„A life haunted isn’t a life at all. We may as well be ghosts ourselves. „
- Regizor: Nick Murphy
- Actori: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton, Isaac Hempstead Wright, Joseph Mawle
- Gen:, Thrilller, Horror, Drama
- Premii: 2 nominalizari
- Tara : Marea Britanie
- Durata: 107 minute
In urma vizionarii unui trailer destul de vag, dar totusi ambiguu si misterios, nerabdarea de a putea urmari “The Awakening” mi-a fost rasplatita cu multa eleganta intr-un thriller psihologic foarte bine montat, apelandu-se rareori la valente horror pentru a intensifica goticul unor momente care de altfel ar fi parut comune. Regizorul aflat la primul sau proiect de lung metraj, in calitate de om care atribuie directive, este constient de potentialul major al locatiilor si al stautului ofertant al actorilor principali, astfel ca admite si risca sa faca un film diferit despre lacasuri bantuite, migrand inconstient intr-o viziune spirituala a vietii de dupa moarte.
In perioada postbelica a Angliei anului 1921, educatia femeii priva in fata tentatiei de se dobandi emanciparea. Tanara Florence Cathcart (Rebecca Hall), autoare a unei carti care trateaza escrocheriile supranaturale cu scopul de a le demasca, este solicitata pentru a lua parte la o investigatie intr-un internat de baieti. Profesorul Robert Malory (Dominic West) apeleaza la serviciile sale, convins de matroana institutiei, ca este cea mai buna alegere pentru a elucida moartea unuia dintre elevi. Prezenta fantomatica a unui baiat este acuzata de copii ca fiind vinovata de moartea colegului lor. Cercetarile vor directiona rationamentul intr-o alta sfera, astfel ca, hotarata sa dezlege musamalizarea unor incidente recente, Florence decide sa ramana in institutie, inainte de vacanta de iarna, doar cu profesorul pe care l-a cunoscut initial, cu Maud (Imelda Staunton, bizar de pasiva) si cu Tom, un copil singuratic si orfan.
Atunci cand te astepti mai putin, esti amagit cu o aparenta calma si inselatoare si pelicula te angajeaza intr-o cercetare de al carei scop nu esti constient. Rebecca Hall (The Town,The Prestige, Frost/Nixon) ) a fost de-a dreptul minunata, stiind cum sa multumeasca rolului principal primit. A jonglat imbucurator cu fragilitatea feminina si cu instabilitatea psihica, de care ea insasi incepe sa aiba indoieli. Dominic West o acompaniaza pe aceasta, desi nu se evidentiaza indeosebi cu vreo trasatura teatrala distincta. Este adevarat ca adauga personajului sau patos cu mult mai mult decat ar fi trebuit, insa nu m-a deranjat, ci doar m-a indignat atunci cand se renunta brusc la evidentierea sa. Un alt aspect ce merita mentionat, aduce in discutie coloana sonora: a fost favorabila multor momente dramatice, simpla si totusi orchestratia a sunat fantastic de infiorator.
Twisturile fac de multe ori diferenta la filme. In cazul “The Awakening”, intorsatura de situatie intervine doar pentru a sustine echilibrul enigmatic al povestii. Deznodamantul va isca multe dezbateri si va dezbina audienta in deschiderea unor discutii privind sfarsitul ales spre prezentare de scenarist. Fiecare este liber sa opteze pentru varianta dorita, disponibile fiind argumente pentru fiecare parte a publicului, functie de alegere. Ignorand trecererile nejustificat de rapide de la unele cadre de care s-ar fi putut profita intr-o masura rezonabila, proiectul britanic “The Awakening” m-a prins cu o usurinta rusinoasa si nu-mi ramane decat sa ma inclin resemnata si sa admit ca probabil impactul euforic pe care l-a imprimat asupra-mi sa nu fie identificat cu al vostru.
Rating autor: nota 8
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Interesanta prezentarea ta…
Eram sigur ca o sa ocolesc filmul asta (parea horror la prima vedere, asa ca ii ziceam pas), dar dupa cele spuse de tine, s-ar putea sa ii dau o sansa 😉
sper sa si placa si sa nu ma blamezi ulterior daca vei considera ca ai acordat o sansa unui film, de la care nu aveai asteptari prea mari :P. sa revii cu o parere dupa: sa ma certi daca te-am indus in eroare sau sa-mi dai dreptate, daca e cazul :). recunosc, mi-a placut