Biografic, Drama, Recomandari

50/ 50 (2011)

“ A tumor?  Me? I mean that doesn’t make sense. I don’t smoke, I don’t drink …  I recycle.“

  • Anul aparitiei: 2011
  • Regizor: Jonathan Levine
  • Actori: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Anjelica Huston, Bryce Dallas Howard
  • Gen: Drama, Biografic
  • Premii: doua premii (Hollywood Breakthrough Award, Audience Award)
  • Tara: Australia
  • Durata: 97 minute

Dupa ce am vazut “A Little Bit of Heaven”, film care se concentra in jurul unei protagoniste (Kate Hudson) care afla ca are cancer si decide sa se bucure de viata cat mai frumos posibil, am fost curioasa sa urmaresc varianta ‘masculina’ a subiectului, fara a ma lansa in predictii. Desi punctul de plecare al celor doua productii este identic, desfasurarea actiunii este total diferita, ca de altfel cadrele pe care se axeaza povestea: romantic, respectiv dramatic.

Will Reiser, este persoana care a inspirat (si redactat) scenariul filmului. Diagnosticat cu maladia cancer in urma cu ceva ani, la indemnul prietenului sau, insusi Seth Rogen, acesta decide sa asterne pe foi impactul avut odata cu aflarea vestii si modul in care a hotarat sa ii tina piept. Primit cu aprecieri de critica ‘necrutatoare’, te-ai gandi ca filmul este unul foarte bun. Nu vreau sa va dezamagesc, insa “50/ 50” nu este unul dintre cele mai bune filme de gen, insa s-a achitat de prezentarea unor momente faine, condimentate cu un umor negru molipsitor,  culminand cu unele de-a dreptul lacrimogene, spre final.

Adam (Joseph Gordon-Levitt) este un tanar de 27 de ani, care locuieste impreuna cu iubita (egoista, daca mi-e permis) Rachael (Bryce Dallas Howard). Cu o existenta tipica, o rutina zilnica ce-l solicita pe cel mai bun prieten al sau Kyle (Seth Rogen), acesta pare a fi chiar fericit. Sesizand  dureri accentuate de spate, acesta isi face un control de rutina in urma caruia este informat ca sufera de o forma rara de cancer, la maduva spinarii. Modul subit si fara menajamente al doctoruluiu de a-i da vestea, mi se pare de-a dreptul amuzant. Cu sanse de supravietuire de 50 %, pacientul decide sa trateze pozitiv vestea, trecand de la resemnare si acceptare, la revolta interioara si frustrare. Tanarul primeste sprijin moral din partea unui terapeut (Katie- Anna Kendrick, minunata), alinare in famlia sa, si o mana intinsa vesnic prezenta din partea celui mai bun prieten.

Seth Rogen mi-a oferit certitudinea ca s-a implicat in proiect, in totalitate. Probabil acest sentiment se explica prin devotamentul si experienta care l-au solicitat in relatia cu cel care face povestea filmului. Joseph Gordon Levitt a stiut sa se inlature din fata unor cadre si sa-i faca loc in prim plan cand a fost cazul, si nu s-a lipsit sa ne etaleze unele dintre cele mai emotionate imagini, spre sfarsit. Pentru cei care iubesc dramele de familie, filmul “50/50” va fi unul dintre cele mai frumoase filme ale 2011. Celorlalti, li se va parea plictisitor, sufocant pe alocuri, insa mai mult ca sigur ii vor aprecia ,daca nu originalitatea, atunci ironia si interpretarile actorilor.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail