Recomandari

The Devil All the Time (2020)

The Devil all the Time – film original Netflix

„Some people just need a little help once in a while.”

  • Regizor: Antonio Campos
  • Actori: Tom Holland, Bill Skarsgård, Riley Keough, Jason Clarke, Sebastian Stan, Haley Bennett, Eliza Scanlen, Mia Wasikowska, Robert Pattinson
  • Gen: Drama, Thriller, Psihologic
  • Premii: niciun premiu, doua nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 83 minute
  • Disponibil pe Netflix, din 18 septembrie

Filmul original „The Devil All the Time” ar fi trebuit sa intre in galeria hiturilor Netflix, alaturi de „The Irish Man”, „Roma”, „Marriage Story” sau „The Two Popes”. Cel putin, daca ne uitam la distributia care ii aduce impreuna pe Tom Holland, Bill Skarsgård, Riley Keough, Jason Clarke, Sebastian Stan, Haley Bennett, Eliza Scanlen, Mia Wasikowska, Robert Pattinson.

Si totusi, TDATT sufera de faptul ca este atat de nisat si de abstract, ca pierde din publicul care cauta un film bun si atat. Pendularea intre thriller si drama psihologica lucreaza cumva in defavoarea peliculei, dar performantele actorilor, in special Holland, ridica filmul. Nu sunt de neglijat nici Skarsgard, care isi lasa personajul intr-o tensiune constanta tacuta. Totodata si Jason Clarke si Riley Keough, desi au aparitii episodice, conving in rolurile de villaini.

Regizorul Antonio Campos s-a ocupat de regie si de scenariu, avand la baza povestea redacata in romanul cu acelasi nume, din 2011 si scris de Donald Ray Pollock, de altfel naratorul filmului. Cu actiunea plasata intr-o zona rurala, urmarim o serie de personaje bizare spre sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial si pana spre anii ‘60.

Avem pe de-o parte un veteran chinuit de faptul ca nu isi poate salva sotia care duce o lupta agonizanta cu o boala, un cuplu de criminali in serie, un preot si un protestant. In mijlocul acestor nebunii, il urmarim pe Arvin Eugene Russell, interpretat de mai sus laudatul Holland, un orfan. 

Un baiat care devine barbat, un om bun care are parti violente. Si cam despre asta este vorba, despre tentatii si despre cum diavolul corupe, daca ar fi sa dau o definitie stangace a temei filmului. Sau ideea de a se proba cat de fragile sunt granitele dintre devotament si obsesie, caci filmul probeaza bine de tot si o examinare a raului, a religiei si singuratatii sau oportunitatilor si traumelor. Caci filmul balanseaza intre concepte precum violenta, schimbari, pierderi, coruptie, regrete. Si e destul de apasator, mai ales cand iti dai seama ca o conluzie ar fi ca lucrurile rele se intampla repetitiv.

Este placuta si fericita reunirea actorilor Tom Holland si Robert Pattinson de dupa „The Lost City of Z”, de a carui atmosfera „The Devil All the Time” se apropie. Insa, daca este sa compar cu ceva anume, productia lui Campos are multe similaritati, mai ales ca ton, cu nebunescul „There Will be Blood”. Nici efervescentul „The Beguiled”, al lui Coppola, nu ar fi prea departe de portul personajuelor isterice, dar si „Frailty” pentru modul cum ne-a facut sa punem la indoiala interventiile divinitatii. 

„The Devil All the Time” are o executie ireprosabila, dar cumva, uneori, pe parcurs, tinde sa piarda spectatorul prin pleiada asta de povesti moralizatoare, pentru ca se amana relatarea vreunui scop. Insa, spre final, cand iti dai seama ca numarul mare de protagonisti nu a fost doar pentru confuzii, iti dai seama cum sunt conectati toti acestia si ca meritat. 

Cu usoare accente gotice, „The Devil all the Time” devine poate prea violent si iti ofera multa momente unde iti testeaza emotiile, nu neaparat pozitive. Este, insa, o dementa de la cap la coada, usor noir, care poate functiona foarte bine daca esti in cautarea unui film care sa te oblige la completat puzzle-uri si sa iti testeze rabdarea, atunci este perfect. Nu este memorabil, dar cu siguranta ca vizionarea nu este una pe care sa o regreti. Poate ca functioneaza mai bine pe unele parti, dar cert este ca te face cumva sa reflectezi asupra alegerilor pe care le facem fiecare dintre noi. 

„The Devil All the Time” nu este un film usor de privit si nici un film usor, o introspectie asupra religiei si credintei, fara sa aiba timp sau directia potrivita pentru a explora temele. Ramane o propunere puternica in ceea ce priveste redarea povestii, o melodrama. 

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.