Drama, Special

Downton Abbey (2019) [CRONICA]

„Downton Abbey it’s the heart of the community, and you’re keeping it beating.”

  • Regizor: Michael Engler
  • Actori: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith,  Penelope Wilton, Geraldine James, Simon Jones, Tuppence Middleton
  • Gen: Drama
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii); serialul are 54 de premii si 219 nominalizari
  • Tara: Marea Britanie
  • Durata: 122 minute

Downton Abbey este unul dintre cele mai de succes seriale britanice, o productie de epoca care a reusit sa se impuna in foarte scurt timp de la premiera drept una de referinta pentru amatorii de scrieri istorice televizate. Creatorul Julian Fellow oferea atunci, cu maiestrie, un produs care avea sa incante – uneori sa ridice si controverse – cu amestecul de identitate feminina, progresul surprins intr-o era a schimbarilor, aspectul soapy opera, diferentele de clase sociale si nu numai.

Pilotul care deschidea saga “Downton Abbey” incepea cu o telegrama care avea sa puna in miscare multe dintre evenimentele carora familia Crawley trebuie sa le faca fata, alaturi de servitorii loiali. La fel ca acolo, subiectul din film este declansat de livrarea unui mesaj. Mai exact o scrisoare care anunta o vizita importanta – regele si regina vor face un popas la cel mai renumit conac din tinut, adica Downton Abbey. Cu aceasta ocazie ii cunoastem pe George al V-lea al Regatului Unit (Simon Jones) si pe Mary de Teck (Geraldine James). Cumva, inevitabil, incepe si nostalgia pentru “The Crown” sau „Victoria”, doua fenomene recente din linia seriilor dedicate monarhilor.

Suntem in 1927 si au trecut doi ani de cand ne luam la revedere, odata cu finalul sezonului 6, de la personajele alaturi de care suferisem pe parcursul a peste cincizezi de episoade. Avem prilejul sa ii revedem si sa observam cat sau daca s-au schimbat, unii dintre ei primind un closure meritat (vezi personajul Tom). Ba chiar se fac lamuriri si in ceea ce priveste soarta mosiei, de la care ne luam un la revedere dulce-amarui.

Cu un canon deja stabilit in sase ani, era evident ca si pretentiile pentru costumatii si scenografie sa fie ridicate, iar aici nu sunt dezamagiri pentru ca totul este rafinat, aducandu-se pe marele ecran farmecul care cucerea publicul relaxat in propriul living. Filmul surprinde agitatia care vine la pachet cu vizita regala, iar toata propaganta imperialista este redata cu umor, mai ales din perspectiva celor de jos, a servitorilor. 

Colaborarea scenaristului (ne-a mai servit si excelentul “Gosford Park”) cu regizorul Michael Engler se materializeaza intr-un episod lung de doua ore care reuseste sa surprinda (din nou) viata aristocrata – cu tot ce inseamna probleme (fie sentimentale). Fiecare protagonist are propriul moment in care straluceste, pentru a ti reaminti si intelege cat/ daca s-au mai schimbat. Comparatia cu “Upstairs, Downstairs” nu lipeste nici acum, insa amuzamentul este (mai) prezent, prin umorul ala britanic cu replici taioase si smart. Interactiunile si dinamica dintre personaje sunt mai satisfacatoare ca niciodata. Daca ai urmarit serialul este ca si cum te-ai reintalni cu o familie. Plus ca nu este doar despre turul facut de regi la Yorkshire – acesta serveste ca pretext pentru pentru a fi la zi cu noutatile despre fiecare.

Distributia este superba, iar fiecare reuseste sa se remarce. Atat pentru cel curios care nu stie cine este Violet (o Maggie Smith senzationala, cu trei premii Emmy pentru portretizarea domnitei) si ce o face atat de deosebita cu replicile acide, cat si pentru cel cunoscator, care a invatat ca Lady Mary are o legatura fantastica cu Anna ce a devenit Mrs. Bates. Revin multi din cast-ul original printre care Hugh Bonneville, Maggie Smith, Michelle Dockery Jim Carter, Phyllis Logan, Sophie McShera carora li se alatura David Haig, Tuppence Middleton si Imelda Staunton.

Cu un aspect de basm stralucitor, filmul pare a fi un episod special de Craciun. Pentru ca show-ul a fost mai mereu despre spectacol, nici aici nu se fac economii in ceea ce priveste extravaganta, teme ridicate in discutie pentru acea era inca in schimbare. Cu un prim act ce serveste ca setup, filmul are o a doua parte care raspunde asteptarilor (o forma romantica cu detalii istorice neglijate intentionat pentru a arata frumusetea unor timpuri apuse, in anticipare pentru altele ce vor urma). Plus ca imaginea glossy ajuta sa savurezi fiecare moment, fiind rasfatati cu cadre luate de sus. 

Zic ca ar fi pacat sa vii la film fara sa fi vazut serialul, dar risipa ar fi si daca ai refuza sa vii la el, doar pentru ca nu ai vazut serialul. Primesti umor britanic, protagonisti de care te atasezi, idile ca-n timpurile de alta data si un farmec aparte specific scrierilor de epoca. Si cand iesi, iti vei dori sa cumperi un ceai aromat si sa il savurezi pe canapeaua ta, inconjurat de elemente vintage. 

Filmul intra in cinematografe din 13 septembrie si este distribuit de Ro Image

Multumiri Grand Entertainment pentru gazduire.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail