Seriale

The Last of Us (2023)

The Last of Us – short review

„A new virus in Madagascar, say, could be in Chicago within a matter of weeks. And we end up with a global pandemic. Pan meaning all. The whole world becomes sick all at once. / And, Dr. Neuman, you’re also an epidemiologist. I presume the prospect of a viral pandemic keeps you up at night as well. / No./ No?/ No. No, mankind has been at war with the virus from the start. Sometimes, millions of people die, as in an actual war. But in the end, we always win.”

  • Gen program: serial; horror, SF, dramă
  • Actori: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Gabriel Luna, Anna Torv, Merle Dandridge
  • Producatori: Craig Mazin, Neil Druckmann
  • Premii: niciun premiu,  o nominalizare (la data publicarii)
  • Episoade: 9 – S1, disponibil pe HBO MAX Romania

Dacă în pilotul „The Walking Dead” personajul principal se trezea într-o lume pustiită și era confruntat cu o avertizare „DONT OPEN DEAD INSIDE”, The Last of Us vine cu o notă ceva mai optimistă: „When you’re lost in the darkness, look for the light”. Asta cel puțin în aparență, pentru că asemănările dintre cele două serii s-ar limita la schițarea unei lumi sufocată de prăbușirea civilizației și pierderea umanității.

În seria adaptată după jocul video cu același nume este un avantaj uriaș că povestea de după „infectare” acoperă o perioadă mai îndelungată, cât să vezi ce s-a ales de omenire la decenii de la izbucnirea haosului. Iar tocmai atmosfera aia gri și în dezechilibru îl face să fie atât de bun ca thriller – reușita vine, desigur, de la materialul sursă, dar și de la migala pe care Craig Mazin o aruncă și aici, de după „Chernobyl”.

Cu un Pedro Pascal fantastic, acum lăsat la vedere după „The Mandalorian”, „The Last of Us” promite o călătorie în care curajul este necesar, emoția o slăbiciune și trecutul o piedică. Eu aștept ceva mai multă exploatare a temelor horror, acțiune și plimbări prin zone unde natura a pus stăpânire pe tot (recunoscut, poate forțat, o estetică a la Annihilation ), dar mă voi bucura mai ales să urmăresc evoluția relației și a dinamicii Joel-Ellie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.