Seriale

The Alienist – cronica serial Netflix

„I could take your eyes, but I want you to see.”

  • Gen program: serial mister, drama, crima
  • Creatori: Irwin AllenMatt SazamaBurk Sharpless
  • Actori: Daniel BrühlDakota FanningLuke Evans, Brian Geraghty, Robert Wisdom, Douglas Smith, Matthew Shear, Q’orianka Kilcher, Matt Lintz, Martin McCreadie
  • Premii: niciun premiu, doua nominalizari (la data publicarii)
  • Episoade: 10 – sez 1; miniserie
  • Disponibilitate – din 19 aprilie pe platforma Netflix

Serialul The Alienist ar putea fi cu usurinta comparat cu Ripper Street, un sleeper-hit care ne trimitea pe strazile londoneze in cautarea si vanarea unui criminal in serie care avea sa fie cunoscut ca Jack the Ripper – Jack Spintecatorul. Productia de epoca ii are in rolurile principale pe Daniel Brühl, Luke Evans si Dakota Fanning, avand la baza romanul cu acelasi nume semnat de Caleb Carr.

O serie limitata de doar 10 episoade, The Alienist aduce impreuna personajele interpretate de cei trei deja amintiti. Acestia se vad nevoiti sa faca echipa in investigarea unui criminal care isi gaseste victimele in orfanii care traiesc pe strazile din New York. La prima vedere, The Alienist este o combinatie extrema intre drama si thriller psihologic, una care ne poarta prin decoruri gotice.

Aici cunoastem un comisar, Teddy Roosevelt, care se simte depasit de situatia in care este. Astfel ii cheama in ajutor pe doctorul Laszlo Kreizle (Bruhl) – psiholog de criminali cunoscut ca alienist si pe ilustratorul de ziare, John Moore (Evans), impreuna cu o tanara care si-a dovedit capacitatile intelectuale pentru a conduce in secret o ancheta care ar putea sa ofere raspunsuri.

„In the 19th century, persons suffering from mental illness were thought to be alienated from their own true natures. Experts who studied them were therefore known as alienists.”

Productia nu umbla cu jumatati de masura atunci cand vrea sa socheze si va face destul de des acest lucru. Vorbim despre un serial visceral care are scene cu mutilari, torturi. Toata atmosfera intunecata – tot mai asemanatoare cu ce s-a creat in Taboo – este intretinuta cu o muzica ce poate crea disconfort, cu replici taioase si cu locatii dintre cele mai apasatoare. Si este al naibii de bun la capitolul asta.

Serialul te prinde usor si sigur in cursa de a prinde criminalul, cat mai ales in obsesia de a-i afla motivele.

Filmat in Budapesta, The Alienist este o reusita pentru subgenul din care face parte si va multumi, mai ales pe fanii care cauta un crime story solid. Mai ales unul in care distributia este una puternica si capabila de interpretari faine.

Bruhl interpreteaza un individ enigmatic cu proprii demoni, un doctor al psihiatriei moderne. Pentru mine este personajul cel mai ofertant, mai ales in contrast cu ceilalti protagonisti. Un personaj la fel de interesant este cel interpretat de Dakota, aici o tanara inteligenta, prima femeie angajata la departamentul de politie din NY. Un personaj persuasiv, ambitios si totusi vulnerabil. Evans intra in ecuatie pentru a completa un triunghi amoros (in)util.

Pare cumva ca serialul este fidel obsesiei din anii ’90 cand cele mai multe teme pentru seriale erau crimele, un concept care prinde acum mai ales in filmele nordice. Comparatiile ajung pana la Silence of the Lambs – ceea ce nu poate fi decat extraordinar.

Cumva, filmul va parea o extensie a serialul Alias Grace cu care pare sa imparta multe teme. Mai ales in ceea ce priveste personajul principal, interpretat in ambele situatii ca o forma rudimentara a psihiatrului pe care il stim noi in prezent. Aici se insista si asupra unor detalii mai grotesti (se face abuz de zoom in diverse secvente pentru a creiona gravitatea faptelor si pentru a soca).

Violenta grafica aminteste si de Penny Dreadful – este destul de greu sa ramai original cand se fac atat de multe seriale.

In ciuda asemanarilor amintite, The Alienist reuseste sa isi faca propria identitate, desi poate fi usor inrudit cu altele din familia dramelor recente. Exceleaza mai ales in cum face contrastul dintre inalta societate (localuri cu meniuri scumpe) si cartierele sarace dominate de tipete, bordeluri si mizerie.

Un lucru este clar: pe masura ce povestea din The Alienist avanseaza, pe atat de clare devin intentiile cu personajele si serialul devine tot mai bun. Criticile aduse societatii – ca sunt directe sau nu – exista. Poate ca bugetul de 5 milioane per episod se justifica pentru costume, scenografie, dar imi place sa cred ca investitia s-a facut si in actori care au reusit sa se tina de ce trebuie.

Vizionare trailer The Alienist:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail