Aventura, Drama, Familie, Recomandari

Hugo (2011)

I’d imagine the whole world was one big machine. Machines never come with any extra parts, you know. They always come with the exact amount they need. So I figured, if the entire world was one big machine, I couldn’t be an extra part. I had to be here for some reason

  • Regizor: Martin Scorsese
  • Actori: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee,  Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Jude Law
  • Gen: Drama, Aventuri, Familie
  • Premii: 39 premii (5 premii Oscar. 2 premii BAFTA) si 89 nominalizari (3 Globurile de Aur)
  • Tara: SUA
  • Durata: 126 minute

“The Artist” si “Hugo”. Ai putea spune ca nu au nimic in comun. Si totusi, ambele intra intr-un raport nostalgic prin reintoarcerea la debutul artei cinematografice. Fiecare o face diferit, dar se ancoreaza in aceeasi cautare spre regasirea magicului din debutul celei de-a saptea arte. Pe parcursul celor doua ore cat ne ameteste Scorsese cu peregrinarea temporala, vei fi parte fie din grupul celor incantati de privilegiul urmaririi unei drame pline de aventuri, sau va veti integra in grupul restrans care gaseste productia plictisitoare si lipsita de esenta. Daca nu as fi stiut de la inceput cine este regizorul, as fi putut enunta nenumarate variante posibile, Scorsese lipsand din toate. Ne-a obisnuit de-a lungul timpului cu un registru mult mai serios, de data asta preferand sa ne ademeneasca cu o dubla poveste fantastica, inedita, in filmul bazat pe cartea “The Invention of Hugo Cabret”.


Lucrul care mi-a incantat cel mai mult privirea a fost decorul. De fapt, locatiile care au recreat Parisul anilor ’30: totul este foarte colorat, variat, pus intr-o atmosfera misterioasa (nu pentru mult timp, totusi). Dar, nu-ti fura nicidecum atentia de la personaje. Hugo si jumatatea care-l ajuta, Isabelle, sunt centrul de interes al primei jumatati a peliculei, urmand ca dupa aceasta sa facem o incursiune in istoria originii cinematografiei. As fi preferat sa se insiste mai mult pe cei doi copii, cei de care m-am atasat, acestia primand in fata unei cercetari minutioase pentru predecesorii fratilor Lumiere.


Partial asemanator cu subiectul “Extremly Loud and Incredible Close”, avem din nou un baiat care-si pierde tatal si pleaca in cautarea unui mesaj ascuns, cu convingerea  ca ii este destinat. De data asta in “Hugo”, lucrurile sunt mai putin dramatice si mai mult aventuroase. Jude Law, apare pret de doar cateva minute, intruchipandu-l pe fericitul tata al tanarului Hugo. Mort in urma unui incediu, baiatul ramane in grija unui unchi, mutandu-se cu el in culoarele care adapostesc ceasurile unei gari. Preocuparea sa este repararea unei masinarii descoperita de tatal sau, pe vremea cand lucra la muzeu. Singurul lucru care ii lipsesste pentru activarea umanoidului, este o cheie in forma de inima. Aceasta este tinuta in siguranta de o copila care ii va schimba nu doar cursul cautarilor, ci ii va releva fata prieteniei. Ma rezum doar la atat in prezentarea povestii si va mai spun doar ca trailerul va trimite intr-o directie gresita. Daca sunteti restrictionati la imaginile mentionate, o sa fiti privati de asimilirea celei de-a doua povesti, ocazie cu care il cunoastem pe Ben Kingsley, intr-un rol surprinzator.


Melanjul de premii adjudecate, dar si numarul deloc de neglijat al nominalizarilor, va spun sincer ca m-au surprins. Desi nu contest sa-l recomand, nu poate fi atat de bun incat sa-l infasuram in lauri. Recunosc ca Martin Scorsese nu lasa garda jos si nu omite sa fie la fel de enigmatic si empatic, dar spre final, cliseic sau nu, se detaseaza de povestea principala si pare ca vrea sa fie pentru prima oara de acord cu asteptarile noastre, uitand sa ne surprinda. Sacha Baron Cohen… a trebuit sa cuget ceva timp, dupa ce am afltat ca el fusese distribuit in rolul antagonistului. Nu a fost nemaipomenit, poate pentru ca nici rolul nu i-a permis sa treaca mai multe granite, insa spre deosebire de alte aparitii ale sale a fost altceva. Nu am putut sa nu remarc paralela facuta intre disfunctionalitatile fiecarui individ urmarit din gara de Hugo si de creatia perfecta pentru care el se dedica. De urmarit, da. De crititicat pentru a face exces.

Rating autor: nota 9

Vizionare trailer:

Vezi si...

4 Comments

  1. Radu Ştefan RS at  -  Răspunde

    Hugo mi se pare excelent realizat! Poveste, imagine, actori, efecte speciale… toate s-au ridicat peste aşteptările mele şi m-am trezit practic într-o lume a fanteziei!

    • Angela at  -  Răspunde

      a fost frumos ca atunci cand m-am hotarat sa=l urmaresc nu stiam nimic de el si nu puteam spune la ce sa ma astept… m-a surprins cu atat mai mult directia pe care a pornit filmul dupa, oferindu-ne o calatorie spre inceputurile filmului. o calatorie colorata cu miros de basm. iti recomand unul din filmele mele dragi de anul trecut, desi desfiintat de comunitatea cinefila, „Extremely Loud and Incredible Close”. povestea asemanataorea: un baita gaseste o cheie si pleaca in cautarea lacatului ce il deschide, crezand ca i-a fost lasat un mesaj ascuns de tatal sau care a murit… eu l-am iubit. P.S: Baietelul din Hugo este fff frumusel

      • Radu Ştefan RS at  -  Răspunde

        Am auzit de “Extremely Loud and Incredible Close”. Nu ştiam că seamănă cu Hugo. O să mă uit la el. Mulţumesc!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail