Actiune, CineCronici, SF

[REVIEW] Captain America: Civil War (2016)

captain america civil war poster” Captain, while a great many people see you as a hero, there are some who prefer the word vigilante. You’ve operated with unlimited power and no supervision. That’s something the world can no longer tolerate.

  • Regizori: Anthony Russo, Joe Russo
  • Actori: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Jeremy Renner, Don Cheadle, Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Tom Holland, Daniel Brühl 
  • Gen: Actiune, SF
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare; #89 top 250 IMDB (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 146 minute

In urma cu 4 ani ‪#‎Marvel‬ incepea o noua faza si aduna impreuna supereroii carora le dedicase cate un film, pentru a-i uni cu o cauza comuna. Am avut astfel de la phase one, din 2008, 12 filme dedicate lui Iron Man (trei), lui Thor (doua), Capitanului America (doua), Hulk, Ant-Man si Guardians of the Galaxy cu cate un film, alaturi de doua capitole cu Razbunatorii – Avengers. Ignorand intentionat interesul major pentru profit, cert este ca studiourile fac spectacol. Nu neaparat pentru a atrage publicul, ci se vede clar ca se fidelizeaza comics-urile pentru a multumi masa uriasa de fani, dornica sa vada pe marele ecran personajele care populau benzile desenate create inca din anii ’60.

In cel mai recent capitol Marvel aflam ca, in ciuda intentiilor ‪#‎Avengers‬ pentru a salva milioane de vieti, in procesul lor au dus la pieirea altora. In ‘Age of Ultron’ vedeam cum Steve Rogers a devenit liderul noii echipe de supereroi, care continua sa faca eforturi uriase pentru a proteja omenirea. In fuga lor de a evita o catastrofa, victime colaterale nu pot fi ignorate. Eroii ajung sa fie subiect de intrunire pentru statele care guverneaza si se fac presiuni politice si media ca acestia sa fie controlati. Noul status quo ce implica semnarea unui tratat pentru a avea putere de decizie asupra echipei o dezbina: pe o parte Capitanul America doreste sa opereze liber, iar pe de alta Iron Man accepta propunerea liderilor lumii de a le fi supervizate actiunile.

Doua echipe, doua idei, doua motivatii si un razboi – ‪#‎CivilWar‬ pregateste o noua etapa. Pana la urmatorul capitol, aici nu se fac confruntari doar cu tachinari, ci avem infruntari puternice cu consecinte. Este usor sa alegi o tabara, insa este la fel de greu sa iti mentii pozitia pe masura ce actiunea evolueaza. In comparatie cu recentul ‘Batman v Superman’, ‘Civil War’ este sprijinit de un conflict valabil si construit intemeiat (intervin aproape aceleasi orgolii).

De altfel, motivatiile lui Steve Rogers, sustinut de cei recrutati in echipa sa, sunt mai complexe si implica si protejarea lui Winter Soldier (Sebastian Stan), vanat pentru a fi omorat, dupa ce este suspect de un atentat. Il revedem si aflam mai mult despre acesta. Pentru fanii din Romania, o sa fie o curiozitate ca domnul face un schimb de replici in romana la un moment dat, cand actiunea este mutata pentru cateva minute in Bucuresti (s-a filmat in Berlin).

Suntem plimbati prin mai multe locatii (opriri mai dese decat in orice alta aventura Bond), insa ultima oprire cand este si batalia finala s-a dovedit a fi si cea ofertanta. Atunci se fac unele dezvaluiri care ofera explicatii si leaga povestile. 

Efecte speciale sunt bine lucrate si se justifica folosirea camerelor de Imax (vezi Ant-Man), iar batalia de la aeroport, intinsa pe cateva minute denota un montaj de calitate. Personajele sunt dezvoltate suficient – uram bun venit probabil celui mai bun ‪#‎SpiderMan‬. Creatorii si scenaristii exploateaza pana la extrem punctele forte si slabiciunile acestora si nu se incurca nici cand adauga povestii tonuri de romantism, poate putin fortat dar luat din ‘carti’ (Vision-Wanda). Interesant este ca reusim sa cunoastem, sa intelegem si noii protagonisti, desi cu timp redus de afisare: Black Panther (Chadwick Boseman) si Spider-Man (Tom Holland, senzational). Toata gasca este prezenta – Black Widow aka Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), Falcon cunoscut ca Sam Wilson (Anthony Mackie), War Machine – James Rhodes (Don Cheadle), Hawkeye personalizat de Clint Barton (Jeremy Renner) si Scott Lang cunoscut ca Ant-Man (Paul Rudd).

Din nou pare ca este o problema cu villain-ul si nu ma feresc sa spun asta. Adaugarea lui Zemo (Daniel Bruhl) nu covinge asa cum ar trebui. Nu la interpretare, cat la motivatia care nu vine ca o revelatie neaparat. Dar schemele cu care orchestreaza totul este machiavelic si inteligent. Desi prefer ca pe viitor sa fiu mai concentrata asupra lui Everett K. Ross (nice welcome to Martin Freeman).

Fara sa devina propagandist, filmul este impresionant pentru categoria din care face parte si prin modul inteligent prin care reuseste sa implice (din nou) tema politica. Ridica unele intrebari privind bunele intentii soldate cu efecte catastrofale (‘our very strength incites challenge. Challenge incites conflict. And conflict… breeds catastrophe.Supervision is not something to be dismissed out-of-hand’). Si scenaristii nu se pierd in detalii si nici nu grabesc lucrurile pentru ca totul evolueaza in ritmul potrivit care nu dauneaza povestii (fara abuz de boom nejustificat).

Personal, consider in continuare ‘Winter Soldier’ cel mai bun film din seria Marvel. Aici apreciez mai mult insa, miza conturata. Pumnii se dau mai cu forta, schimbul de replici nu mai este rezervat, se fac tradari, se schimba taberele si vinovatii scapa sau se inchid nevinovatii.

Captain America: Civil War’ este extraordinar pentru un film cu supereroi si perfect pentru cum te pune in dificultatea de a alege un favorit. Face o altfel de definitie a notiunii de blockbuster, adaugand in plus substanta si o poveste care merita urmarita. Fratii Russo coordoneaza cu maxim de impact ostilitatile si nu neglijeaza niciun personaj, prinse in conflicte care uneori par familiare, dar care depasesc asteptarile. Il face special faptul ca darama niste bariere si ca nu mai mizeaza pe aceeasi formula, desi pastreaza tonul de umor, stins cu drama.

O sa spun ce repet de fiecare data. Ramaneti pana la final in sala. Intodeauna filmele Marvel au after credit scenes. Si sunt doua chiar, ultima chiar dupa ce se deruleaza intregul generic. Zic ca este pacat sa o ratati.

Filmul intra in cinematografe din 6 mai si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.