Jupiter’s Legacy – serial Netflix
„Service, compassion, mercy – those are the words we live by. That it’s our Code and it’s the most important thing in the world”
- Gen program: serial – drama, fantastic, actiune
- Creator: Steven S. DeKnight
- Actori: Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Elena Kampouris, Andrew Horton, Mike Wade, Matt Lanter.
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Episoade: 8 – sez 1, TBA – sez 2
- Disponibilitate: pe Netflix din 7 mai
Cel mai recent proiect Netflix din categoria supereroi (dupa saga Marvel anulata prematur si efervescentul Umbrella Academy) este Jupiter’s Legacy, un serial care reuseste sa reduca problema moralitatii eroilor la o singura dilema: cat de justificata este crima facuta in numele salvarii? La un secol de la primirea puterilor, timp in care au tinut omenirea in siguranta, prima generatie de supereroi trebuie sa inteleaga ca vremurile s-au schimbat, iar cel mai bine observa si simt acest lucru din tensiunile cu copiii lor, noii mostenitori ai unor puteri pe care nu si le-au dorit sau pentru care nu sunt pregatiti inca.
Materialul sursa pentru Jupiter’s Legacy este un roman grafic scris de Mark Millar, cel resposanbil si pentru tiluri care poate ca va sunt ceva mai familiare – Kick-Ass, Wanted sau Kingsman. Cu acelasi ton intunecat si maturitate asumata (carcotasii ar spune ca totul se ia prea in serios si se irosesc ocaziile de a fi si o sursa de distractie), serialul are un debut incet care risca sa piarda din potentiala audienta. Doar daca se renunta prea devreme se rateaza un altfel de tabloul al unor supereroi in societate, poate unul mai realist decat ce s-a mai facut pana acum. Totul este redat prin si din perspectiva lor cat pentru a se sustine niste crezuri dupa care se ghideaza si se justifica actiunile si valorile.
In centrul subiectului se afla familia disfunctionala Sampson care trebuie sa invete sa se accepte si sa isi ierte greselile. Este mai mult decat diferenta dintre generatii, caci aici vorbim despre raspunderi, despre esecuri, lipsa comunicarii, poveri si regrete. Seria functioneaza si ca un origin story al membrilor fondatori ai unui grup de supereroi – The Union – Jupiter’s Legacy face diverse salturi intre prezent si Marea criza economica din America anilor ’20-’30 (se schimba si formatele ecranului sau paleta cromatica de fiecare data). Altfel, este o idee tare faina si bine de tot explorata, doar ca uneori dureaza prea mult pentru a se ajunge la un punct important.
Ramane de notat acel episod care ne trimite pe Skull Island, poate cel mai bun din intreg sezonul.
The Union este un fel de organizatie, una spre care aspira toti cei cu puteri (in serial nu mai este demult timp ceva neobisnuit). La baza formarii aliantei sunt membri fondatori – The Utopian (Josh Duhamel), sotia lui, Lady Liberty (Leslie Bibb), fratele lui (Ben Daniels), un fost angajat The Flare (Mike Wade), cel mai bun prieten Skyfox (Matt Lanter) si Blue-Bolt (David Julian Hirsch). Pe o parte o sa vedem trecutul lor si cum au ajuns sa capete abilitatile, iar pe de alta ii urmarim in prezent incercand sa se impace cu ideea ca lumea s-a schimbat si ca nu mai sunt relevanti cand regulile sunt ignorate, uneori chiar de copiii lor care se simt limitati de codul parintilor. Codul impune ca nimeni sa nu fie ucis in lupta, chiar daca este un villain. Doar ca lucrurile astea nu mai pot fi respectate atat de usor cand amenintarile nu tin cont de vreo regula. Iar mie asta mi se pare destul de ofertant, mai ales ca rareori am vazut sa se exploreze o astfel de idee – cum ramai bun cand adversarii sfideaza niste reguli nescrise?
Notabile sunt si performantele bifate de actorii din rolurile principale. Josh Duhamel este bun si reuseste sa se indeparteze de rolurile alea cu sclipici din comediile romantice, insa nu acelasi lucru se poate spune despre Leslie Bibb, al carei rol se reduce la cel de casnica si mama cu aparitii episodce. Relevanti in poveste raman, insa, Elena Kampouris si Matt Lanter – toti ies destul de bine in evidenta.
Cu influente evidente de la Watchmen sau recentul The Boys, Jupiter’s Legacy reuseste sa isi creeeze propria identitate abordand probleme moderne si actuale. Iar aici muzica si imaginea sunt esentiale pentru a sustine povestea si pentru a creiona universul imaginat. Costumele, decorurile, efectele speciale si creativitatea lor, dialogurile, dar si momentele de actiune si dinamica dintre protagonisti sunt, de asemenea, lucruri care functioneaza foarte bine in Jupiter’s Legacy.
Un aspect negativ in aceasta drama este modul in care personajele din prezent au fost portretizate imbatranite, pentru ca uneori poti confunda infatisara acestora cu un machiaj ieftin, care este oricum dar nu convingator. Totodata, ramanem cu ceva intrebari fara raspunsuri, in ciuda unui twist din final, care este – daca esti atent la poveste – anticipat cumva. Personajul George este poate cel mai curios, dar si cel mai absent – suficient cat sa vrei sa vezi si un sezon doi ca sa vezi care este planul cu acesta; daca o continuare se va ivi, exista promisiunea unor conflicte interesante, care nu sunt doar politice si etice.
Jupiter’s Legacy izbuteste sa faca o tranzitie interesanta intre perioade, timpuri si vremuri. Cu opt episoade in primul volum, asa cum a fost intitulat primul sezon, serialul Netflix are cateva detalii care il pot face destul de (usor) popular – in ciuda unor abordari cliseistice in redarea povestii.
Serialul este disponibil pe Netflix aici
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply