Seriale

Paris Police 1905 [REVIEW]

Paris Police 1905 – serial Studio Canal+

  • Gen program: serial – dramă, crimă, istoric
  • Creatori: Frédéric Balekdjian, Fabien Nury
  • Actori: Jérémie Laheurte, Evelyne Brochu, Thibaut Evrard, Marc Barbé, François Raison, Mathilde Weil, Eugénie Derouand, Clotilde Mollet, Benoît Tachoires
  • Episoade: 8 – sezon 1, 6 – sezon 2
  • Disponibilitate: la Focus Sat TV, din 30 martie – AICI

Cu același parfum parizian al decadenței ca al predecesorului sezon din 2021, Paris Police 1905 se pregătește să-și facă debutul la Focus Sat TV, la finalul lunii martie. Cu această ocazie se va explora din nou lumea întortocheată și brutală a unei perioade guvernată de crime, minciuni, lăcomie, prejudecăți, corupție și șantaj.

Dacă primul sezon (am scris despre Paris Police 1900 aici – serial deja disponibil în Aplicația Focus Sat) era un thriller psihologic, drama continuă în aceleași note, dar acum cu un alt mister. Se păstrează aceeași atmosferă sumbră căreia i se adaugă o degradare mai puternică a personajelor. Pornind tot de la figuri și fapte istorice reale – documentate dar cu improvizațiile impuse de context – așa cum au declarat creatorii, pe parcursul a șase episoade, se derulează o nouă anchetă. În mijlocul acesteia îl regăsim pe detectivul Antoine Jouin (Jérémie Laheurte). Schimbat, nu este îmbătrânit ci mai degrabă maturizat, mai asumat dar cu idealuri mai temperate.

Punctele de pornire ale poveștii sunt două cazuri fără legătură în aparență, dar care vor da startul unei investigații ce va scoate la iveală practici obscene, în vremuri când prostituția era acceptată, dar homosexualitatea rămânea un păcat, ambele tabu însă. Acum ies la suprafață și cazuri de homofobie dintre cele mai neașteptate cercuri. Totodată, pe fundalul izbucnirii unei epidemii – deloc forțată comparația – devine evident cum ignoranța alimentează paranoia în rândul comunităților și le afectează profund.

Jérémie Laheurte (Antoine Jouin), Mikaël Halimi (Queméner)

Suntem în Ajunul Crăciunului, în anul 1904. Un cadavru neidentificat este descoperit în parcul Bois de Boulogne, ia Antoine este cel care ajunge să ancheteze cazul. Acesta este încă îngropat în muncă și lipsa de recunoaștere a colegilor săi continuă să îl afectează. Pe măsură ce avansează cu investigațiile, ajunge să exploreze teritorii clandestine unde toți vin să-și satisfacă fanteziile. Astfel, cercetările sale îl aduc prin zone periferice și secrete ale capitalei Franței, locul unde se ascund nu doar cele mai întunecate dorințe, ci și cele mai întunecate minți din oraș. Acest aspect, care scoate în evidență ipocrizia burgheziei, mi se pare cel mai atrăgător detaliu.

În paralel, șeful poliției, Louis Lépine (Marc Barbé), este forțat să scape de toate prostituatele de pe străzile Parisului ca să asigure liniștea și frumusețea la suprafață. De altfel, se gândește la demisie. Cât să nu-i mai pese de reputația orașuluicând a sa este deja știrbită de vreme ce se zvonește că are o amantă? Pe de altă parte o recunoști pe curtezana Marguerite „Meg” Steinheil (Evelyne Brochu), care acum conduce o mică organizație criminală. Sunt două personaje cel puțin interesante, dacă le urmărești evoluția.

Dar poate cel mai evident și sfidător aspect, care iese în evidență, rămâne modul cum se tratează violența unei societăți patriarhale, care ține femeile prizoniere. De această dată povestea se concentrează pe răspândirea sifilisului, dezvăluind, printre altele, lipsa de empatie și grijă cu care societatea a tratat femeile. Dar prin toată nebunia se remarcă Jeanne Chauvin (Eugénie Derouand), care a obținut o diplomă în drept în Franța, și cu toate că se lupta să-și practice meseria, rămâne un personaj foarte bine conturat – stă foarte bine lângă nume precum Sara Howard (The Alienist), Lydia Poët (The Law according to Lydia Poët) sau ceva mai modernă și cunoscută Ruth Bader Ginsburg (On the Basis of Sex).

Eugénie Derouand (Jeanne Chauvin)

Toată lumea are ceva de ascuns, cam asta ar fi ideea principala a noului sezon. Sub pretextul unei anchete, care amintește acum de ce am mai văzut prin „Vienna Blood”, „Ripper Street” sau „The Knick”, noile episoade continuă să exploreze zonele mai tenebroase din La Belle Epoque. Pare că toată povestea este mai strâns legată de călătoria emoțională și psihologică a personajelor, poate și pentru că ești mai atașat de ele.

La conturarea farmecului ăsta sumbru pare să contribuie și atmosfera încețoșată cu detalii gotice, evidențiată de schimbări: personajele își înfruntă fricile pe fundalul unor vremuri întunecate, încețoșate și geroase. La ambianța obscură contribuie, cu siguranță, și compozitorul spaniol Javier Navarrete, căruia îi datorăm coloana sonoră a unor filme din portofoliul lui Guillermo del Toro; partiturile sale sunt o adiție fantastică din punctul meu de vedere.

Fără să se facă o comparație între cele două sezoane este clar însă că acum creatorul serialului, Fabien Nury, de altfel cunoscut autor de romane grafice, dovedește o libertate mai asumată în scenele viscerale și în crearea unei atmosfere neo noir.  De altfel, el însuși a spus că printre influențele care i-au modelat episoadele se numără „Old Boy” sau ”L’assassinat du Père Noël”.

În principiu episoadele se derulează fără clișee, totul fiind la fel de rafinat, retro și realist sub același motto periculos – “ca să prinzi un criminal, trebuie să gândești ca unul.”

Deși nu este neapărat necesar, aș recomanda să urmăriți și Paris Police 1900, pentru că va ajutadeoarece introduce anumite personaje cheie, dar Paris Police 1905 se poate urmări și independent – pare adaptarea unui roman nordic uneori. Poate și pentru că temele principale rămân viciile și desfrânarea, redate în același mod tăios care judeca stereotipurile și defectele unei societăți desfrânate, dar care vrea să fie perfectă.

Iubitorii serialelor europene pot explora biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat în care vor descoperi universul captivant Canal+ Original cu personaje aclamate internațional. Cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail