Festivaluri de Film

Jurnal Dracula Film Festival: Vineri Seara, The Killers, Norway [Ziua a III a]

Escapada mea la  Dracula Film Festival, alaturi de o gasca vesela de cinefili, tocmai s-a incheiat. Ati crede ca pana acum am fi vazut cam tot ce era de vazut, dar amt  descoperide fiecare data, prin discutiile matinale sau de seara, alaturi de gasca de iubitori de filme, titluri de care nu stiam pana acum.

Dar sa vorbim despre ce s-a intamplat la #dracula2014 si ce face extraordinar aceasta a doua editie a unui festival de film horror si fantastic. In competitia pentru Dracula Trophy au fost inscrise 6 lung metraje, despre primele trei v-am vorbit aici. Vineri le-am vazut pe urmatoarele trei, si va exprim mai jos impresiile mele, la fel, in ordinea in care mi-au placut, from best to worst.

The Killers (2014): Japonia/ Indonesia- trailer aici

Un thriller psohologic fara menajamente, foarte crud vizual. Jucat curat, filmul marcheaza prima colaborare dintre Indonesia si Japonia, din parteneriat rezultand o productie gandita si scrisa cursiv, deloc complexa, dar cu mize uriase pentru personaje.

Un criminal in serie, cu un trecut traumatizant (scheme deduse si sugerate) ajunge invatator pentru un individ care, ca sa isi salveze viata, devine criminal. Mai mult instinctual decat dornic, familistul prinde din discutiile cu psihopatul care isi calculeaza fiecare miscare, gustul razbunarii, dar din neglijenta, uita sa fie atent. Se insista bine pe analiza societatii, toate crimele fiind filmate si puse la dispozitia unui public care urmareste astfel de inregistrari. Un fel de „Feardotcom”, la un nivel mai cerebral, mai violent, care face din femeie o unealta.

Desi nu este genul de film horror pe care il urmaresc eu in mod obisnuit, torturile si gratuitatile pentru varsari de sange, nefiind slabiciunile mele, mi-a placut. Foarte mult.

Killers

Norway (2014): Grecia – trailer aici

Un film cu un impact vizual foarte puternic, ales de grupul de cinefili cu care am tot urmarit filme, castigator. Nu vreau sa fiu modesta, dar eu pariasem dinainte pe castigator („The Can”) . Ce se intampla in „Norway”? Lasand la o parte faptul ca pelicula are o stilistica extraordinara si ca regizorul nu s-a rusinat sa faca din nimic, estetica pura, nu se intampla mare lucru. Un vampir calatoreste, ajunge intr-un bar uitat de lume, in Atena si danseaza. Danseaza, pentru ca altfel „inima mi se opreste”. Aici intalneste o femeie fatala care il ademeneste cu un sex appeal ispititor, intr-o misiune necunoscuta.

Mai degraba un art house decat horror, „Norway” prinde comedia neagra intr-o cursa nebuna tipica unei atmosfere punk a anilor ’80. Cu twisturi bizare, amuzante si greu de inteles, filmul ramane totusi o surpriza, indiferent cum ai privi. Recunosc ca nu este un film pe care l-as revedea, apreciind totusi critica moderna a mentalitatii si insistenta originala pentru tratarea miturilor.

1404811461

Friday Night (2014): Romania –  trailer aici

„Vineri seara” este un experiment trist si nefericit al cinematografiei romane, in incercarea de a transpune pe ecrane povesti de groaza de tipul legende urbane. Fara logica, fara rost, cu interpretari mediocre (cel putin), proiectul de tip omnibus nu transmite nimic si sufera de o banalitate ingrozitoare.

Un prezentator radio recita vineri seara trei povesti din cultura unui oras si insista asupra faptului ca ne vom speria. Despre un joc al imaginatiei nu se poate discuta, despre twisturi, despre ascunzisuri, despre mister, despre ceva, orice, nu poate fi vorba. Urmarim dialoguri simple, povesti la fel sau poate chiar mai simple. Din declaratiile date de regizor, bugetul a fost foarte mic, dar asta nu scuza lacunele unui scenariu cu multe gauri.

vineri_seara

In afara competitiei a rulat de la ora 23:30, filmul „Vinyan”, pe care il mai vazusem cu ceva timp in urma. Pentru consumatorii filmelor horror, productia poate fi una destul de buna. Ii avem in rolurile principale pe Emmanuelle Béart, Rufus Sewel si Petch Osathanugrah, filmul continuand seria dedicata cineastului Fabrice Du Welz.

In primul articol va mentionam ca Luke Evans a transmis un mesaj pentru audienta de la „Dracula Untold”. Iata mai jos inregistrarea personalizata pentru publicul roman:

Mai jos puteti face cunostinta cu gasca vesela care nu a lipsit la proiectiile din cadrul Dracula Film Festival, decat atunci cand existau pauze intre filme. Faceti cunostinta cu oamenii din spatele AmDoar18 ani.ro, Bogdan’s Blog, La buticul cu filme si carti, EmilCalinescu.eu, Cinemateca.eu, EdgeAndBack.ro, Arielu.ro si BlogdeCinema.ro.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail