„We are not criminals. We are escaping from criminals.”
- Regizor: Peter Weir
- Actori: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Dragos Bucur, Mark Strong, Saoirse Ronan, Gustaf Skarsgård, Dejan Angelov
- Gen: Aventura, Drama
- Premii: 1 premiu, 4 nominalizari (una la Oscar)
- Tara: SUA | Emitatle Arabe Unite | Polonia
- Durata: 133 minute
Umanitatea. O slabiuciune sau un sentiment nobil? Condamnare sau salvare? Un bilet dus intr-un purgatoriu care a existat si pe care oameni nevinovati l-au strapuns cu tot ce au avut mai de pret, pierzandu-si poate pentru totdeauna identitatea. Individualitatea. Ceea ce ne distinge pe fiecare dintre noi si ne face placuti sau urati. Cand nu mai stii cine esti si astepti doar sa mori, ce iti mai ramane sa faci? Fugi intr-o calatorie care te condamna si spera ca la capatul ei sa regasesti persoana pe care ai lasat-o in urma.
Dupa ce sapte ani ne-a privat de productiile sale, regizorul Peter Weir inspecteaza o drama plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, plecand dintr-un gulag sufocant pentru a shimba dupa numai douazeci de minute cadrul inchis cu natura necrutatoare.
“The Way Back” este tributul adus acelor oameni care au indraznit sa ignore sentinta la moarte si sa evadeze din lagarul de concentrare unde au fost izgoniti. Drumul lor de peste 6000 de kilometri, este o realitate contestata care acum a devenit
subiect de film. Faptul ca nu s-a zgarcit nimeni in relatari si ca regizorul nu ne-a crutat de la tortura traita de eroi, pe noi ne face sa plecam capul si sa multumim pentru sinceritatea desi nedorita, a inradacinat in mintile noastre certitudinea ca suntem mai puternici decat credem.
Inspirat din romanul „The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom” al autorului polonez Slawomir Rawicz, roman care a iscat multe dizbute, filmul plaseaza in centrul evenimentelor mai multi prizonieri care au reusit sa evadeze dintr-un lagar siberian. Nationalitatile diferite ii desparte, dar setea de supravietuire ii uneste. Janusz, Tomasz, Voss, Zoran, Valka si Smith sunt infometati, bolnavi, persecutati, urmariti si speriati, dar spera sa ajunga intr-un loc care nu este intinat de regimul care i-a ingenuncheat. Cu scopul de a ajunge in India, grupul traverseaza Mongolia, China, Tibet, desertul Gobi si muntii Himalaya, drumul lor fiind presarat cu multe incercari. Unii isi pierd viata, unii isi uita credinta, altul abandoneaza telul si unul renunta sa lupte.
In „Defiance” il aveam pe Daniel Craig, liderul si parintele care trebuia sa sustina un grup de evadati. Jim Sturgess preia fraiele responsabilitatii devenind liantul care innoada determinarile. El este ratiunea care lipsea in luarea deciziilor, este maturitatea care absenteaza in calatoria lor, este umanintatea care deschidea filmul. Este calauza tuturor. Mi-au placut cu totii, dar cel mai mult m-a impresionat Sturgess, poate si pentru ca filmul ii dedica cea mai multa atentie. Aleg sa ignor realitatea care pare sa fi fost stirbita si sa accept doar faptul ca mi s-a oferit o poveste credibila prin incredibilitatea ei. Intr-un alt rol, o intalnesc pe Saoirse Ronan, candva o copila debutanta, acum o adolescenta uimitoare care promite si nu da semne de slabiciune.
O contributie in trasarea povestii este inclusa prin partitura interpretata de Dragos Bucur, personajul insemnat cu buna dispozitie care cauta permanent sa fie disponibil la discutii mai putin serioase. Un succes pentru care-l felicit. „The Way Back” este un road-movie motivational, trist care respecta memoriile supravietuitorilor. Nu este insarcinat cu emiterea unei productii perfecte si nici nu incearca mai mult decat poate. Putem puncta negativ daca dorim (planul evadarii poticneste, importanta neacordata unora), dar eu optez sa nu fac asta. Paralela facuta la final pentru personajele care deschid filmul, sterg pentru mine orice repros.
Rating autor: nota 8,5
Vizionare trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=1Jlgenq_Ca0?rel=0
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
7 Comments
Cred că pot să compar acest film cu orice producţie în care apar evrei în lagăre de concentrare… Bănuiesc că sentimentul de disperare şi ştiinţa că vei muri sunt cam aceleaşi precum cele ale evreilor condamnaţi de Hitler… dar asemănările se cam opresc aici! Scriitorul rus Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn estimează că în jur 50 de milioane de oameni au trecut prin gulag-urile ruseşti (un număr de 8 sau 9 ori mai mare decât cel al evreilor care au fost masacraţi). E clar că din gulag nu prea aveai cum să mai ieşi. Sigur, unii au reuşit, cum sunt şi personajele din film… NU zic că Holocaustul nu a fost ceva groaznic! A fost oribil şi morbid! Orice genocid de acest fel mi se pare abominabil! Totuşi, problema (dacă o pot numi aşa) e că Holocaustul a fost şi este mult mai mediatizat decât crimele lui Stalin! De-aia se fac foarte multe filme despre acei sărmani evrei, dar despre perioada neagră a ruşilor… cred că ăsta e printre primele (din câte ştiu eu).
Revenind la subiect, filmul mi se pare foarte bine realizat! Este o dovadă că atunci când eşti confruntat cu ideea că vei muri, spiritul uman este atât de puternic, încât va forţa corpul să treacă peste orice provocare, doar să supravieţuiască! Felicitări!
Radu, cred ca nu mai e nevoie sa-ti spun cat de mult ma bucura fiecare comentariu primit de la tine. De fiecare data imi acorzi interes si imi demonstrezi cat de mult iti place ceea ce fac, lucru care nu poate decat sa ma motiveze! Iti multumesc sincer! Sigur ca poate fi comparat cu alte filme de gen. S-au facut multe pentru perioada aceea, pentru bietii oamenii, insa niciun tribut nu va egala suferinta indurata. „The way back” este mai mult un road-movie, dar unul intesat cu o determinare imensa. Pe mine m-a surprinsa foarte mult filmul asta. Cand te gandesti ca nu prea voiam sa-l vad… Pana la urma, cei doi, Stalin si Hitler nu sunt foarte diferiti. Sa ai atatia oameni pe constiinta… Pana la urma, pana nu esti pus in fata unei situatii ca cea descrisa in film, nu vei sti cum sa reactionezi. Vei fi uimit de cata putere ai…
The Loved Ones « Silence's Blog
Film excelent. Rol impecabil al lui Harris. Iar Bucur s-a descurcat. o reala placere sa vezi filmul asta desi am auzit si pareri negative …
Ma bucur ca esti de acord cu mine. Si eu am auzit cateva opinii mai putin frumoase, dar dupa ce l=am urmarit, a trebuit sa le resping si sa aleg sa fiu impresionata de film… Harris stim ce poate, dar Saoirse este fantastica!
Sa fiu sincer, singurul motiv care m-a facut sa vad acest film a fost Dragos Bucur. Nu zic ca e film prost. Dimpotriva. Mi-a placut si nu regret ca l-am vazut. Dar a avut o promovare foarte slaba, un trailer la fel de slabutz si nimic sa te incante. Filmul altfel foarte bun.
Eu as fi facut o analiza efectiva a lui Dragos Bucur . Dupa Marcel Iures in Mission Imposible, un roman primeste din nou rol intr-un film „de hollywood”. E ceva mult mai important si mai relevant decat faptul ca filmul se bazeaza pe un roman al unui polonez caruia oricum nu prea putem sa-i pronuntam numele.
Sezonul TV 2012-2013 (VI) | serialebune