Drama, Recomandari, Thriller

Wasted On The Young (2010)

” -In Greek,  martyr it means ‘witness’.Witnesses were tortured for confessions, so it came to mean someone who suffers for a cause.

– If you see something and do nothing, you’re not a witness. You’re an accomplice. “

  • Anul aparitiei: 2010
  • Regizor: Ben C. Lucas
  • Actori: Oliver Ackland, Adelaide Clemens, Alex Russell
  • Gen: Drama, Thriller
  • Premii: nicio nominalizare
  • Tara: Australia
  • Durata: 97 minute

Australienii pot face filme, si inca unele foarte bune. Dupa ce in urma cu ceva timp, va prezentam “Tomorrow When The War began”, acum vreau sa va propun un film tot cu adolescenti, dar dintr-un registru total diferit. Un film necunoscut publicului obisnuit cu blockbustere, “Wasted on the Young”, este o drama foarte bine editata, un thriller de-a dreptul halucinant care te va soca prin subiect si te va surprinde pentru modul in care a fost pus in scena. Turnat cu un buget infim, “Wasted on the Young” este dovada faptului ca filme bune se pot face fara a avea in distributie vreun nume consacrat, sau fara a face abuz  de efecte speciale care sa-ti fure privirea de la un scenariu care schiopateaza.


Departe de a fi vreun film revolutionar, poate cel mai bun pretext pe care vi-l pot oferi pentru recomandarea facuta, este scenariul. Subiectul are ca punct central comunitatea unui liceu privat, a unui grup de liceeni rasfatati, copii de bani gata, pusi pe petreceri si in cautare permanenta de a evada din cotidian. Dintre toti, se evidentiaza Zack (Alex Russell), cel mai bun furnizor de droguri, cel mai bun prieten al petrecaretilor si fratele vitreg al lui Darren (Oliver Ackland), un baiat linistit, care nu gaseste preocuparile fratelui sau, ca fiind commune cu ale sale. Indragostita de Darren, Xandri (Adelaide Clemens), decide sa vina la una dintre multele petreceri organizate de fratele sau. Seara degenereaza si lucrurile se precipita, finalizandu-se cu disparitia lui Xandri pentru mai multe zile. Atunci cand fata absenteaza si de la scoala, Darren, ingrijorat pentru cea pe care o placea, incepe sa faca sapaturi … ceea ce descopera este usor de imaginat, insa nu greu de asimilat.

Regia si scenariul filmului poarta semnatura lui  Ben C. Lucas, aflat la primul sau proiect de lung metraj. S-a descurcat (aproape) ireprosabil, desi pe alocuri sunt unele lacune asupra carora inca astept lamuriri. Am sa ma declar totusi multumita de rezultatul brut si o sa ma detasez de acele minusuri care nu imi sunt inca pe plac (unele momente imaginate de personaje la un anumit punct).
Cotat cu ratingul 18, filmul nu este atat de violent, cat este dramatic. Consumul de droguri, bataile si invidia sunt parte din scolile prezentului, fie ca ne place sau nu. Faptul ca ni se spune verde-n fata ca nu traim intr-o luma perfecta, poate parea un pic prea subit si deranjant.

0183826

Interpreta personajului Xandrie, m-a pacalit. Am crezut ca o urmaresc pe Michelle Williams, intr-unul din rolurile sale inca necunoscute. Asemanarea este izbitoare, interpretarea fiind la fel de bine schitata ca si cea din urma. Mi-au placut cei doi actori principali- foarte carismatici.
Tagline-ul peliculei atentioneaza ca “Youth is innocent until proven guilty”. O sa vedeti la ce anume face referire. Va confirm din nou: filmul m-a socat si mi-a placut, in aceeasi proportie. Ideea din final nu am anticipat-o, insa mi se pare “geniala”: sa fii pus la judecata publicului care pana acum a fost martor tacut. Tu pe cine ai alege? Pe tipul popular dar vinovat, sau pe cel pe care nu l-ai placut niciodata, dar inocent? Va invit sa cugetati la unul din filmele bune ale Australiei si sa imi dati crezare sau nu, criticii aduse filmului.

Rating autor: nota 7.5

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.