The Woman in the Window: Femeia de la fereastra (2021) – Netflix
„I am not crazy. I know what I saw. They are all hiding something”
- Regizor: Simon Stone
- Actori: Amy Adams, Gary Oldman, Anthony Mackie, Fred Hechinger, Wyatt Russell, Brian Tyree Henry, Jennifer Jason Leigh, Julianne Moore
- Gen: Drama, Thriller, Crima
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 100 minute
- Premiera – din 14 mai pe Netflix
Thrillerul psihologic The Woman in the Window nu prea a avut sortile de partea lui inca de la inceput – filmat din 2018. Asta pentru ca procesul de productie a fost amanat cu diverse ocazii si s-au facut modificari multiple, inclusiv refilmari, in speranta ca produsul final va fi cel putin unul multumitor. In regia lui Joe Wright (Atonement, Hanna, Anna Karenina, Pan, Darkest Hour), filmul are la baza cartea cu acelasi nume semnata de A.J. Finn. Insa, in pofida urmaririi celor mai importante momente si revelatii din carte, anumite evenimente din film devin irelevante, inutile sau enervante.
In rolul principal o intalnim pe Amy Adams, in rolul unui psiholog de copii care s-a izolat acasa si evita orice iesiri sau contacte cu alte persoane. Aceasta se limiteaza la conversatii telefonice cu un barbat din viata ei si la intalnirile cu psihologul sau, care incearca sa o convinga sa isi infrunte teama de a iesi afara, de a fi singura in anumite situatii si locuri – sufera de agorafobie. Lucrurile se complica atunci cand femeia este convinsa ca a asistat la o crima in apartamentul vecinilor de vizavi, dar nimeni nu ii da crezare. Asta si pentru ca in trecutul ei sunt lucruri care descurajeaza increderea si nici prezentul nu o arata intr-o situatie tocmai fericita.
Este clar inca de la inceput ca un anumit eveniment a declansat acea frica de a-si parasi domiciliul (o scena pivotala pusa fain in scenariu), insa nu se insista prea mult asupra explicatiei, ci mai degraba asupra sentimentului de paranoia care aminteste – cel putin la nivel de subiect – de Rear Window. Personajul lui Amy este naratorul ala cu credibilitatea pusa constant la indoiala – poate mai convingatoare este postura de om cu traume decat cea de individ cu pareri.
In alte roluri apar Gary Oldman, Anthony Mackie, Fred Hechinger, Wyatt Russell, Brian Tyree Henry, Jennifer Jason Leigh si Julianne Moore, dar intreaga insiruire din distributie imi pare – cu cel mai mare regret – o oportunitate ratata. Si totusi, Amy face cateva figuri bune – la propriu si la figurat – in a portretiza o femeie care este sufocata de anumite alegeri si a carei sanatate mentala se degradeaza din ce in ce mai mult.
Cu diverse elemente care l-ar fi putut inscrie in lista unor thrillere intunecate cu o protagonista puternica, The Woman in the Window se indeparteaza mult de Gone Girl si se apropie – mai degraba – de The Girl on the Train. Nebunia personajului este prea devreme motivata, iar sentimentele alea de nesiguranta nu sunt intocmai exploatate. Raman, insa, de admirat alegerile pentru casa aia cool si pentru atmosfera hitchcokiana care cu greu se poate egala cand vine vorba despre ambienta gotica si stil.
The Woman in the Window are cateva rasturnari de situatii, dar in lipsa unor momente de suspans pare ca totul este degeaba si nu mai adauga nicio valoare socului. Daca pare ca reteta adoptata functioneaza pana la un anumit punct finalul spulbera cam totul. Totusi, nu pot neglija acel look de thriller de anii ’90 – ceea ce este un lucru bun pentru tonul si genul sau – cu acel mister specific slow-paced; aproape comic si aproape dezastruos, este dezamagitor oricum l-ai privi in ciuda unor incercari moderne de a castiga: uneori functioneaza iar alteori frustreaza. Posibil ca cea mai mare problema sa fie ritmul – al dialogului, al derularii povestii, al implicarii.
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply