Festivaluri de film

Les Films de Cannes a Bucarest 2014 -„Maps To the Stars”

 

„On the stairs of Death I write your name, Liberty. „

  • Regizor: David Cronenberg
  • Actori: Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson, John Cusack, Evan Bird, Olivia Williams
  • Gen: Drama
  • Premii: 3 premii, 1 nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 111 minute

David Cronenberg face din „Maps to the Stars” un proiect mai necizelat al ironiilor fine, uneori duse intr-un absurd usturator si inutil, incercand sa curprinda in doar doua ore, modelele care cedeaza in industria Hollywood toate principiile si moralitatea, fara vreo prezumtie. Un fel de „Hollywoodland” needucat, preocupat de tema incestului amintita in toate cadrele si in toate situatiile. Vorbim despre sex, in toate formele lui, in orice ocazie. Hollywood-ul este un taram al preacurviei si al psihopatilor. Sau cel putin asta ar trebui sa intelegem din estetica cu pretentii de arta propusa de regizor, care scapa din atentie fantasmele si fantomele.

Nu contest, pentru ca nici nu am cum sa fac asta, mana buna, viziunea si umorul rece (dezgustator pe alocuri). S-a slefuit asa cum s-a crezut de cuviinta tiparele singulare care fac de fapt un tot unitar. Cronenberg il lasa pe Pattison sa-si reia rolul din „Cosmopolis”, doar ca de data asta pare mai tamp decat ar trebui si mai inutil decat si-a propus. In duet cu Wasikowska (un deja-vu marca „Stoker„, fara background inteles, desi mentionat) pare amuzant si degajat, lucru care satisface.

Agatha (Mia Wasikowska) ajunge in Los Angeles si vrea sa faca un tur al unor puncte turistice importante din randul vedelor. Insista soferului care ii este ghid, Jerome (Robert Pattinson), sa ajunga la casa micului star Benjie Weiss (Evan Bird, antipatic exact cat trebuie). Desfigurata partial, in urma unui incediu, este angajata de actrita iesita din lumina reflectoarelor, Havana Segrand (Julianne Moore), sa-i fie asistenta. Aceasta isi infrunta demonii in timpul unor terapii cu Dr. Stafford Weiss (John Cusack, surprinzator) care insista sa o alunge pe mama sa, vinovata de traume din copilarie, din amintirile sale. Fiecare cu problemele sale, fiecare preocupat sa ramana in centrul atentiei, fiecare face tot ce trebuie pentru asta. Si cu totii au o legatura care se dezvaluie treptat

Intentia de a rusina, de a ridiculiza societatea, corporatiile (incercarea de a spune un banc), vedetelele sau chiar pe ei insisi, lasa actorii putin suspendati de nesiguranta. Julianne Moore straluceste, orice ar face. Burlesqu-ul si parodia nu fac totusi casa buna cand primim prea mult dintr-o parte si mai deloc din ce conteaza mai mult (calitate vs. cantitate). „Maps to the Stars” este un experiment neobisnuit, ciudat si neconventional. Place pentru indrazneala, dar pierde aprecierile pentru pana unde decide sa se duce.

„Maps to the Stars” a fost vazut in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail