3 Body Problem – serial Netflix
„As children we fear the dark. Anything might be out there. The unknown troubles us. There are those who say we should not inquire too closely into who else might be living in that darkness. Better not to know. But we continue to search. Life looks for life.”
- Gen program: serial – drama, SF
- Creator: David Benioff, D. B. Weiss, Alexander Woo
- Actori: Benedict Wong, Jess Hong, Jovan Adepo, Eiza González, John Bradley, Alex Sharp, Rosalind Chao, Zine Tseng, Jonathan Pryce, Ben Schnetzer, Liam Cunningham, Marlo Kelly, Sea Shimooka, Saamer Usmani, Eve Ridley
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Episoade: 8 – sez 1
- Disponibilitate: pe Netflix din 21 martie
Faimosul duo D&D a revenit în televiziune, după (aproape) eșecul care a însemnat finalul Game of Thrones, ba chiar unii ar spune că întregul ultim sezon. Ne referim aici la David Benioff și D. B. Weiss, cărora li s-a alăturat acum în echipă și Alexander Woo, în calitate de producător pentru ecranizarea romanului chinezesc The Three Body Problem scris de Liu Cixin. De altfel, scrierea bestseller nu este străină de micul ecran, pentru că deja s-a bucurat de mai multe transpuneri, cea mai recentă fiind chiar una la ea acasă, de anul trecut. Pe linia de transpunere, însă, vorbim acum de seria originală Netflix, care din 21 martie este disponibilă cu toate cele opt episoade pe platforma de streaming.
Descrisă ca o serie care surprinde “un trecut, prezent și viitor fictiv în care Pământul întâlnește o civilizație extraterestră dintr-un sistem apropiat de trei stele asemănătoare soarelui care orbitează una pe alta”, 3 Body Problem are la baza poveștii problema celor trei corpuri din mecanica orbitală. Daca nu iți sună cunoscută, este poate pentru că fizica – cel puțin în cazul meu – nu a fost cea mai accesibilă materie, așa că poate că vei înțelege mai multe de aici.
Cu toate că se vehiculează termeni sofisticați, că poate părea că totul este greu de urmărit sau că nu poți interpreta totul, îți garantez că totul a fost suficient de simplificat cât pentru a putea urmări totul cu ușurință, atât timp cât ești atent. Doar ai putut să vezi Dark, nu? Nu? Oricum, o să vezi că aici se fac totul felul de trimiteri către ceea ce cunoaștem, se fac raportări cu Luna, Pământul și Soarele, ca totul să facă și mai mult sens în contextul a ceea ce se întâmplă în serial. Revenind la acesta, are o temă foarte serioasă, o atmosferă sobră uneori.
Totul avansează destul de rapid și mai că te sperie pe măsură ce afli tot mai mult atât despre oameni, cât și despre ce va urma să se întâmple – sigur, ca ficțiune. Și toată perspectiva aia prezentată acolo, a unui final prezis peste câteva secole, te cam face să te întrebi despre cum ai reacționa, dar mai ales despre – ei bine, dacă îți pasă – sau ce anume ai putea face într-o lume fără puterea științei sau a minților mai luminate.
La granița dintre mai multe genuri, împrumutând elemente de la dramă-thriller și light horror, 3 Body Problem este un adevărat răsfăț dacă te pasionează producțiile SF. Realizarea vine ca o confirmare a faptului că abia acum era momentul să se facă, cu tehnologia asta atât de avansată ce permite efecte ideale pentru surprinderea unor subiecte ce nu li s-ar fi făcut dreptate; cumva din aceeași sferă amintesc despre Silo, The Foundation, The Expanse, The Peripheral, Altered Carbon și multe altele. Da, trăim o eră cu multe producții sci-fi îndrăznețe și suntem aici să le savuram pe toate.
Revenind la 3 Body Problem se simte bugetul generos, dar și faptul că nu a vrut să fie un proiect simplu. Totul este prezentat ca un puzzle. La început vedem un proces în Beijing, în anii ‘60, iar personajul central, Ye Wenjie (Rosalind Chao), va fi cel care pune lucrurile în mișcare, după luarea unei decizii care avea să schimbe întreg curs al omenirii. Lucrurile încep să se complice în prezent, când mai multe morți suspecte se ivesc, de fapt sinucideri înregistrate în rândul oamenilor de știință, dar și când generatoarele de particule din mai multe zone ale lumii încetează să mai funcționeze.
Pe măsură ce ancheta se derulează în serial și spectatorii devin implicați într-o cercetare care oferă atât răspunsuri, cât și generează alte întrebări.
În rolurile centrale îl cunoaștem pe un detectiv-agent Da Shi (Benedict Wong) și un grup cunoscut ca The Oxford Five, care ajunge să fie în mijlocul unei intrigi pornite de un misterios joc cu realitate virtuală, ocazie cu care întâlnim diverse figuri istorice (foarte interesant). Cei cinci sunt Auggie (Eiza González) cea care ne și arată tot ceea ce au experimentat ceilalți cercetători dinaintea ei, Jin (Jess Hong), Will (Alex Sharp) un individ cu secrete, Saul (Jovan Adepo) inteligent dar deloc ambițios și Jack (John Bradley) care a construit un imperiu din junk food și este geek declarat.
Cu apariții secundare se mai impun Liam Cunningham și Rosalind Chao, cu roluri enigmatice. Poate că uneori serialul pare cam aglomerat și poate că dinamica nu este cea mai alertă, dar ai încredere, vei vedea că totul devine cu atât mai interesant.
În cazul meu a funcționat foarte bine să urmăresc conceptele științifice complicate, pentru că reprezentau ceva inedit, dar și să judec toate acele dileme morale și ociale în care omenirea gravitează – aproape că recunoaștem diverse fațete ale personajului lui Cillian Murphy în Oppenheimer-ul lui Nolan și cu ale sale decizii, doar de dragul progresului. Însă, aici, este, până la urmă, vorba despre o cursă de supraviețuire, una care se încheie la un final îndepărtat totuși, iar poate asta chiar este o noutate de abordare. Mi-a plăcut foarte mult și propunerea de a observa cum s-ar schimba viața dacă conceptele religioase ar fi fapte observabile sau dovedite.
Pe scurt, 3 Body Problem este un show care recompensează răbdarea publicului, mai cu seamă că fiecare final de episod vine cu tot mai multe (ne)lămuriri. Dar ai încredere, toate aceste personaje intimidate sunt făcute să fie și plăcute, ba chiar empatizezi cu ei și deciziile lor, cu toate că nu le accepți. Personal, părțile mele preferate rămân cele cu comunicarea interstelară, dar mai ales tot ce ține de dilema “ce ar fi dacă”. Cumva, l-am interpretat și ca o metaforă la toată criza umanității.
Cu multe întorsături de situație, foarte creativ vizual, totul desfășurat la scară mare și cu mult mister, 3 Body Problem are mari șanse să devină următorul fenomen Netflix, fiind guvernat de unul dintre cele mai bune episoade finale din sezon – uneori îmi amintea de greutatea existențială cu care apăsa The Leftovers – cu toate că nu are acțiunea promisă în spoturile de promovare, prefer tensiunea și drama, dezbaterea protagoniștilor. Este nebunesc, curajos, spectaculos, deloc ușor sau comercial, poate chiar și cu puțin umor, dar al naiba de ofertant, cu promisiunea unei continuări pe care abia o aștept, implicând mintea, dar și sufletul aș zice.
3 BODY PROBLEM, din 21 martie pe NETFLIX.
Vizionare trailer
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply