“I can become again the man who once crossed the Surrey park at dusk, in my best suit, swaggering on the promise of life. The man who, with the clarity of passion, made love to you in the library. The story can resume.I will return. Find you, love you, marry you and live without shame.”
- Regizor: Joe Wright
- Actori: Keira Knightley, James McAvoy, Brenda Blethyn, Saoirse Ronan, Juno Temple, Vanessa Redgrave
- Gen: Drama, Mister, Romantic
- Premii: 25 premii (castigator Oscar) si 77 nominalizari
- Tara: Marea Britanie | SUA
- Durata: 123 minute
Adaptare a cărţii lui Ian McEwan, pelicula este captivanta, imbie prin surprinderea atmosferei anilor ’30-’40 si desi are un inceput lent, reuseste ca pe parcurs sa invoce trezirea unor sentimente contradictorii prin punerea in balanta a momentelor de dinainte cu cele ce au survenit dupa. Filmul este sinonim cu regretul, ispasirea si remuscarea, luate impreuna, dincolo de traversarea timpului. Daca incercam sa privim povestea in spatele oglinzii, vom discerne ca imaginea nu este miscsorata si rasturnata, nu este distorsionata, ci ramane exact asa cum o stim: dureroasa, reala si incarcata de un profund sentiment de vinovatie.
Am fost convinsa sa urmaresc filmul, odata ce am vizionat un trailer. Nu stiu cat aport au avut imaginile, insa soundtrack-ul celor 2 minute este patrunzator.Filmul are toate ingredientele necesare pentru a asigura succesul unui film si totusi toate nominalizarile primite (peste 60 la numar) si premiile adjudecate (putin aproape de 30), nu au fost suficiente pentru a convinge publicul amator de drame de razboi sa guste inca una. Spun asta pentru ca desi incasarile la box-office nu sunt deloc de neglijat (de cel putin 26 de ori investitia facuta), sunt unii critici care nu au fost … sa spunem dispusi sa “elogieze” ecranizarea prezenta.
La varsta de 13 ani, Briony este martor al unei relatii pe care nu o intelege, legatura dintre sora sa (interpretata minunat de Keira Knightley) si iubitul sau Robbie (James McAvoy) fiind pusa sub semnul indignarii. Pentru a intelege mai bine deciziile infantile, cheia filmului este ascunsa cumva in dublarea scenelor de debut, văzute atât prin ochii Brioney cât și cum au fost în realitate. Surprizand doua momente de intimitate dintre cei doi, Briony este intrigata si refuza sa reactioneze cu discernamant, luand o decizie brutala ce va zdruncina astfel iremediabil dragostea cuplului si schimband pentru totdeauna cursul vietii tuturor: pe a familiei sale si mijlocit pe a sa. De acum povestea isi urmeaza cea de-a doua parte, alternand mai multe instantanee ale celor implicati.
Pentru mine “Atonement”, ramane un film care poate fi urmarit de fiecare data cu o curiozitate tulburatoare, filtrand evenimentele desfasurate prin prisma cu care am facut-o prima data. Este o epopee a dragostei, a sentimentul de culpabilitate simtit cu precadere de personajul Brionnei Tallis (interpretata de trei actrite, in functie de momentul evocat, Vanessa Redgrave una dintre ele), sora Ceciliei. Nu pot sa nu remarc finalul ales, modul in care regizorul a stiut sa camufleze adevarul, cum a stiut sa mimeze minciuna care se desfasoara in fata spectatorului, amagind, asta fara a revolta. Trebuie sa marturiresc ca am ramas surprinsa si ca iubesc la nebunie, ultimele 2 minute, ultimele imagini si ultimele cuvinte ale naratoarei… Este inca un film din seria “must see”, nu este unul cu pretentii, pentru ca nu reclama mai mult decat ofera. James McAvoy si Keira Knightley izbutesc sa oficializeze o pereche memorabila.
Rating autor: nota 9
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
5 Comments
dap, e un film care transmite multe. din punctul meu de vedere, ofera chiar mai multe emotii decat cartea, rar am simtit acest lucru. oricum, e chestie de gusturi si de interpretare. iar cei 2 protagonisti au fost bine alesi si si-au facut treaba merituos. iar rochia aia verde…offff…mai rar, e frumoasa si sta tare bine pe Keira:)
rareori se intampla ca o adaptare cinematografica sa depaseasca experienta lecturarii romanului. confirm si eu ca filmul intrece de data asta romanul. bine, poate ca afirm asta in conditiile in care am vazut prima oara filmul care m-a cucerit si pe urma cartea, care nu a facut nicio completare. ai dreptate, gusturile difera, dar se pare ca majoritatea ii aplauda pe actorii principali. rochia aceea poate rivaliza cu cea neagra a lui Audrey Hepburn din Breakfast at Tiffany’s
Leapsa cinefila: iubim filmele prin sunete « AnzhelaMovies
Ravase si filme: selectie de scrisori cinefile | AnzhelaMovies
Fantani, promisiuni, filme- Selectie de scene | AnzhelaMovies