Actiune, Drama, Recomandari, SF

V for Vendetta (2005)

“I’ve witnessed first hand the power of ideas, I’ve seen people kill in the name of them, and die defending them… but you cannot kiss an idea, cannot touch it, or hold it… ideas do not bleed, they do not feel pain, they do not love… “

Filmul incepe amintind de un  eveniment petrcut cu mai bine de 400 de ani in urma. Prezentul actiunii din film este unul ancorat in Marea Britanie subjugata de un regim totalitar.Peisajul infatiseasa un viitor indoctrinat de legi care ingenuncheaza pe cei slabi.

Evey, personajul principal intrepretat foarte bine de Natalie Portman,o  tanara lipsite de maniere, decide intr-o seara sa iasa pe strada in afara orelor permise, astfel ca cei responsabili cu respectarea regulilor scrise, hotarasesc sa o pedespseasca dupa propriile crezuri. In ultima clipa, aceasta este salvata de un individ ciudat, care poarta o masca si se autointituleaza simplu V.

Necunoscut pana atunci pe strazile orasului, acesta va face diverse acte care il vor scoate din anonimat si care ii vor atrage atentia lui Evey. Curand aceasta va intra in gratiile misteriosului V si va fi vegheata din umbra.

Un om cult si tandru  acesta este detinatorul unui “buncar” care adaposteste multe din lucuruile la de care oamenii simplii au fost suprimati: in special elementele ce tin de cultura, precum cărţi, arta şi muzica.

Hotarat sa poarte un razboi impotriva celor care au limitat libertatea locuitorilor, acesta va porni o lupta personala, manat fiind de o vendetta care ii apasa trecutul. Acesta i se va dezvalui lui Evey asa cum nu l-a cunoscut nimeni pana atunci, ducandu-si existenta singur.

Experientele traite de catre Evey alaturi de el ii vor deschide o noua cale catre adevar si mantuire, va descoperi ca este mai puternica decat au lasat-o altii sa creada pana atunci si va deveni un aliat de incredere pentru V dar mai ales pentru popor, comploturile puse la cale fiind premergatoare zilei de 5 noiembire.

Ceea ce m-a atras la acest film a fost faptul ca nu s-a mai facut unul de genul acesta, sigur peisaje futuriste da, insa este  unic prin modul de abordare si prin subiectul tratat.

Desi filmul este o adaptare a unor benzi desenate si ramane fidel acestora, nu se departeaza cu nimic de ceea ce ar trebui sa  fie un film bun, perfect pentru o zi de  duminica, adunand toate ingredientele necesare unuia de succes: drama, actiune pigmentata cu scene ironice si suspans ascendend catre un final care se departeaza de cliseele cu care ne-am obisnuit.

**  5 noiembrie 1605: „Complotul prafului de pușcă”. Era vizată clădirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regeleIacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.

“Evey Hammond: I don’t want you to die.
V: That’s the most beautiful thing you could have ever given me.”

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail