Mister, Recomandari, Thriller

Retreat (2011)

  ” There’s been an outbreak. A global pandemic that started in South America.It’s a highly contagious airborne virus that attacks respiratory systems..It’s fatal and it’s spreading rapidly.

  • Regizor: Carl Tibbetts
  • Actori: Cillian Murphy, Jamie Bell, Thandie Newton, Jimmy Yuill
  • Gen: Thriller, Mister
  • Premii: niciun premiu/ nicio nominalizare
  • Tara: Marea Britanie
  • Durata: 90 minute

Ce face deosebit un film care are distribiuti in rolurile principale doar trei actori, pe care ii vedem in mai bine de 9o % din cadrele filmului? Tocmai asta e ceea ce distinge “Retreat” de alte filme. In rolurile principale nu veti urmari decat trei personaje care acapareaza intreaga actiune, fara a induce o stare de plictis. Thrillerul psihologic isi respecta apartenenta la genul indie si te lipseste de un spectacol cu actiune moderata, dar suspans abundent, compensandu-se cu momente intrigante care te naucesc si cu un show teatreal care te multumeste prin trio-ul Murphy- Bell- Newton. Lansat inca de la inceput cu riscuri pentru ca regizorul este la prima sa lucrare, productia britanica a reusit sa se departeze de ce s-a premeditat, astfel ca si-a insusit critici favorabile, cu mult peste anticiparile partilor implicate.


Din punct de vedere structural al subiectului, “Retreat” mi-a adus aminte de drama “Dead Calm”, in care ii vedeam printre primele roluri pe Billy Zane, Nicole Kidman si Sam Neil. Daca actiunea era desfasurata pe apa, acum marea devine delimitator pentru cei iziolati pe o insula nepopulata a Scotiei. Cuplul Kate- Martin, instrainat in urma unei tragedii (suna familiar?) ia decizia de a se reintoarce in locul unde casnicia lor a debutat. Izolati de restul lumii, singurul element de contact este un radio care nu functioneaza mereu. Abia instalati in cabana unde vor locui, incearca sa se adapteze la vremea ploioasa si sa inteleaga schimbarile care ii indeparteaza. Intr-una din zile Kate zareste un tanar (Jamie Bell, dupa succesul „Jane Eyre„) prabusindu-se in departate si hotareste sa-l aduca in casa pentru a-l trata. Decizia sa va fi curand regretata cand strainul le spune ca in Europa a izbucnit o pandemie nimicitoare si ca singurul loc unde pot fi in siguranta este insula. Paranoic, violent si lipsit de discernamant, ii convinge sa-si faca propria inchisoare, pentru a fi aparati de ce va veni.

Faptul ca ritmul desfasurarii subiectului este unul greoi, ar putea anula curiozitate publicului pentru aflarea deznodamantului. Sigur ca finalul va fi unul neasteptat si brusc, lucru care mareste aprecierea filmului, raportandu-ne la conceptul filmului asta nu poate fi decat un lucru bun. Nu stii cine este militarul ranit, nu ai ideee despre cum si de ce a ajuns acolo si trebuie sa afli ce lucru i-a despartit pe cei doi soti. Tupeul cu care-si reclama aprecierile va putea fi justificat prin punctul culminant care ofera explicatii, insa probabil va deveni unul ingrat pentru mare parte din spectatori. Cei trei actori au facut un lucru remarcabil, data fiind situatia: sa se descurce cu un scenariu ce pare banal si sa-i pastreze actualitatea, pentru a mentine treaza curiozitatea. Tentatia de a renunta va fi perfect explicata, insa eu sper convinsa ca cei carora le plac filmele ciudate, sa nu spun inedite si atipice (vezi cazul “Buried”) sa dea o sansa proiectului “Retreat”.

Rating autor: nota 7.5

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.