Actiune, Drama, Recomandari, SF, Thriller

The Happening (2008)

 You’re at the place where the killers meet to decide what to do with the crippled girl.”

O noua perspectiva originala  a iminentului sfarsit al lumii, de data asta aruncand diverse elemente stereotipce cu intentia de a adanci fiorii simtiti.

Apocalipsa nu trebuie sa fie neaparat asa cum  o stim descrisa in biblie, intruchipata in diverse scenarii catastrofale, sau relevata de diverse profetii.

Sfarsitul lumii poate lua orice forma, iar daca imaginatia noastra este deschisa in  a primi o viziune noua, dincolo de tot ceea ce am crezut ca stim, “The Happening” va cutremura si va pastra acelasi mesaj umanist cu care regizorul  indian a obisnuit (M. Night Shyamalan- creatorul sacru al „The Village”, „Signs” ,”The sixth sense”, „Lady in the water” si cel mai recent „The last Airbender”)

Propunerea, de altfel indrazneata a scenaristului (acelasi Shaymalan) pare a configura omenirea ca fiind vinovata de a grabi cursul unor evenimente ce puteau fi amanate, situatia actual prezentata, fiind poate o pedeapsa a indiferentei si ignorantei etalate.

Fenomene cutremuratoare, incep sa zguduie o  comunitate. Nicio justificare rationala nu poate  fi gasita drept cauza izbucnirii si nicio o solutie care ar putea stopa numarul victimelor sa creasca nu este identificata.

Intreaga actiune se deruleaza in jurul unei familii (si nu numai) nou formate,care incearca sa isi rezolve problemele din trecut care ii instrainase, in  paralel cu scurgerea tragediilor la care sunt martori.

S-au trezit cu responsabilitatea de a avea in grija o fetita, aceasta devenind inconstient  liantul care acum ii uneste  si ii motiveaza sa gaseasca orice cale pentru a supravietui.

Secventele care incearca sa explice exact in ce consta manifestarea “virusului” care a acaparat intreagul orasel, sunt de-a dreptul socante, asta pentru ca ideea ca asa ceva ar putea fi posibil cutremura.

Toate lucurile care stau dincolo de puterea noastra de control sperie, iar atunci cand nicio ratiune logica nu pare a iesi la suprafata… totul devine cu atat mai sumbru.

Nu stiu daca titlul este cel mai potrivit, insa incita si dupa vizionare esti tentat sa afirmi ca poate intrega pelicula a fost o gluma proasta. Nu pentru ca ar fi, ci tocmai pentru ca modul in care omenirea reactioneaza este pe alocuri greu de imaginat, subiectul aducand in prim plan ideea ca nu suntem nici pe departe pregatiti de un eventual astfel de manifest.

Ceea ce mi-a placut cel mai mult la acest film (pe langa prezenta lui Mark Wahlberg) este ca m-a tinut intr-un suspans continuu: o data pentru ca nu stiam la ce sa ma astept, pe urma pentru ca asteptam o explicatie, ulterior pentru ca actiunea ajunsese intr-un punct la care nu puteai face altceva decat sa te rogi alaturi de protagonisti si sa astepti o data cu ei  sa vezi ce deznodamant le-a fost scris.

Nu stiu cat de mult va multumi finalu, nu stiu cat de incantati vor fi cei care il urmaresc de explicatia servita. ..Este unul, as putea spune deschis, nu necesita un sequel, pentru ca este usor de imaginat cum  va continua, insa poti spera ca nmic nu e asa cum pare, aici stand lucrurile un pic altfel, experienta anterioara putand deveni salvarea de acum. Poate tocmai asta este si farmecul

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.