Festivaluri de film, Stiri

Noaptea Alba a Filmului Romanesc: documentarele care se vad la proiectii

Documentarele anului ruleaza la Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Pe 22 septembrie, la cea de-a 8-a editie Noaptea Alba a Filmului Romanesc, spectatorii din Bucuresti vor avea ocazia sa vada documentarele romanesti care au cucerit publicul in marile festivaluri internationale din ultimul an.

  • Documentarul Planeta Petrila, regizat de Andrei Dascalescu, vorbeste despre o lume care dispare (orasul minier din Valea Jiului), un artist (Ion Barbu) care se incapataneaza sa lupte cu autoritatile si un miner (Catalin Cenusa) care incearca sa tina viu orasul. Povestea plina de emotie a avut premiera la Amsterdam si a castigat anul acesta Premiului Publicului Cinepub la Festivalul International de Film Transilvania.
  • Fotograful Cosmin Bumbut a debutat, alaturi de jurnalista Elena Stancu, in regie cu Ultimul caldarar, povestea unei familii de romi fortata sa emigreze atunci cand nu se mai poate intretine din propriul mestesug. Documentarul a avut premiera la Docuart Fest unde a luat premiul pentru cea mai buna imagine, desi este o productie filmata low budget – un aparat de fotografiat si doua obiective.
  • Camera obscura scoate la iveala filme realizate in cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevarate capodopere de subversivitate.
  • Satul romanesc si metehnele lui sunt puse sub lupa, in stilul narativ autohton „haz de necaz”, in documentarul Varza, cartofi si alti demoni (r. Serban Georgescu). Filmul relateaza din interior stradania satului de a iesi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu castiga: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varza. Profit? Zero.
  • Folosind fotografii din colectia Costica Acsinte, documentarul Tara moarta prezinta perioada dintre 1937 si anii imediat urmatori lui august 1944, in ceea ce regizorul Radu Jude numeste „fragmente de vieti paralele”. Documentarul, care arata o Romanie contrastanta in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a primit numeroase aprecieri in presa internationala si a facut parte din selectia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno.

->> Din programul editiei de anul acesta a Noptii Albe a Filmului Romanesc mai fac parte si peliculele Fixeur (r. Adrian Sitaru) – nominalizarea Romaniei la Oscar, Ana, Mon Amour (r. Calin Peter Netzer), Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Vara s-a sfarsit (r. Radu Potcoava), si Ultima zi (r. Gabriel Achim). 

Programul complet va fi anuntat in curand. Intrarea este libera la toate proiectiile.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail