Al doisprezecelea articol dedicat unei pasiuni frumoase cu care sper sa molipsesc multe persoane: filmele de epoca. Dupa ce am parcurs noua perioade importante din istorie si am analizat modul cum acestea au fost transpuse in cinematografie, am dedicat multe randuri scriitoarei mele favorite, Jane Austen si am selectat 35 de miniserii de epoca, am ajuns la respectarea promisiunii ca voi face si un fragment la fel de subiectiv consacrat pentru seriale de epoca, acele productii istorice care merita urmarite.
Astfel, dupa lungi negocieri, reveniri, retusari, cautari si renuntari, am ales 30 dintre cele mai bune seriale de epoca, in cadrul carora se relateaza de-a lungul multor episoade, vremuri istorice, romantice sau de conflict.
Respectand fidel atmosfera unor perioade care sunt acum retraite prin imagini, aceste seriale de epoca s-au bucurat de succes in randul publicului de rand, cat mai ales in randul criticii de specialitate. Pornind din anii ’60 si pana in antichitate, aceste piese vor surpinde prin eleganta, scenografie, personaje bine dezvoltate si subiecte dintre cele mai diverse. Pentru a evita orice discriminare, am ales sa aranjez filmele in ordine invers cronologica a timpului de desfasurare al evenimentelor. Ca de fiecare data, precizez ca las libertate la completari.
» SERIALE DE EPOCA «
1. Mad Men (2007)
Sapte sezoane care ne trimit direct in perioada anilor ’50 – ’60. Potrivit declaratiilor lui Jon Hamm, actorul principal, producatorii au tinut sa fie atat de fideli acelei perioade incat acuratetea detaliilor s-a intins pana si la titlurile de stiri din ziare sau influentele culturale de atunci. Cu alte cuvinte, o recreare pas cu pas epocii post-edwardiene.
Punctul de concentrare al serialului este Don Draper (Jon Hamm), director creativ la Sterling Cooper Draper Pryce – Madison Avenue. Urmarim evenimentele care alcatuiesc viata unui investitor si ale oamenilor de la firma sau din familia lui, de la femei egoiste, pana la barbati de cariera. Prioritare raman evolutiile morale, sociale si schimbarile acelor vremuri. Un serial autentic, mai ales datorita stilului vizual.
Momentan ocupa locul 7 intr-un top al celor mai bine 101 serii scrise pentru televiziune.
2. The Hour (2011)
Productie marca BBC care arunca o privire de culise in drama construita in jurul unul scandal de spionaj din timpul Razboiului Rece in Anglia.
Un jurnalist, un producator si un prezentator sunt prinsi in mijlocul unei anchete jurnalistice. In rolurile principale apar Ben Whishaw, Dominic West si Romola Garai. Din pacate, audienta scazuta a lasat serialul sa prinda doar doua sezoane, dar timpul dedicat merita. Se puncteaza la atmosfera surprinsa, la costume, inteligenta personajelor si conflictul bine dezvoltat.
3. A Place To Call Home (2013)
Descris ca o melodrama convingatoare despre dragoste si pierderi, plasata in mijlocul schimbarilor sociale din 1950, serialul de epoca australian „A Place to Call Home” ne plaseaza direct in perioada de dupa al doilea Razboi Mondial intr-o localitate rurala uitata de lume.
Sarah Adams (Marta Dusseldorp) tocmai a revenit acasa dupa douazeci de ani de absenta cu speranta unui nou inceput, dar sfarseste prin a avea diverse conflicte cu cei din comunitate. O calatorie romantica despre regasire, inceputuri noi, iluzii si o doza infima de mister.
4. Call the Midwife (2012)
Anii ’50, Europa de Est. Avand la baza un volum de memorii publicat de Jennifer Worth, productia ne relateaza experientele lui Jenny, o tanara de 23 de ani care isi paraseste caminul cu gandul de a deveni moasa.
Desi se astepta sa gaseasca un spital in locul ales de ea, este surprinsa sa descopere o manastire unde conditiile dure o prind nepregatita, dar dificultatile sunt depasite cu inimile calde ale mamelor pe care le asista.
Jessica Raine, Miranda Hart, Helen George, Bryony Hannah, Laura Main, Jenny Agutter, Pam Ferris, Judy Parfitt si Cliff Parisi sunt parte din proiectul BBC cu o audienta neasteptat de mare.
5. Bomb Girls (2012)
Produs al televiziunii canadiene, „Bomb Girls” detaliaza evenimentele traite de patru femei care lucreaza intr-o fabrica de munitie in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Desi initial a fost gandit ca o miniserie, „Bomb Girls” a fost transmis ca un serial impartit in doua sezoane. Povestea remarcabila a patru femei (Meg Tilly, Jodi Balfour, Charlotte Hegele, Ali Liebert) care isi risca viata pe fundalul unor vremuri strivite de schimbari sociale, restrictii, dusmanii si prietenii.
6. The Untouchables (1959 – 1963)
Show-ul a fost aspru criticat de cateva personalitati care acuzau faptul ca productia promoveaza stereotipuri negative despre mafioti si gangsteri. Inspirat de memoriile semnate de Eliot Ness si Oscar Fraley, „The Untouchables” reproduce fictiv experientele unor agenti care lupta impotriva criminalitatii in era prohibitiei cu ajutorul unei echipe speciale alcatuite din barbati renumiti pentru curajul, caracterul moral si incoruptibilitatea care ii caracterizau.
Au urmat un film artistic semnat de Brian De Palma in 1987 si un alt serial in 1993, cu un succes rusinator. O drama puternica despre crime.
7. Boardwalk Empire (2010)
Productia originala HBO, „Boardwalk Empire” ne obliga sa experimentam tot era prohibitiei, plasata in inselatorul Atlantic City, New Jersey. Steve Buscemi detine rolul principal si ni-l infatiseaza pe Nucky Thompson, un politician corupt si puternic care duce o viata dubla: gangster si trezorier.
Mizeaza pe inteligenta si popularitatea sa pentru a castiga masele cu acte de carietate, cand de fapt singurul interes de care are grija este al sau. Episodul pilot a costat 18 milioane de dolari si a fost regizat de Martin Scorsese.
Apreciat la scara larga de critica si de audienta amatoare, „Boardwalk Empire” are un stil vizual cuceritor si dispune de partituri incredibile. Ultimul sezon, al patrulea, s-a incheiat in 2013, la final contorizand 42 de premii si 72 de nominalizari.
8. Lark Rise to Candleford (2008)
Desi a avut ratinguri ridicate, productia a fost oprita la al patrulea sezon. „Lark Rise to Candleford” este o serie britanica, adaptare a memoriilor Florei Thompson, o trilogie de autobiografii ce surprinde anii 1939 -1943.
In oraselul Lark Rise, tanara se muta in piata locala pentru a incepe un stadiu de ucenicie. O cronica a vietii de fermier, a nobilimii, personajele sunt observate in relatiile lor de iubire sau ura.
Naratiunea cinematografica este redata prin ochii copilei Laura Timmins (Olivia Hallinan), personajul principal. Spectatorii vor urmari experiente triste, fericite, dure sau placute.
9. Agatha Christie’s Poirot (1989)
O serie inspirata de romanele doamnei Agatha Christie, a luat fiinta in anul 1989 si a culminat cu un final turnat 12 ani mai tarziu chiar in locuinta autoarei- Greenway Estate.
David Suchet il intruchipeaza pe detectivul belgian Hercule Poirot, un anchetator inteligent si excentric care aduna in catalogul sau de evidenta, diverse crime rezolvate, toate puse sub umbra unui mister.
10. Miss Fisher’s Murder Mysteries (2012)
O doamna detectiv care hoinareste prin cluburile de jazz din Melbourne la sfarsitul anilor ’20. Produsa de o televiziune australiana, serialul are la baza romanele semnate de Kerry Greenwood. „Miss Fisher’s Murder Mysteries” ne relateaza evenimentele traite de Phryne Fisher (Essie Davis), un detectiv privat cu un stil glamour.
Crescuta intr-o maniera aristocrata, Phyrne se va implica in cazuri dintre cele mai diverse si periculoase. Costumele, stilul, atitudinea personajelor cuceresc odata cu atmosfera redata.
11. Peaky Blinders (2013)
O saga a gangsterilor plasata in anii ’20, imediat dupa Primul Razboi Mondial, in Birmingham. Produsa de Steven Knight (scenarist: Dirty Pretty Things, Amazing Grace, Eastern Promises, Hummingbird, Closed Circuit), drama evoca situatia unei familii de raufactori condusa de liderul periculos si instabil Tommy Shelby (Cillian Murphy).
Actiunile violente atrag atentia inspectorului Chester Campbell (Sam Neill) care este trimis de cea mai mare forta a politiei din Irlanda sa curete strazile orasului… Alte aparitii: Paul Anderson, Sophie Rundle, Helen McCrory. Al doilea sezon revine anul acesta.
12. The Village (2013)
„The Village”, o alta reusita marca BBC. Urmarind vietile turbulente ale unor locuitori dintr-un mic satuc englez din secolul XX, vom deveni martori ai unor experiente privite prin ochii personajului principal Bert Middleton, interpretat de trei actori diferiti pentru cele trei perioade: copilaria-Bill Jones, adolescenta-Alfie Stewart si batranetea-David Ryall.
Primul sezon acopera perioada 1914-1920, urmatoarele sezoane vor acoperi al doilea Razboi Mondial, perioada de austeritate si tot ce urmeaza dupa. Asadar, daca vreti altceva decat experientele nobilimii, atunci The Village” se ocupa de expunerea datelor clasei muncitoresti.
13. Downton Abbey (2010)
Probabil unul dintre cele mai cunoscute seriale de epoca al momentului, „Downton Abbey” influenteaza in prezent diverse programe in televiziune.
O antologie care a ajuns deja la al cincilea sezon, ne trimite in oraselul fictiv Yorkshire al Downton Abbey din era edwardiena. Vietile aristocratilor si ale servitorilor care ocupa asezarea sunt privite pe fundalul schimbarilor care vin in societate si in lume (scufundarea Titanicului, Primul Razboi Mondial, gripa spaniola, scandalul Marconi si multe altele). Costul fiecarui episod se ridica la un milion de lire, de fiecare Craciun producandu-se si episoade speciale.
In prezent numara in palmares 31 de premii si 95 de nominalizari. La al treilea sezon ajunsese sa fie cea mai urmarita drama de televiziune din lume.
14. Mr. Selfridge (2013)
Jeremy Piven, Frances O’Connor, Katherine Kelly sunt principalii piloni ai serialului. Acesta se concentreaza asupra vietii vizionarului fondator al magazinului londonez Selfridge- Harry Gordon Selfridge.
Povestea incepe in Londra in 1908, intr-o perioada in care femeile se bucurau de multa libertate, ocazie cu care vom afla detalii din viata sotiei patronului- Rose Selfridge (Frances O’Connor).
15. Poor Nastya (2003)
„Poor Nastya” este un serial de epoca rus aflat la granita dintre soap opera si film de televiziune. Cu scenografie imperiala impunatoare ce reinvie atmosfera secolului al XIX lea, „Bednaya Nastya” (O.T) s-a bucurat de succes international.
Cu un buget de 11.8 milioane este cel mai scump proiect al Rusiei si desi s-a planuit un sequel, acesta inca nu a fost realizat. Avem ramificatii pentru romantism, crime, drama si istorie. In 1839, Anna (Elena Korikova) devine motiv de intriga la curtea regala. Crescuta de baronul Korf cu atentie, aceasta viseaza sa devina actrita, desi momentan este servitoare. In timpul unei serate il cunoaste pe Michael Repnin, fiul tarului, care se indragosteste de ea, dar fiul baronului, Vladimir intervine in relatia lor, mascand simpatia pentru Anna cu rautate si are grija sa ii aminteasca lui Michael ca el este proprietarul Annei.
La sfarsitul celor 120 de episoade, aflam deznodamantul fiecarui personaj.
16. Ripper Street (2012)
Plasata in epoca victoriana, productia BBC ne picteaza Londra anului 1889 la sase luni dupa crimele legendarului Jack The Ripper. O divize de politie este hotarata sa curete strazile si sa restabileasca ordinea intr-un oras nepregatit pentru reguli si lege.
Matthew Macfadyen, Jerome Flynn si Adam Rothenberg au rolurile principale.
Desi are doar doua sezoane, „Ripper Street” este o scuza buna sa calatoresti in timp si sa urmaresti talcurile rezolvarii unor faradelegi in vremuri trecute. Se puncteaza negativ doar la inacuratetea temporala, asumata constienta.
17. The Paradise (2012)
O serie descoperita recent, dar care m-a cucerit prin climatul redat, scenografia si costumele. „The Paradise” este descris ca povestea unei fete care lucreaza intr-un magazin ce este prinsa de mirajul lumii moderne.
Coproductia BBC este ecranizarea romanului „Au Bonheur des Dames” semnat de Émile Zola. Prima serie debuteaza cu actiunea in anul 1875 si face un portret al angajatilor dintr-un magazin englez, al vietilor, iubirilor si dezamagirilor lor. Denise Lovett (Joanna Vanderham) se angajeaza aici si vine cu idei de promovare, lucru care atrage curand antipatia vechilor angajati.
18. Little House on the Prairie (1974)
Populara serie de carti „Little House” semnata Laura Ingalls-Wilder, a fost sursa de inspiratie pentru unele dintre cele mai longevive seriale de epoca de televiziune si cel mai drag produs care ma leaga de amintirile din fata televizorului, langa familie. Initial aceasta pozitie fusese disputata de „Dr. Quinn”, dar in urma unor negocieri cu mine insami, am decis sa revendic locul unor prime experiente cinefile.
Viata familiei Charles si Caroline Ingalls, impreuna cu cele trei fiice Mary, Laura, Carrie si Grace, este subiectul povestii. Pe fundalul western, ii recunoastem pe Michael Landon, Melissa Gilbert, Karen Grassle luand parte la un proiect inceput in 1974 si finalizat in 1982.
Desi este drama, nu vom fi lipsiti de cateva momente amuzante. Ploturi ca leucemia, rasismul, violul, adoptia, alcoolismul sau dependente vor fi parte din „Little House on the Prairie”.
19. Deadwood (2004)
Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Kristen Bell, Brad Dourif si John Hawkes sunt doar o parte din distributia productiei HBO, incheiata la al patrulea sezon. Un serial cu doua taisuri: aspru criticat sau apreciat cu ecouri.
Scenaristul Milch declara ca si-a dorit ca prin intermediul acestui show sa studieze modul in care civilizatia isi revine din haos prin ghidarea dupa simboluri (aici, aurul). Influentele western ne trimit in anii 1870 in tinutul Deadwood din South Dakota. Cateva personaje care vor defila pe ecran sunt deja parte din istoria Americii si replicile lor sunt rupte din marturiile adunate in arhive.
Personajul principal este orasul insusi si lupta pentru stapanirea acestuia, urmarind odata cu protagonistii schimbarile pe care le traverseaza. Deadwood este o asezare de frontiera,violenta si necivilizata, loc care a atras nelegiuiti, intreprinzatori, soldati, prostituate sau proscrisi. Seth Bullock (Timothy Olyphant), fost om al legii, Wild Bill Hickok (Keith Carradine) si un proprietar oportunist (Ian McShane) au ajuns de curand in orasel… Ocupa pozitia opt intr-un top al serialelor anulate prea curand.
20. Maison Close (2010)
Paris, 1871. Cateva femei sunt captive in universul unui bordel- „Paradise”. Copila Rose (Jemima West) ajunge la Paris pentru a-si cauta mama, o prostituata de meserie. Sechestrata, este obligata sa ofere servicii casei. Vera, 35 de ani. Stie ca sfarsitul carierei sale este aproape. Hortense este matroana care in felul ei incearca sa aiba grija de fetele ei.
Produs in Franta, serialul a impresionat atat de mult postul HBO incat este deja planificat un remake de catre acestia. Burlesque cu muzica contemporana, virgine, lesbiene, pictori naturalisti. „Maison Close” are de toate!
O recomandare western din categoria seriale de epoca, „Hell on Wheels” detalieaza povestea din spatele constructiei primei cai ferate transcontinentale in 1860.
Serialul il are ca protagonist pe Cullen Bohannan (Anson Mount), un fost soldat federal care are un singur scop- razbunarea sotiei si a fiului, ucisi de o banda pe urmele careia porneste. Acesta ajunge in teritoriul american si nimereste in mijlocul unuia dintre cele mai mare proiecte. „Hell on Wheels” este denumirea generica pentru tabara mobila care a ajutat la constructia caii ferate amintite, loc unde se stransesera mercenari, prostituate, muncitori, vinovati si nevinovati.
Anul acesta va debuta sezonul 4 care va avea 13 episoade.
22. Reign (2013)
1557, Franta. Mary Stuart, Regina Scotiei isi asteapta inceputul casniciei cu Francis, viitorul rege cu care a fost logodita de cand avea sase ani. Aceasta, in varsta de 15 ani, trebuie sa se obisnuiasca cu schimbarile politice, intrigile si conspiratiile de la curte. Nevoita sa sfideze avansurile fratelui vitreg al viitorului sot, Bash, Mary va fi prinsa intr-o retea de miniciuni, secrete si dezvaluiri.
In secret, mama lui Francis, Catherine de Medici incearca sa impiedice nunta fiului sau, dand crezare profetiilor lui Nostradamus care a prezis ca mariajul va duce la moartea fiului sau.
Serialul este produs de CW, un post cunoscut pentru productiile cu target pentru adolescenti.
23. The Tudors (2007)
Cronica imperiului condus de Henry al VIII lea, perioada in care capacitatea sa de lider este pusa sub semnul indoielii si duce la conflicte internationale si politice chiar in curtea sa. In secolul saisprezece, dinastia Tudor renaste.
Distantat de sotia sa Catherine of Aragon, facem cunostina cu Anne Boleyn si obsesia regelui pentru aceasta. In aceasta perioada, cardinalul Wolsey duce propriile mutari in culise pentru a castiga tronul.
Henry Cavill, Jonathan Rhys Meyers, Sarah Bolger, Natalie Dormer detin rolurile principale intr-un serial ce a culminat cu finalul in sezonul al patrulea, la sfarsind numarand 47 de premii si 66 de nominalizari.
24. The Borgias (2011)
Regizat de Neil Jordan, „The Borgias” este saga cinematografica a familiei care in 1492 conducea Italia. Dinastia familiei Borgia este portretizata cu ajutorul actorilor Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, David Oakes, Aidan Alexander.
Lupta pentru mentinerea puterii devoreaza familia renascentista din interior. Serialul debuteaza cu incoronarea lui Rodrigo Borgia ce devine Papa Alexandru al VI-lea.
Impreuna cu cei doi fii ai sai, Cesare şi Juan si cu fiica Lucrezia, vor cunoaste o ascensiune ce va intra in istorie pentru actele de cruzime pentru a controla Vaticanul, regimul sau corupt si bolnav, aruncand Europa intr-un scandal nedorit.
25. Isabel (2013)
Povestea epica despre regina Isabella I of Castile. Productie spaniola istorica care relateaza biografia uneia dintre cele mai cunoscute regine.
Primul sezon arhiveaza anii 1462 – 1474, de la sfarsitul copilariei si pana la casatoria cu Ferdinand II of Aragon. Urmarim si dificultatile intampinate odata cu mutarea sa la Crown. Urmeaza ca in sezonul doi sa privim ce s-a intamplat intre anii 1474 – 1492: de la incoronarea acesteia si pana la inceputul calatoriei lui Cristofor Columb.
26. The White Queen (2013)
Desi initial fusese gandit ca un serial, se pare ca producatorii au lasat productia sa respire doar un sezon, desi exista cerere pentru vizionare. Cu toate acestea, un singur sezon este suficient sa intram in atmosfera specifica „Razboiului Rozelor”– o femeie este prinsa intr-un conflict pentru castigarea tronului din Anglia.
In 1464 natiunea duce deja de noua ani un razboi intre doua tabere ale aceleiasi familii- House of York si House of Lancaster. Trei femei manipuleaza mutarile Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort si Anne Neville.
Elizabeth, ramasa vaduva dupa ce sotul moare intr-o lupta dusa pentru Lancaster, intalneste suita noului rege (al casei York), Edward al IV-lea (Max Irons), caruia ii cere indurare si ca vaduva, revendica pamanturile fostului ei sot. Edward se indragosteste de ea si ii cere sa ii devina amanta…
27. Vikings (2013)
Coproductie Canada-Irlanda a postului de televiziune History, „Vikings” urmareste aventurile lui Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), un erou care va ajunge regele tribului Vikings.
Conform legendei, acesta ar fi fost un descendent al zeului Odin, astfel explicandu-se actele sale de vitejie. In Scandinavia medievala, saga Ragnar se scrie: lupte, civilizatii descoperite, calatorii, pierderi, tradari, sclavie, dezamagiri si reusite. Totul printre studii de personaje.
Spre sfarsitul secolului al V lea, moartea prematura a regelui Uther lasa regatul in haos. Vrajitorul Merlin are o viziune cu un viitor intunecat si il aduce la tron pe Arthur, fiul si mostenitorul necunoscut al regelui. Sora ambitioasa a acestuia, Morgan va lupta nedrept cu forte malefice si supranaturale pentru a castiga coroana.
Infruntandu-se cu decizii morale, provocari, deceptii si naivitate, Arthur va fi suspus unor teste inimaginabile. Povestea lui Camelot, cu iz fantastic, cu o distributie buna: Joseph Fiennes, Jamie Campbell Bower, Eva Green.
29. Rome (2005)
Ultimele zile ale Republicii Romane, redate prin cronicile vietilor celor bogati si puternici, figuri istorice importante ale imperiului, dar si prin experientele a doi soldati de rand Lucius Vorenus (Kevin McKidd) si Titus Pullo (Ray Stevenson).
Desi nu toate evenimentele sunt marturii ale unor arhive consemnate, personajele isi revendica importanta in scenariu, influentand cursul multor actiuni. In primul sezon vom vedea franturi din razboiul civil purtat de Iulius Cezar impotriva senatului conservator, ascensiunea si caderea sa.
In al doilea sezon vom fi martorii bataliei pentru putere dintre Octavian si Marc Antoniu.
30. Spartacus (2010)
Acuzat si apreciat totodata pentru utilizarea excesiva de violenta grafica, limbaj aspru si scene gratuite de sex, „Spartacus” are la baza figura istorica ca a unui gladiator care din postura de sclav reuseste sa se ridice impotriva Romei si sa declanseze o revolta.
Primul sezon este intitulat „Spartacus: Blood and Sand”, sequel-ul „Spartacus: Gods of the Arena”. Al doilea sezon se numeste „Spartacus: Vengeance” si al treilea „Spartacus: War of the Damned”.
Ca stil de filmare si redare, seria este comparata cu neinduratorul „300”.
Va urma un alt articol special dedicat biografiilor de epoca…
Recomandari de seriale de epoca istorice s-au mai facut aici.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
18 Comments
+ 150 de Filme de Epoca si Extrase Speciale | AnzhelaMovies
In locul serialului „Camelot” as fi pus mai degraba „Merlin”. Camelot este o copie ieftina tipic americana a mult mai cunoscutului serial britanic Merlin. Superioritatea serialului britanic s-a vazut cam peste tot: audiente ( mult mai mari decat ale lui Camelot – chiar si in America ), valul de simpatie de care s-a bucurat ( vazut si in numarul de sezoane ale fiecarui serial ), calitatea dar si modul de realizare evident mult mai ridicate, o intriga mult mai buna si mai interesanta s.a.m.d.
Recunosc ca initial am vrut sa pun „Merlin”, dar mi se pare mai putin potrviti acestui articol pentru ca are mai multe elemente de fantastic. Am renuntat la cateva astfel de seriale pentru ca sunt fantasy si am zis ca mai bine fac un articol separat. Si „Camelot” are cateva notiuni, dar mai moderate. Si da, sunt de acord. „Merlin” este cu mult superioara seriei „Camelot”. Si la acting si la poveste. In rest, sper sa-ti fi placut articolul:)
Bună. 🙂
În primul rând felicitări pentru blog. Apreciez conținutul și mă bucur din plin de existența ”voastră”.
Sper să-mi fie iertată, următoarea observație referioare la:
”In timpul unei serate il cunoaste pe Michael Repnin, fiul tarului, care se indragosteste de ea, dar fiul baronului, Vladimir intervine in relatia lor, mascand simpatia pentru Anna cu rautate si are grija sa ii aminteasca lui Michael ca el este proprietarul Annei. ”
Mihail este prietenul cel mai bun al lui Vladimir.
În Rusia, ”prinț și prințesă” nu se foloseau strict ptr fii de sânge albastru, pe linie directă. E un soi de grad al nobilimii.
* http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_nobility
Fiul țarului, ”Tsarevich Alexander Nikolayevich”, cu altă poveste de ”amor chior”. 🙂
Per total un serial deosebit și sunt foarte încântată de menționarea sa. 🙂
O seară faină,
Miaunette
buna! iti multumesc tare, tare mult pentru aprecieri. este altceva cand felicitarile vin din partea unui cititor care imi descopera intamplator blogul, si nu din partea prietenilor. asta imi intareste increderea si imi da impulsul de care am nevoie pentru a continua:) desigur ca accept observatii. chiar as vrea ca lumea sa ma „certe” mai des:P „Poor Anastasia” am vazut in urma cu foarte mult ani. Desigur, asta nu este o scuza pentru micuta greseala. Mi-aduc aminte ca erau prieteni, dar stiu ca Vladimir era destul de clar privind dreptul de proprietate pe care il avea asupra Annei. Ma bucur ca ti-a placut articolul meu. Initial aveam mai multe titluri, dar am mai renuntat. De altele m-am despartit greu, de altele nu prea. Am incercat sa pun din mai multe tari astfel de productii 🙂
O seara frumoasa, Miaunette! Te mai astept cu vizite pe blog si sper sa nu dezamagesc!
interesant articolul tau, sunt cateva dintre ele vazute de mine iar unele deja notate spre a le vedea cat de curand.
multumesc frumos 🙂 ai vreun preferat?
super de abia astept sa incep serialele, multumesc mult, toata stima pentru blog
Cu mare placere! Nu ai pentru ca se imi multumesti:) Eu iti sunt recunoscatoare ca ti-ai facut timp sa imi lasi un comentariu care cantareste extrem de mult pentru mine:) Sper sa iti placa ce am ales si cine stie, poate sa gasesti si un favorit:) Vizionare placuta!
Bravo!! Daca ai sti cat am cautat filme de genu! Ai facut o treaba buna! Multumesc!
Multumesc!!!! Ma bucur ca ai gasit articolul. Aici sunt toate lucrarile dedicate filmelor de epoca:) Sunt sigura ca ai de unde alege pentru ca sunt mai mult de doua sute de titluri si toate…. filme de epoca 🙂 Iti multumesc pentru aprecieri si comentariu:)
Poti urmari Downton Abbey pe internet, fara a fi nevoie sa descarci episoadele? Pana acum nu l-am putut gasi oricat l-am cautat =_=
Multumim pentru informatie 🙂
45 de Filme de Epoca despre roialitate si nobilime | CineAmator
Filme, Seriale, Miniserii, Biografii si Recomandari speciele de Epoca | CineAmator
Jane Seymour descopera Romania in “Love by Design” | CineAmator
Castigatori Golden Globe - CineAmatorCineAmator
Buna! As mai adauga listei tale serialele: Victoria, Outlander, The Empress, The Last Kingdom, Cable Girls, The Spanish princess.