Fantastic, Special

[REVIEW] Doctor Strange (2016)

doctor-strange-poster„You’re a man looking at the world through a keyhole. You’ve spent your life trying to widen it. Your work saved the lives of thousands. What if I told you that reality is one of many?

  • Regizor: Scott Derrickson
  • Actori: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton, Benjamin Bratt, Benedict Wong, Scott Adkins
  • Gen: SF, Aventuri
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 115 minute

Universul MARVEL continua expansiunea si ajunge, odata cu lansarea „Doctor Strange”, la al 14-lea film din seria inceputa in 2008 cu „Iron Man”. Interesant este ca personajul lui Cumberbatch are multe lucruri in comun cu cel al lui Tony Stark – aroganta, bogatia, faima si chiar o traiectorie similara in ceea ce priveste modul cum isi schimba perspectiva despre viata. Devine astfel, aproape un reboot care corecteaza micile lipsuri de acolo si totul se transforma intr-o strategie inteligenta. Una care pariaza pe efecte spectaculoase, machiaj bun si personaje interesante, fara compromisuri as zice.

Insa pana sa cunoastem protagonistul dintr-un film care functioneaza ca un origin story, stim deja ca asteptarile fanilor sunt uriase si ca studiourile au format pana acum, in timp, un protototip pe care pariaza cu succes. Si nu fac exceptie nici de data asta, combinand momentele de aventura cu cele dramatice, piperate cu putin umor specific si dialoguri smart.

Britanicul Benedict Cumberbatch renunta la accentul sau pentru a intra in pielea unui personaj complet diferit de ce a facut bifat pana acum in filmografia sa. Ba poate ca aduce putin cu rolul detectivului Sherlock. De data asta il vedem in rolul lui Stephen Strange – il cunoastem ca un individ care se bucura de succes in cariera, cunoscut ca un neurochirurg inteligent si cu un viitor promitator. In urma unui grav accident de masina nervii mainilor ii sunt puternic afectati si nu mai poate profesa, astfel ca, in frustrarea sa gaseste pretext sa ii indeparteze pe toti din viata sa. Se agata cu incapatanare de orice pentru a gasi un leac si urmeaza zvonurile care il trimit in Tibet, unde ajunge la un templu. Aici intalneste o lume ascunsa, condusa de The Ancient One (Tilda Swinton foarte buna). Sceptic si dezamagit, alege sa ramana la refugiul unde conexiunea minte-trup este esentiala si invata sa aprofundeze artele misctice si pe cele martiale. Multiversuri, calatorii in alte dimensiuni, distorsionarea timpului sau magia sunt cateva dintre lucurile pe care Strange incepe sa le studieze, descoperind o formula pentru a se reinventa

Filmul merita vazut mai ales pentru secventele cand arhitectura cladirilor si decoratiunile din interior se transforma intr-un caleidoscop halucinant. Aproape un „Inception” cu hocus-pocus, poate unul dintre cel mai bine executate filme din categoria geek-nerd: bizar, magic, neconventional, atipic, haotic si indraznet. Cu alte cuvinte, este una dintre rarele productii pentru care s-a inventat 3D-ul, care face din efectele speciale un adevarat spectacol vizual cu magie si un design senzational.

Calatoria lui Strange pentru a deveni erou este grabita uneori, dar daca destinatia ramane aceeasi, conteaza mai mult rezultatul. Parca as fi vrut ceva mai multa insistenta asupra cat de mult este afectat personajul de ce cunoaste in noua lume si cum acumuleaza noile cunostinte.  Mai exact cum face sa „surrender your ego and your power will rise”.

Cu intentii serioase si cu o sursa ofertanta din comics-uri „Doctor Strange” marcheaza al 14-lea film din seria Marvel. Filmul este nebunesc in ceea ce priveste calitatea efectelor vizuale care au un impact ametitor. Un alt atu al productiei este distributia carismatica – britanicul Cumberbatch cu accent american care pare sa se fi simtit tare bine, Tilda Swinton cu aspect androgin, teribil de convingatoare si Mads Mikkelsen, usor neglijat. Parca se pica din nou in capcana villain-ului fara motivatii puternice. Dar este manevrat cu incapatanare de Mads, purtatorul unui machiaj fain tare.

 Regizorul Scott Derrickson domoleste putin slabiciunea pentru horror (Sinister, Deliver Us From Evil, The Exorcism of Emily Rose) si se antreneaza acum pentru un film cu un colaj de aventuri, vraji, putina filosofie, conflicte cosmice si elemente ca proectia astrala si arta mistica. Este rabdator cand traseaza evolutia protagonistului si se joaca frumos cu momentul cand isi imbraca personajul cu pelerina de supererou. La propiu.

O productie care pare sa fi gasit leacul pentru monotonia filmelor cu eroi, fara sa ruineze cumva potentialul in ciuda unei senzatii de graba in ceea ce priveste dezvoltarea personajelor. Este un succes din celelalte puncte de vedere, o reusita in categoria filmelor fantasy.

Foarte important de retinut – ramaneti in sala pana la finalul genericului pentru ceva bonus: mid-credits scene si post-credits scene. Acestea fac, ca de obicei, legatura cu celelate capitole din MCU din Phase Three.

Filmul intra in cinematografe din 4 noiembrie si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail