filme si seriale de epoca, Seriale

Paris Police 1900 – review. Premiera pe Focus Sat TV

Paris Police 1900 – serial Studio Canal+

„Breaking the law, always comes at a price”

  • Gen program: serial – dramă, crimă, istoric
  • Creatori: Frédéric Balekdjian, Fabien Nury
  • Actori: Jérémie Laheurte, Evelyne Brochu, Thibaut Evrard, Marc Barbé, Eugénie Derouand, Hubert Delattre, Christian Hecq, Patrick d’Assumçao, Jean-Benoît Ugeux, Astrid Roos, Anne Benoit, Renaud Rutten, Steve Driesen, Olivier Pajot
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicării)
  • Episoade: 8 – 1 sezon (miniserie)
  • Disponibilitate: la Focus Sat TV, din 7 octombrie

“Paris Police 1900”, un thriller cu note psihologice, divizat în opt părți, ne prezintă o lume dură și nemiloasă care se află într-un contrast fascinant cu perioada modernă a acțiunii – Belle Époque, apărută în timpul celei de-a Treia Republici Franceze (cu puțin înainte de haosul Primului Război Mondial). De altfel vremuri recunoscute pentru optimism, când multe domenii, mai ales arta, au înflorit. Vorbim, aici, despre o perioadă caracterizată de exuberanță culturală, decadență aristocrată dar și de sărăcia intensificată în rândul clasei de jos, prinsă într-o anarhie în creștere și condamnată la un ciclu al umilinței și resemnării.

Cu o atmosferă care amintește, pe alocuri, de violența din “Peaky Blinders” sau de goticul “The Alienist”, “Paris Police 1900” nu cenzurează multe dintre momentele înfățișate și uimește, astfel, uneori prin îndrăzneala imaginată, alteori prin realitatea conturată. Sunt câteva momente care surprind prin brutalitate, scandaluri, revolte dar și subjugarea femeii. Cert este că Parisul de aici are o altfel de frumusețe, una plastică, surprinsă în cadre strânse unde estetica locului este înlocuită cu duritatea unor personaje și nu are nimic de-a face cu ce ai mai văzut până acum.

Jeanne

Paris Police 1900

Miniseria începe cu un scandal: președintele Felix Faure tocmai a murit, iar Franța este împărțită între grupările de extremă dreaptă și antisemite și o tendință de creștere a anarhiei.  Se surprinde o situație tensionată amplificată de multele revolte. Povestea cu accente noir diferențiază “Paris Police 1900” de canonul seriilor de epocă preocupate mai mult să relaxeze și mai puțin să șocheze.

Pentru mine, dincolo de temele politice și sociale dezvoltate, cel mai interesant aspect al seriei este ancheta unui caz de crimă, în mijlocul căruia cunoaștem un detectiv stângaci, cu propriile regrete și cu o busolă morală diferită de a multor celor din jurul său. Ofițerul Antoine (Jérémie Laheurte, foarte bun, de urmărit în Maroni) crede, naiv, că dreptatea poate fi servită prin lege și că forța de poliție poate împărți justiția. Așa cum menționam, avem de urmărit modul cum se desfășoară cercetarea unui caz de tortură și crimă, foarte interesant fiind modul în care este portretizat criminalul.

Décor, Illustration, Ambiance de Tournage VALIDEE

Un alt protagonist fascinant al proceduralului “Paris Police 1900” este Louis Lepine (Marc Barbé), un individ glacial și tăios, cel pe care – depinde în ce direcție o va lua povestea spre final – istoria ni-l prezintă ca fiind fondatorul primei brigade criminalistice din Franța, la începutul secolului trecut. La fel de notabilă este prezența lui Marguerite Steinheil (Evelyne Brochu) o femeie de moravuri ușoare, dar care se dedică celei mai vechi meserii, din motive cât se poate de egoiste. Pe de altă parte, Jeanne (Eugénie Derouand) care e avocat, nu își poate practica meseria, pentru că este femeie și îi este, astfel, limitat dreptul de a avansa. Abia în acele vremuri o femeie își câștiga dreptul de a pleda în instanță, drept care până atunci îi fusese refuzat. Oricum, serialul are la bază multe figuri istorice reale, despre care îți și recomand să citești după.

Miniserie istorică inspirată de fapte reale

În derularea cazului, am recunoscut detalii care mi-au amintit de senzaționalul “Ripper Street”, mai ales în ceea ce privește ambianța aceea cețoasă, gri, rece. Însă, de departe, cel mai apropiat de comparat este “Maison Close”, care surprinde același Paris sărăcăcios și noroios, de altfel în antiteză cu lumea eroică a nobililor. Tot o combinație între dramă istorică și erotic, ambele serii au relatat povești despre politică, despre corupție, putere, manipulare – vremuri când prostituția era ilegală, dar permisă și controlată de poliție.

Este evident că astfel de aspecte au implicat o documentare serioasă, lucru care se observă și în fidelizarea perioadei prin costume, scenografie, dar și prin atitudinea personajelor sau prin relatarea începuturilor rudimentare în a derula o anchetă și care aveau să se dovedească revoluționare (amprentare, apariția telefoanelor etc).

Décor, Illustration, Ambiance de Tournage, Bal Masqué

Serial în premieră pe Focus Sat TV

Poate că pe parcurs se mai risipește din suspansul acela care debuta în pilot, se păstrează însă multele scene sumbre, asumate, care uneori mi-au părut ușor exagerate, mai ales când a fost vorba despre cruzimea față de unele personaje. “Paris Police 1900” este în mod cert extrem de bine scris, cu personajele puternice. De notat că sunt și aspecte delicate și sumbre, care pot îngreuna vizionarea și care fac dificilă empatia față de protagoniști. Desigur, investiția merită, pentru că premisa se dovedește a fi una extrem de ofertantă în pofida unor scene viscerale și ale unor adevăruri care deranjează. Impresionează, până la a-l compara ușor forțat, cu ambițiile lui “Gangs of New York” al lui Scorsese.

Serialul Paris Police 1900 are premiera în România la Focus Sat TV, din 7 octombrie. Se vor difuza câte două episoade pe zi, de la ora 22:00, lunea și joia.

Focus Sat TV oferă o experiență originală de vizionare în exclusivitate a unor seriale europene multipremiate, producție Canal+ Création Originale. Focus Sat TV este disponibil în toate pachetele TV satelit Acces sau în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. La activarea unuia din cele 2 pachete TV online, Play TV sau Play TV Extra, beneficiezi de 2 luni de vizionare la preț de 1. Convinge-te, testează gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.