Festivaluri de film, Stiri

Urban Film Festival 2017: programul pentru a patra editie

Filme cu si despre viata urbana intre 1-5 noiembrie la UrbanEye Film Festival 2017

Editia a patra a UrbanEye Film Festival incepe pe 1 noiembrie 2017, timp de cinci zile bucurestenii avand parte de filme in premiera si evenimente conexe dedicate mediului construit si vietii urbane.

Festivalul prezinta 27 de pelicule, cuprinse in 7 sectiuni, ce abordeaza probleme si subiecte actuale, despre mediul construit si societatea in care traim:

  • Festivalul ridica intrebari si invita la reflectie despre situatia migrantilor si refugiatilor, in sectiunea “Refugii”. Filmul din deschiderea festivalului, “Taste of Cement”, face parte din aceasta sectiune, urmarind muncitorii sirieni ce lucreaza pe santierele din Beirut.
  • Anul acesta, teme relevante pentru agenda publica globala, de la gentrificarea zonelor urbane si nevoia locuintelor sociale pana la reconfigurarile urbanistice, sunt atinse in sectiunea “Lupta pentru spatiu”. Dreptul la locuire si spatiu public si nevoia oraselor construite pentru cetateni, sunt problematici chestionate in filmele “Dispossession: The Great Social Housing Swindle”, “Citizen Jane: Battle for the City” si “Istanbul Echoes”.
  • Festivalul propune la cea de-a patra editie si sectiunea “Utopii culturale”, despre proiecte ambitioase, capodopere sau excentricitati arhitecturale menite sa gazduiasca cultura. Aceste ansambluri construite cu mari sacrificii, a caror potential enorm este fie risipit (in “Unfinished Spaces” si “Novgorod Spaceship”), fie vazut ca o minune nesperata (in “Crackle of Time – Christoph Schlingensief and his Opera Village in Burkina Faso”).
  • De neratat sunt si filmele care pun in discutie “Arta si locul”, despre land art si proiecte ce modeleaza spatii si texturi (“Crossed Words: Matta-Clark Friends” “Troublemakers, The Story of Land Art”, “Il Grande Cretto di Gibellina”).
  • Deja clasica sectiune “Portrete de arhitecti” aduce in prim plan doua personaje total diferite: Bjarke Ingels, care a devenit rapid unul dintre cei mai apreciati arhitecti (in “Big Time”), si Laurence Wilfred Baker, un arhitect care a lucrat in India, un pionier al designului cu pret redus si al lucrului cu materiale locale (in “The Gandhi of Architecture aka Uncommon Sense”).

In cadrul competitiei sunt selectate sase filme care vorbesc despre realitatile din Romania. Anul acesta, juriul care va desemna premiul este format din Vlad Petri (regizor), Catalin Olaru (critic de film) si Stefan Ghenciulescu (arhitect).

Publicul poate participa la sesiuni speciale de Q&A cu invitati si realizatori precum Andrei Rozen (regizor Novgorod Spaceship ), Elizabeth Lennard (artista si realizatoare de film, cu care publicul poate discuta la finalul peliculei Talking House: Eileen Gray & Jean Badovici ), Petra Noordkamp (fotografa si realizatoare de film, cu care ne intalnim la finalul vizionarii Il Grande Cretto di Gibellina), dar si alti invitati.

Biletele pentru vizionarile de la Cinema Elvire Popesco si Apollo 111, pot fi achizitionate prin Eventbook.

 

UrbanEye Film Festival Teaser 2017 from UrbanEye on Vimeo.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail