„The true genius shudders at incompleteness – and usually prefers silence to saying something which is not everything it should be. ”
- Regizor: James McTeigue
- Actori: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, Kevin McNally, Oliver Jackson-Cohen, Sam Hazeldine
- Gen: Thriller, Mister
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
- Tara: SUA
- Durata: 111 minute
Edgar Allan Poe moare in conditii suspecte in octombrie 1849, dupa ce este gasit delirand pe o banca. Cu aceasta informatie debuteaza filmul, pentru a irosi astfel eventuale deznodaminte imaginate de necunoscatori. Putin dezamagita la inceput ca mi s-a (re)amintit acest lucru, recunosc ca pe parcurs am multumit pentru tertipul initiat increzator de producatori, astfel ca nu mai m-am lansat in formularea unui final dorit de mine, ci am rabdat ingaduitor sa vad cum se ajunge la pierderea protagonsitului principal. Asteptarea nu e suparatoare gratie atmosferei epocii victoriene, costumatiilor, scenografiei (minunata secventa balului) coloanei sonorei care antreneaza audienta sa ia parte la film.
O poveste fictiva a ultimelor zile din viata criticului, poetului, gazetarului Edgar Allan Poe, face popas pe marele ecran in thriller-ul “The Raven”, in incercarea regiziorului James McTeigue (“V for Vendetta”) de a se targui cu propria-i viziune asupra mortii misteriosului romantic. Probabil ca lucrurile nu s-ar fi asezat cu aceeasi maiestrie (a se mentiona, limitata) daca nu s-ar fi apelat la istorisirile macabre lasate mostenire de domnul Poe, inserate la momentul potrivit in context. Am fi fost doar martorii unui alt film cu un criminal in serie, ca multe altele de pana acum. Filmul are momentele sale bune, dar nu neglijez faptul ca uneori pare ca te pierde ca spectator pentru ca amana prezentarea unor momente cheie care sa imprime stare de tensiune, optand sa taraganeze niste secvente cu discutii inutile.
Poe (John Cusack) nu este si nici nu vrea sa fie eroul ideal. La inceput il cunoastem ca pe un paria al societatii ce-i contesta celebritatea, urmand ca ulterior sa ii suportam iesirile de aroganta si incontestabil egoism. Acesta face echipa cu un tanar detectiv (Luke Evans) pentru a-l prinde si demasca pe criminalul care copiaza in scenarii grotesti povestile descrise de scriitor in scrierile care i-au adus faima, dar si decaderea prematura. In secolul al XIX lea intr-un Baltimore sarcacios si intunecat, cunoastem un Poe detestat, dar indragostit de Emily (Alice Eve– “She’s Out of My League”). Prins intr-un joc al ironiei sumbre si fortat sa dezlege enigme ce recreaza macabrul povestilor sale, trebuie sa faca apel la tenacitatea ingenioasa detinuta si sa conexeze o serie de piese confuze care implica atacuri brutale asupra comunitatii.
Personaj detestabil prin fragilitatea si victimizarea nelimitata, total dezgreabila mi-a fost Alice Eve, cea care o infatiseaza pe Emily. Desi rolul lui Poe nu este cel mai bun din filmografia lui Cusack, nu i se pot inlatura aprecierile dobandatie pentru ca nu-si slabeste audienta decat spre final cand pare ca uita sa profite de caracterul personajului sau. Pentru merite fruntase la interpretare rivalizeza cu Luke Evans. Cel din urma este de apreciat pentru ca adauga personajului sau devotament, soliditate si maturitate, iar primul pentru demontarea convingatoare a geniului care impinge frustrarea si neputinta dincolo de suportabilitate. O pierdere majora a peliculei este faptul ca nu pare a se hotari directia spre care se orienteaza, distrugandu-se spre sfarsit climatul fimului, de altfel gotic si sumbru. Se recomanda pentru firul narativ construit bucatica cu bucatica.
Vreau sa fac o precizare: filmul a putut fi urmarit gratie unui concurs desfasurat de Cinemateca Trisck, concurs la care mi-am incercat norocul, punandu-mi pe tava slabiciunea pentru John Cussack :). Bafta mi-a suras si responsabila concursului, Laura a trebuit sa se intalneasca cu mine pentru a-mi inmana premiul, invitatia de doua persoane la „”The Raven”. Cu aceasta ocazia mi s-au confirmat caldura si rafinamentul care o recomandau virtual. Va invit cu incredere sa zaboviti pe blogul ei si sa luati parte la surprizele pe care le pregateste si le pune neconditionat la dispozitie: concursuri, articole speciale si cronici. Sa nu uit de pasiunea omniprezenta pentru filme.
Rating autor: nota 7
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
11 Comments
o a doua parere oarecum contra, m-am decis sa nu-i acord sansa de-o vizionare in cinematograful local. 🙂
nu este chiar un filme de cinema. il poti vedea lejer acasa, dupa ce se mai linistesc apele 😛
atmosfera pare imprumutata din The Illusionist sau from hell. o sa-l vad, dar pentru weekendul asta ma multumesc cu The Avengers 🙂
si eu am avut aceeasi senzatie: o atmosfera d-asta dark, dar care nu sperie. the avengers este o optiune mai buna pentru filmele de cinema. sa-mi spui daca iti place, dupa :)… e cam slabuta luna asta cu premierele
The Devil Inside « Silence's Blog
The Raven / Corbul (2012)
În sfârşit după ce am scris despre Edgar Allan Poe şi misterioasa lui moarte, după ce am văzut documentarul despre cauzele probabile ale morţii sale, acum am văzut şi filmul artistic care pleacă de la acelaşi mister (am scris aici, poate nu ai citit http://bibliodevafiliala3.wordpress.com/2012/04/23/edgar-allan-poe-misterios-in-literatura-si-moarte/ )
Ce pot eu să spun este că filmul, deşi m-a prins, totuşi m-a cam dezamăgit. John Cusack cred că putea să joace mai bine acest rol, iar Emily este într-adevăr prea fragilă, ceea ce, având în vedere că vroia să se mărite cu Poe, să fie nonconformistă şi să încalce interdicţia părintească, nu prea concordă cu personalitatea. Pe de altă parte, accentul filmului n-a fost pus pe ea. Poe ar fi putut fi un personaj extrem de interesant. Aşa, după acest film, pare să fie doar un lunatic înnebunit de durere, care face sacrificiul suprem pentru dragoste. John Cusack ar if trebuit să ajung gradual la accentul final. El ţipă de la începutul filmului până la sfârşit pe, cam, acelaşi ton. Cel puţin asta ar fi părerea mea. Totuşi, dacă nu cunoşti viaţa, opera sau sfârşitul misterios al lui Poe, filmul reuşeşte prin acţiunea şi ideea interesantă să îţi menţină treaz interesul până la final.
The Raven (2012) > Blog de Cinema
Edgar Allan Poe – misterios în literatură şi moarte « bibliodevafiliala3
Eliza Graves/ Stonehearts Asylum (2014) | CineAmator
Edgar Allan Poe – misterios în literatură şi moarte | bibliodevafiliala3