Recomandari

Enola Holmes (2020)

Enola Holmes – film original Netflix

„I’m presently on the way to collect my brothers, Mycroft and Sherlock. Yes, Sherlock Holmes, the famous detective, my genius brother. He will have all the answers.”

  • Regizor: Harry Bradbeer
  • Actori: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Louis Partridge,  Burn Gorman
  • Gen: Aventuri, Comedie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 123 minute
  • Disponibil pe Netflix, din 23 septembrie

Enola Holmes este o coproductie originala din portofoliul Netflix, un film plin de aventuri si cu gaguri smart, care are la baza personaje si situatii din seria cu acelasi nume scrisa de Nancy Springer – The Enola Holmes Mysteries. De altfel, inspirata la randul sau de Sherlock Holmes, protagonistul actiunilor din volumele imaginate de Sir Arthur Conan Doyle, portretizat in diverse ecranizari pana acum. De data asta, in centrul filmului intra sora acestuia, Enola, interpretata de rasfatata serviciului de streaming, Millie Bobby Brown.

Filmul „Enola Holmes” are o intriga destul de simpla, dar extrem de ofertanta, ca este exploatata cu tot potentialul, cu umor si asumat. Pe scurt, toate evenimentele sunt puse in miscare de disparitia mamei Enolei, interpretata de Helena Bonham Carter. La anuntul acestei vesti, cei doi frati mai mari ai Enolei, Mycroft (Sam Claflin) si Sherlock (Henry Cavill) sunt fortati sa revina acasa dupa mult timp. Spre surprinderea lor, o descopera pe sora lor ca fiind nu tocmai educata si cu atitudine de domnita. Hotarata sa isi gaseasca mama, in pofida hotararii unui frate de a o trimite la un internat, Enola fuge de acasa si realizeaza ca lucrurile nu sunt atat de simple cand isi da seama ca viata ei este pusa in pericol.

Moment in care devine destul de clar pentru ea, dar si pentru noi, ca desi a mostenit inteligenta familiei, are foarte putina experienta cand vine vorba despre lumea reala. 

Cu o tenta joviala si cu un vibe destul de energic, „Enola Holmes” reuseste sa fie un film care poate cuceri atat generatia mai tanara, cat si pe adultii care vor un film de relaxare, inca unul destul de bine conturat. Fara sa devina o productie feminista, filmul livreaza un mesaj important care este cu atat mai relevant pentru contextul actiunii – era victoriana, cand societatea avea alte planuri pentru femei. De altfel, de regie se ocupa Harry Bradbeer, care are in portofoliul genialul Fleabag, cu aceeasi atmosfera specifica britanica cu one-woman show, cam cum este si aici. 

Filmul insereaza si ceva elemente care adauga niscaiva implicare din partea spectatorului – mesaje codate, criptografii, notiuni de mister, anagrame, identitati ascunse, conspiratii, urmaritori si altele specifice unui film cu detectivi old school. Plus ca protagonista breaks the fourth wall de foarte multe ori, iar asta da oarece interactiune, ca te invita sa iei parte intocmai la gandurile si trairile ei.

Ce pare ca lipseste aici, in toata fantezia asta tare cool, este dezvoltarea personajelor secundare, care aici par mai degraba de decor. Desigur, nu vorbim despre prestatii artificiale, dar nu prea ajungi sa ii cunosti prea bine. Poate si pentru ca Enola este cea in jurul careia graviteaza intreaga poaveste, o versiune de detectiv care functioneaza si ca pion in miscarea suffragete, si ca inspector, si ca sora sau fiica protectoare. Poate cea mai molipsitoarea calitatea a Enolei este increderea pe care o are, care vine in contrast cu inocenta ei.

„Enola Holmes” ar putea fi inceputul unei francize de succes, cu un personaj fermecator care livreaza distractie. Unul cu care are ceva similaritati via stilul ala efervescent marca Guy Ritchie si cu care il insusise pe Downey Jr., ba chiar si cu o estetica vizuala asemanatoare, combinand aceleasi peisaje rustice cu modernismul unei Londre contemporane.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail