filme si seriale de epoca

Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana

   Mare iubitoare a filmelor de epoca, m-am aventurat nepregatita, in faurirea unei liste ce surprinde peregrinarea prin alte timpuri. De-mi sunteti cititori ai pasiunii care m-a posedat, rogu-va nu fiti altfel decat contemplativi cu selectia ce  daruita va este intru-rememorarea vremurilor demult apuse, vremuri care revin in actualitate timid, doar prin reconstituiri fugare. Scrisoarea mea catre voi porneste cu sfiala si cu speranta ca va fi finalizata pentru ca rabdarea pusa la incercare va va fi. Spun asta pentru ca articolul meu va fi trunchiat in mai multe pasaje care va vor purta in epoci diferite, intr-o oranduire invers insiruita.

Ma veti insoti in pelerinajul meu prin ere necrutatoare, conservatoare, aventuriere, dar mai ales romantice. De la filmele care transpun cea mai recenta perioada, catre cele care ne trimit in cel mai indepartat trecut vom pleca din timpurile edwardiene, traversam pe rand epoca victoriana, georgiana, regenta, baroca, renascentista, medievala pentru a face escala finala in timpurile antice.

Voi analiza fiecare era si voi nominaliza acele titluri ce numesc romantismul in cea mai pura forma, titluri alese in baza unei subiectivism crancen. In cazul in care nu sunteti alergici la atmosfera secolelor trecute, imbarcati-va intr-o calatorie temporala unde ma ofer sa va fiu ghid. Sa calatorim impreuna, sa gustam din farmecul zilelor de alta data, sa ne amagim cu ramasitele cavalarelismului si sa nu uitam ca prezentul scris astazi este viitorul cuiva si va deveni trecutul nostru care amprenteaza clipele ce nu se vor dori uitate. Majoritatea filmelor de epoca cauta sa portretizeze fidel vremurile apuse, prin angajamentul pentru costume, atittudini, scenografie, limbaj… Sa vedem care au reusit.

Al doilea capitol: Filme istorice din epoca edwardiana (anii 1901- 1914)

  • Locul I: The Remains of The Day (1993)

Hugh Grant a declarat ca “Remains of The Day este unul dintre cele mai bune filme la care a luat parte vreodata. Tind sa ii dau dreptate pentru ca ecranizarea romanului semnat de Kazuo Ishiguro (“Never Let Me Go”) este de-a dreptul magnifica. In rolurile principale ii regasim pe Anthony Hopkins, Emma Thompson si Christopher Reeve. Refuzandu-si dreptul la o viata de familie, majordomul Stevens l-a slujit dintotdeauna pe stapanul sau cu o fidelitate ireprosabila. Ignorand iubirea oferita de colega sa, Stevens realizeaza ca si-a irosit existenta doar pentru a primi amagiri. In perioada postbelica a Marii Britanii, primim o poveste de dragoste fara nicio secventa de romantism.

  • Locul  al II les: A Very Long Engagement (2004)

Iubire. Despartire. Durere. Calatorie. Izbavire. Un talc dictat pe note nostalgice, o productie franceza care cumva reuseste sa te transporte direct in mijlocul unui camp de lupta. Te zdruncina cu ipostazele de razboi si te arunca direct in tumultul unor ganduri de necontrolat. Cu o distributie sonora care ii reuneste pe Jodie Foster, Audrey Tautou (comploteaza din nou cu regizorul jovialului “Amelie”), Marion Cotillard si Gaspard Ulliel, filmul a reusit sa infaste doua nominalizari la Oscar, una la Globul de Aur, patru la Academia Europeana de Film si nu numai. Oricum ar fi lucrurile, dincolo de regrete si cautari, personajul meu preferat este cel al lui Marion Cotillard. Replica „Je ne regrette rien” va fi rostita din nou la o distanta de trei ani in „La Vie en Rose”.

  • Locul al III lea: La Vie en Rose (2007)

Al treilea cel mai profitabil film francez de la 1980 si pana in prezent in America, “La Vie en Rose” sta in spatele magicului “Amélie” si “Brotherhood of the Wolf” la capitolul incasari. Scenariul redactat de regizorul Olivier Dahan a fost scris cu gandul la Marion Cotillard. Aceasta a trebuit sa-si rada sprancenele care ulterior au fost conturate cu un creion pentru a fi credibila in infatisarea cantaretei Edith Piaf. O privire necronologica asupra vietii si a carierei celei supranumite Regina cantecului francez, “La Vie en Rose” ne ofera partea nevazuta a artistei.

Considerat de James McAvoy cel mai bun scenariu citit, “Atonement” (adaptare a romanului semnat Ian McEwan) este farama de calitate din cinematografia recenta care face cinste ecranizarilor. Dupa ce filmul a deschis Festivalul de Film de la Venetia in 2007, regizorul Joe Wright a devenit cel mai tanar regizor care a avut filmul ales pentru debutul prestigiosului festival. Filmul o are in centru pe copila Briony Tallis (Saoirse Ronan, fantastica), o scriitoare aspiranta. Atunci cand aceasta vede ceva nu poate intelege, involuntar distruge doua destine, despartind-o pe sora sa de cel pe care-l iubea. Rochia verde purtata de Keira Knightley a fost desemnata “cea mai buna creatie din toate timpurile” de catre revista InStyle, devasandu-le pe deja claiscele rochii purtate de Audrey Hepburn, Marilyn Monroe si Vivien Leigh, purtate in “Breakfast at Tiffany’s”, “The Seven Year Itch”, respectiv “Gone with the Wind”.

  • Locul al V lea: An Education (2009)

Spre sfarsitul anilor ’60 in Anglia sufocata de conventii, Jenny Mellor incepe sa viseze. Ceea ce nu stie ea este ca dedicarea unei relatii cu mult mai maturul Graham, duce la renuntarea unor idelauri. Fragilitatea relatiei celor doi ameninta sa ruineze planurile de a urma scoala dorita de ea si parintii ei. Considerat unul dintre cele mai neproductive scenarii britanice, “An Education” este invingator pentru ca a inscris nominalizari la mai multe festivaluri de filme, inclusiv Oscar si Globul de Aur. Mi-a placut totul, de la costume, atmosfera si actorii. Primul film din cariera de cincisprezece a lui Peter Sarsgaard de la care este recompensat generos.

  • Locul al VI lea: The English Patient (1996)

De la prima ciorna a scenariului (douazeci de variante pana la cea finala) s-au scurs patru ani. Pacientul englez este personificat de cartograful Almasy (Ralph Fiennes), chinuit de o iubire din trecut. Dupa ce a fost desfigurat in urma unor arsuri suferite intr-un accident de avion in mijlocul Saharei, amnezicul este ingrijit de o asistenta (Juliette Binoche) intr-o manastire. Conditiile prijeluite de cel de-al Doilea Razboi Mondial, il imping spre rememorarea nostalgica a unei povesti de dragoste care ii va schimba viata. “The English Patient” este o constructie lirica, sensibila, meticuloasa care nu poate fi ratata.

  • Locul al VII lea: The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Primul film pus in carca lui David Fincher care a fost lansat cu ratingul 13 ani, “The Curious Case of Benjamin Button” pastreaza firul narativ obisnuit, dar linia vietii pentru cel care a dat titlul filmului merge in ordine inversa. El se naste batran pentru a muri tanar. El se indragosteste batran si moare iubind. El culege amintiri si pe urma le uita, tanar fiind. La baza filmului sta nuvela lui F. Scott Fitzgerald si ne poarta in anii ’20. Brad Pitt straluceste alaturi de Cate Blanchett, piesele care le construiesc vietile fiind asezate intr-un jurnal pe care-l citim pe parcursul filmului. Tema filmului are la baza inversarea ordinii firesti a vietii, conexiunea cu realitatea fiind motivul pasarii colibri, singura vietate din lumea care poate zbura cu spatele.

  • Locul al VIII lea: The Great Gatsby (1974)

Din nou il intalnim pe F. Scott Fitzgerald, de data asta prin prisma ecranizarii clasice a Marelui Gatsby. In 1922, in Long Island il intalnim pe Gatsby imbogatit subit dupa terminarea razboiului. Neputand sa-si stinga pasiunea pentru cea care l-a parasit pentru a se marita cu altcineva, acesta se ocupa de organizarea multor petreceri somptuoase. In toiul evenimentelor ajunge Nick Carraway, intreaga defilare de destulare, fantezie si realitate, fiind povestita din perspectiva sa. Afland ca Nick este varul lui Daisy, iubirea sa din trecut, obsesia lui Gatsby primeste un imbold nedorit pentru a o recastiga. In rolurile principale ii avem pe mult stimabilii Robert Redford si Mia Farrow.

  • Locul al IX lea: The Hours (2002)

Replica „I don’t think two people could have been happier than we have been” este marturia testamentara lasata in realitate de Virginia Woolf lui Leonard Woolf (Nicole Kidman este de nerecunoscut). Un melanj de perioade si personalitati, “The Hours” este un film pretentios, bine cotat care distribuie in rolurile principale un regal cinematografic: Meryl Streep, Julianne Moore si Nicole Kidman. Traversam perioade diferite, centrul comun fiind romanul ‘Mrs. Dalloway’ semnat de Virginia Woolf, ea insasi un personaj cunoscut cu framantarile si maladia psihica ce o macina si o imping catre suicid, in timp ce scria manuscrisul. Cunoastem o proiectie a genialei creatoare in prezentul zilelor noastre, o mama descumpanita ce-si cauta identitatea in perioada postbelica si migram la inceputul anilor ’20 pentru a intelege abia in final legaturile ce unesc femeile.

“The Painted Veil” este o o coproductie care te imbata  cu peisaje asiatice. Este o epopee a tragicului si a izbavirii, este o versiune puternica despre oameni fragili si singuri, instalati in peisajul dezolant al perioadei edwardiane. Naomi Watts intruchipeaza o tanara privilegiata. Are bani si este casatorita cu timidul Walter Fane (Edward Norton) fara a impartasi vreun sentiment. Intrigat de faptul ca sotia sa l-a inselat, cercetatorul decide sa o pedepseasca si sa o oblige sa ia parte la o calatorie intr-o asezare indepartata a Chinei. Aici vom respira un aer pur, limpede.

  • Locul al XI lea: The White Countess (2005)

Personal am admirat foarte mult “The White Countess”, mai cu seama pentru ca are o poveste simpla si pentru modul cum s-a recreat imaginea anilor ’30. In Shanghai, un fost diplomat fara vedere, deschide un bar opulent. Pe fundalul intrigilor politice, contesa rusa Sofia, saracita, lupta sa-si intretina familia dupa pierderile suferite in revolutia bolsevica. In timp, cei doi se cunosc si incearca sa-si mentina relatia matura, nestirbita de atrocitatile razboiului. Curand, orasul cade prada invaziei japoneze…

  • Locul al XII lea: The Notebook (2004)

Departe de notiunea de capodopera, cumva filmul asta a reusit sa fie urmarit de aproape toata lumea. Aproape ca nu exista persoane sa nu-l fi vazut. Asa se intampla cu “Titanic” si “A walk to Remember”. Ce sa faci? Asa de frumoase sunt unele povesti de dragoste… Ceea ce poate nu stiati este faptul ca in locul lui Rachel McAdams le-am fi putut vedea pe Ashley Judd, Britney Spears sau Reese Witherspoon. Ma bucur ca nu au castigat castingul pentru ca nu am mai fi fost martorii chimiei create intre McAdams si Ryan Gosling. El s-a pregatit intens pentru rolul sau, astfel ca timp de doua luni a vaslit pe raul Ashely in fiecare dimineata si a construit mobila in timpul zilei. Cred ca ne amintim cu totii de minunata scena din barca… De-asta sa fi fost atat de credibila si sensibila? Pe scurt, la inceputul filmului cunoastem un batran care recita unei paciente un jurnal. Rabdatori suntem transferati in trecut si urmarim cu mare interes o poveste de dragoste supusa incercarilor. Foarte frumos conturata atmosfera de epoca.

  • Locul al XIII lea: W.E.  (2011)

Madonna si-a incercat (din nou) indeletnicirile regizorale. Unii spun ca nu poate face altceva decat sa gafeze, dar eu am preferat sa spun ca a reusit sa innoade ceva deosebit cu “cea mai frumoasa poveste de dragoste a secolului XX”. O invitatie formala in culisele deciziei regelui Edward al VIII-lea de a abdica ne lasa sa cutreieram prin perioada de glorie a cuplului pana in ultimele clipe. Doua femei fragile, separate de sase decenii sunt expuse in paralel. Productia britanica imbina doua istorii, aducand-o in prezentul vietii lui Wally pe Wallis, pentru a justifica influenta pe care aceasta o are asupra sa, in incercarea de a-si schimba viata si de a-si recapata personalitatea. Rapus de critica negativa, filmul a fost declarat un esec de casa…

Este adevarat ca nu a avut succesul scontat la casa, dar mie tot mi-a placut. Cum ar putea altfel cand ii vad impreuna pe doi dintre actorii mei preferati? Desi initial in rolul principal fusese detasat regretatul Heath Ledger, acesta a renuntat pentru o alegere mai mult decat inspirata in “The Dark Knight”. Partitura a fost adjudecata ulterior de Hugh Jackman caruia i s-a alaturat Nicole Kidman (aceasta l-a salvat pe platourile de filmare de un scorpion). Acestia sunt plasati in nordul Australiei la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial si sunt fortati sa colaboreze pentru a salva o cireada ce le poate permite sa-si pastreze fermele. Peisaje superbe, o poveste usor neverosimila dar o herghelie nemaipomenita. Pentru filmari au fost folositi mai bine de o mie cinci sute de cai.

  • Locul al XV lea: Easy Virtue (2008)

Recunosc ca nu am placut-o in mod deosebit pe Jessica Biel, nicicand. Dupa ce am urmarit-o in “Easy Virtue” a trebuit sa-mi retrag orice afirmatie rautacioasa. Poate ca au ajutat-o putin Colin Firth si Ben Barnes. Comedia romantica, adaptare a unei piese de teatru, ne-o prezinta pe mult prea libertina Larita Huntington. Ea este prima femeie care a condus o masina de curse in Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor ’20. Proaspat casatorita cu un aristocrat englez, aceasta trebuie sa ii cunoasca familia. Nonconformisul sau nu este pe placul soacrei care face tot posibilul sa-i demonstreze ca nu este binevenita, singurul care o admira pentru excentricitatea sa fiind domnul Whittaker. Cateodata ignorarea regulilor societatii poate fi amuzanta, cateodata povestile de iubire pot fi de neuitat. Imi place foarte mult cum s-a pus in scena intalnirea dintre Larita si John (miscarile lor sunt incetinite in timp ce restul membrilor se misca normal.)

  • Locul al XVI lea: Pearl Harbor (2001)

Nu-mi explic de ce nu a placut. Mie mi s-a parut destul de bine realizat, desi pica in multe ipostaze testul la istorie. Pana la urma conteaza modul cum este spusa povestea decat ceea ce ascunde ea. In rolurile principale trebuia sa ii vedem pe Matt Damon, Ben Affleck si Gwyneth Paltrow. Poate lucrurile ar fi stat diferit, dar pana la urma nu mai conteaza. Avem povestea clasica despre atacul de la Pearl Harbor, privita prin curiozitatea a doi buni prieteni, ofiteri de aviatie in al Doilea Razboi Mondial. Intre cei doi va poza in calitate de discordie, o asistenta interpretata de Kate Beckinsale. Bugetul alocat pentru film a fost in acel moment cel mai mare distribuit unei productii dinainte de a incepe filmarile si anume 140 milioane de dolari. “Pearl Harbor” a castigat si un loc in Cartea Recordurilor pentru filmul cu cele mai multe explozii folosite.

  • Locul al XVII lea: Julie & Julia (2009)

Intersectarea a doua epoci, incrucisarea a doua destine, memoriile a doua femei in cautare de inspiratie. Poate ca nu primim tocmai reteta unui film de epoca, dar recunoastem ca improvizatia este bine framantata si ca ambele actrite, Amy Adams si Merryl Streep sunt formidabile! Tumultul Juliei Powell, o femeie din secolul douzeci si unu, are nevoie de un leac. O descopera astfel pe Julia Child si incearca sa reproduca retete publicate cu mai bine de cinci decenii in urma. Se va regasi pe sine? Dupa debutul din 1977, Meryl Streep imprumuta pentru a doua oara numele Julia.

Lumea imaginata de Sara Gruen in romanul cu acelasi nume a fost readus la viata in filmul care ii are pe afis pe actorii Christopher Waltz, Reese Whiterspoon (initial rol castigat de Scarltet Johansson) si mai putin adoratul Robert Pattison. Cel din urma il portretizeaza pe Jacob, un orfan care pleaca in cautarea unei vieti mai bune. Fara casa, sprijin material si moral, acesta se arunca intr-un tren, rememorand “don’t know if I chose that train, or if that train chose me”. Aici cunoaste o trupa de circ aflata in turneu. Intalnirea cu seful circului si cu sotia sa Marlena ii vor schimba pentru totdeauna. O alta propunere pentru a rememora era Marii Depresiuni. ChaCha!

  • Locul al XIX lea: Passchendaelle (2008)

Cu un buget de douazeci de milioane de dolari, “Passchendaelle ”este cel mai scump film canadian turnat vreodata. Mentinerea acuratetii istorice este puternic ingrijita de regizor, acesta comparand pozele care au surprins campul de batalie de la vremea respectiva cu ceea ce a reconstruit pe platoul de filmare. Pentru asta, merita felicitarile noaste (scena din debut cand soldatii merg pe placaje umede printre transee umede este identica cu o pictura celebra australianului Frank Hurley din 1917). Filmul il are in centru pe sergentul Michael Dunnesi ni-l prezinta din momentul cand isi intersecteaza viata cu un tanar naiv si prietena sa, in mai multe ocazii.

  • Locul al XX lea: Memoirs of a Gheisa (2005)

Drepturile pentru ecranizare au fost cumparate la o luna de la lansarea cartii inca din 1997. Scenaristul Doug Wright s-a angajat in antrenamentul actorilor pentru a-i ajuta sa pronunte anumite replici mai greu de pronuntat. Reproducerea atmosferei mistice a influentat aprecierea spectatorilor care au regasit perioada infatisata. Filmul a fost intens mustrat de criticii asiatici pentru ca au permis actritelor de origine chineza sa portretize curtezanele, insa in schimb a fost foarte bine primit de audienta. Cultura se impleteste cu o poveste fantastica, spectatorul facand cunostinta cu o fata care de la frageda varsta de noua ani este vanduta de tatal sau pentru a deveni gheisa. In lumea de dupa razboi totul s-a schimbat si sacrificiile intreprinse de Chiyo o surprind pe aceasta in interventiile multor persoane, a unui tratament crunt si de schimbarile impuse de vreme.

  • Locul al XXI lea: Death Defying Act (2007)

Despre maestrul Harry Houdini s-au scris multe. Poate ca ar fi cazul sa-l cunoastem si prin prisma unei iubiri. Obsedat sa gaseasca dovada vietii de dupa moarte, iluzionistul isi ascunde durerea de a nu fi fost alaturi de mama sa cand aceasta a murit. In timpul turneului sau britanic din 1926, magicianul se avanta intr-o idila pasionala cu o spiritista scotiana care-i promite ca il poate pune in legatura cu mama sa… In rolurile principale ii vedem pe Guy Pearce si Catherine Zeta Jones. Macar pentru atmosfera acelei perioade si tot trebuie urmarit.

  • Locul al XXII lea: A Walk in the Clouds (1995)

Poate nu cea mai inspirata nominalizare, dar pentru mine a fost sensibil si la urma urmei, cand il mai vad eu pe Keanu Reeves in uniforma de ofiter? Acesta il interpreteaza pe Paul, un tanar abia intors din razboi, moment in care o cunoaste in autobuzul spre casa pe Victoria. Fara prea multe introduceri, ea ii propune sa se afiseze ca iubit al sau, in incercarea de a motiva sarcina in fata familiei sale cu idei conventionale. Induiosat, Paul accepta sa intre in joc, fara a anticipa felul in care lucrurile vor decurge. Scenaristul Robert Mark Kamen a fost ajutat de experienta sa in viticultura pentru a oferi un punct culminant dramatic, raspunsul sau constand in foc.

  • Locul al XXIII lea: The Magic of Ordinary Days (2005)

De ce au zilele obisnuite un farmec aparte? Poate pentru ca multe dintre ele amintesc de frumusetea si linistea altora. Un film simplu si totusi fermecator. In rolul principal o gasim pe Kelly Russell, ramasa insarcinata cu un pilot care a abandont-o. Pentru a evita rusinea comunitatii, tatal sau ii aranjeaza casatoria cu un barbat pe care nu l-a cunoscut niciodata. Drama se desfasoara pe fundalul izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

  • Locul al XXIV lea: In Love and War (1996)

In niciun caz unul dintre cele mai bune filme cu si despre razboi, dar romantismul este la el acasa. Te acapareaza inca de la inceput cand iti arunca un prolog caruia nu ii poti rezista:“acest film este bazat dintr-o poveste adevarata”. Reporterul Ernest Hemingway este sofer de ambulanta in timpul raboiului. In timpul unei misiuni de salvare, acesta este ranit si ajunge in spital unde o cunoaste pe asistenta Agnes von Kurowsky de care se si indragosteste. Pentru rolul sau, Sandra Bullock a fost platita cu unsprezece millioane de dolari. Sa nu parasiti ecranul televizorulul pentru ca la sfarsit vom primi si un epilog.

Filele urmatoare vor fi dedicate perioadei edwardiene, ocazie cu care veti calatori prin perioada ce cuprinde anii 1901-1914…

Vezi si...

30 Comments

  1. Maria at  -  Răspunde

    angela cat ai muncit pentru articol, sincere felicitari. si ce filme superbe ai ales,
    totusi care este criteriul dupa care ai facut topul pentru ca din cate vad ai cuprins stiluri destul de diversificate, ai perioada primului razboi, perioada dintre razboaie, al doilea razboi, modern britain…..este doar o curiozitate pentru ca articolul imi place la nebunie.
    primele 5 locuri excelente filme. bravo

    • Angela at  -  Răspunde

      Cea mai frumoasa recompensa imieste oferita cand primesc o confirmare ca articolul place si ca este citit. Am depus multa munca, dar o placere exagerata. De mult timp aveam in capsor proiectul asta. Am vrut sa fac ceva ce nu am gasit atunci cand am avut nevoie… In principiu, o sa vorbesc despre filmele de epoca. Sunt opt perioade identificate si articolul asta este dedicat anilor 1915-1960. Am ales mai mult filmele romantice sau cele care imi plac mie in mod deosebit cu actiunea plasata in acele vremuri. Iti multumesc ffffff mult pentru cuvintele frumoase 🙂 Va urma si partea a II a si altele si altele…

  2. m@ri@n at  -  Răspunde

    Felicitari pentru articol! Se vede ca ai muncit si ca ai pus pasiune. Filmele alese sunt excelente şi cred că doar unul singur nu l-am văzut.
    Astept continuarea.

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc din suflet Marian. Mi-era teama ca nu o sa prinda asa de mult ideea asta a mea, dar observ ca tot culeg adeptii ale altor timpuri. O sa fie un proiect de durata, dar cu perseverenta sper sa termin pana la sfarsitul anului 🙂 De curiozitate, pe care nu l-ai vazut? Intr-adevar sunt filme foarte bune

  3. costicaj at  -  Răspunde

    Sincer, te invidiez ! Atata pasiune, putere de munca, daruire, curaj chiar ! Sincere felicitari si multumesc mult !

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc foarte mult! Nu ai de ce sa ma invidiezi! Sunt sigura ca multora dintre noi, ne plac lucruri la fel de mult. Eu sunt indragostita de filme si incerc, atat cat pot, sa ofer portii din ceea ce gasesc eu mai frumos in cinematografie. Ma repet: iti multumesc! Inseamna mult pentru mine comentariul tau:) Nu ai pentru ce sa-mi multumesti.

  4. Teo at  -  Răspunde

    Mai, sa-mi fie rusine! De-abia acum am citit articolul tau… Ce sa mai zic, nu am cuvinte! Foarte multa munca si pasiune! Plus ca mi-ai starnit pofta de filme din lista (recunosc ca intotdeauna m-a atras genul asta de film)…
    Bravo, Angela!

    • Angela at  -  Răspunde

      Sa-mi fie mie rusine acum, pentru ca uite cu cata intarziere iti raspund! Acum iau toate comentariile la rand si dau reply celor la care am ramas datoare. Am fost putin mai ocupata decat de obicei, dar incerc sa recuperez acum. Ma bucur mult, muuuult de tot ca-ti place! Ai reusit sa vezi ceva? Si mie imi plac la nebunie. Nu ma gandeam ca voi gasi atat de multe. Saptamana viitoare, urmeaza partea a treia. Iti fac recomandari cat pentru un an:P Multumesc!

  5. roxy at  -  Răspunde

    Sincere felicitari!!! …no words….astept continuarea. succes si mult spor .

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc nespus pentru comentariu! Ma bucura foarte mult aprecierea ta. Maine va fi gata si urmatorul articol care sper sa-ti placa la fel de mult. Iti multumesc foarte frumos!

  6. gold account at  -  Răspunde

    Un film extraordinar care ecranizeaza drama locuitorilor Leningradului in timpul asediului german de 3 ani, din cel de-al doilea razboi mondial. Intr-un intreg decor de orori (razboi, iarna, moarte, foamete, necrofagie, etc) solidaritatea si caldura umana nu dispar in totalitate. Doua femei isi conjuga eforturie pentru a salva de la inanitie copii care nu erau ai lor.

  7. Raluca at  -  Răspunde

    Felicitari, un articol superb , marea majoritate le-am vazut, restul … urmeaza !

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc tare mult 🙂 Sper ca ai vazut si celelalte parti dedicate filmelor de epoca. Ma bucur ca ti-a placut si te astept sa revii 🙂

  8. rochii de mireasa at  -  Răspunde

    Quality articles or reviews is the key to attract the people to visit the web page,
    that’s what this web site is providing.

  9. Violina Ciupa at  -  Răspunde

    Va multumesc si va admir!

    • Angela at  -  Răspunde

      ce surpriza placuta:) ma bucur sa primesc astfel de incurajari! primesc cu drag si ma motiveaza sa continui! va multumesc tare mult

  10. Greab Carmen Adriana at  -  Răspunde

    Foarte frumos , ma bucur ca cineva pune atata suflet in filmele de epoca, e o placere sa vad fiecare film .

    • Angela at  -  Răspunde

      Multumesc tare, tare mult! Am mai gandit cateva articole tematice pe care sper sa le public cat mai curand. Ma bucur sa primesc astfel de mesaje de la cititori 🙂 Sincere multumiri!

  11. maria at  -  Răspunde

    In ultima vreme, aproape in fiecare seara, iti citesc articolele si mai aleg cate un nou film- nou pentru mine- de urmarit. Imi place la nebunie intreaga selectie facuta de tine. Felicitari si iti multumesc.

    • Angela at  -  Răspunde

      Maria, iti multumesc pentru comentariu! Sincer, apreciez orice cuvant de bine venit din partea cititorilor, mai cu seama cele venite pentru cele mai dragi articole mie 🙂 Si daca mi se spune ca ofer inspiratie pentru serile de acasa, cu atat mai bine. O sa continui sa mai fac astfel de articol, dar in functie de timp. Dar momentan exista destul material. Ai gasit vreun film preferat pana acum ?:)

  12. Herman Ibolya at  -  Răspunde

    aplauze,plecaciuni tie Angela ca ne bucuri sufletul si dai nuanta cea mai frumoasa a vietii noastre ………………. filmele de epoca au fost intotdeauna aproape de sufletul meu si vreau sa iti multumesc pentru tot cea ce faci te admir foarte mult …………… mult succes in continuare si o sa vizionez cu mare flacere filmele selectate

    • Angela at  -  Răspunde

      nu pot face nimic mai mult decat a-ti multumiti! de cele mai multe ori, de fapt, de fiecare data cand muncesc atat de mult la astfel de articole nu ma gandesc decat ca undeva printre cautarile de pe internet cineva va ajunge sa citeasca ceea ce fac, tocmai cautand asta si ca fac o bucurie mare. si cel mai mult ma surprinde sa constat ca nu sunt singur care este indragostit de astfel de filme si ca, intr-un fel sau altul, suntem o comunitate mare consumatoare de astfel de productii. sper ca ai vazut ca sunt mai mult articole dedicate si sper ca ai de unde sa alegi ceva care sa iti si placa! multumesc din nou! mi-ai facut ziua frumoasa!!!! o sa incerc sa mai fac astfel de scrieri 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail