiv in acelasi timp, pentru a face spectacol. Exista chiar mai multe infruntari, toate insemnate de implicarea capitanului America. Si un personaj nou isi face aparitia. Pentru cunoscatori va fi Falcon, aici introdus cu interpretarea ezitanta a unui Anthony Mackie care sper ca va fi mai putin problematic.

Indraznet, „Captain America 2: The Winter Soldier” reduce reprezentatia CGI la minimum, facand o favoarea audientei prin dozarea unui stil amenintator si cuceritor, care obliga respectarea scenelor de actiune. De aici intelegem aroganta pe care Marvel Cinematic Universe si-o permite, folosindu-se de gadgeturi futuriste. Se insista si pe dezvoltarea personajelor, pe o un aport mai valoros al desfasurarii conflictului, conflict pe care il credeai inchis in primul volum din 2011 si redescoperi organizatia Hydra.

Ramaneti pana la finalul filmului. Si cand spun asta, chiar insist sa stati pana dupa terminarea genericului. Vor rula alte doua scene, una dupa doar doua minute de la terminarea filmului, iar o alta chiar dupa ce ruleaza toate datele tehnice.O sa merite asteptarea!

Rating autor: nota 9

Multumiri Romtelecom Imax pentru gazduire, iar Cineforum si Ranevents Comm pentru invitatie.

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.