Festivaluri de Film

Incep pregatirile pentru a cincea editie UrbanEye Film Festival

UrbanEye Film Festival are loc intre 7-11 noiembrie 2018

Cea de-a cincea editie se va desfasura anul acesta la Cinema Elvira Popescu si Teatrul Apollo 111.

UrbanEye Film Festival vorbeste despre oras si viata urbana, prin film. Programul noii editii va cuprinde filme de actualitate, insotite de dezbateri cu invitati speciali, dar si evenimente conexe, de la expozitii la tururi ghidate si ateliere pentru copii.

Timp de cinci zile, spectatorii vor avea ocazia sa vada filme documentare si de fictiune care au ca tema centrala locuirea, explorata sub diversele ei forme. Pe langa acestea vor putea fi vazute filme despre arhitecti contemporani semnificativi, despre noi abordari ale oraselor prin intermediul jocurilor, precum si alte subiecte relevante despre mediul construit.

Locuirea este una din temele centrale ale festivalului, publicul avand ocazia sa vada filme precum:

  • The Other Side of Everything (Regia: Mila Turajlic), despre un apartament impartit in doua de regimul comunist in Belgrad si povestea familiei care a trait in el
  • The Disappearance of Robin Hood (Regia: Klearjos Eduardo Papanicolaou), despre demolarea celebrului complex de locuinte sociale britanice conceput de Peter si Alison Smithson
  • Slums: Cities of Tomorrow (Regia: Jean-Nicolas Orhon ), despre locuirea informala si extinderea spatiilor de acest tip in lume.

Ca in fiecare an, in cadrul festivalului pot fi urmarite filme despre arhitecti:

  • REM (Regia: Tomas Koolhaas ), despre influentul arhitect Rem Koolhaas
  • Glenn Murcutt: Spirit of Place (Regia: Catherine Hunter)

De asemenea, spectatorii pot urmari filme despre cum au fost construite case pentru personalitati precum:

  • Andrzej Wajda (in The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda)
  • matematicianul Jim Stewart (in Integral Man).

Un film prezentat in premiera nationala in cadrul festivalului este Gaming the Real World, care pune in valoare folosirea jocurilor video pentru a stimula implicarea rezidentilor in planificarea zonelor in care traiesc. Filmul abordeaza conceptul de civic gamification sau participarea civica prin intermediul jocurilor, care contribuie la democratizarea arhitecturii si planificarii urbane. Printre cei care ofera o perspectiva documentata asupra fenomenului se numara creatorii jocurilor Minecraft, Cities: Skyline sau Block’hood.

In program sunt incluse si evenimente conexe precum ateliere pentru copii, ateliere pentru liceeni, tururi ghidate si expozitia despre locuirea in Romania, realizata in parteneriat cu MKBT: Make Better.

Programul festivalului poate fi consultat aici.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociatiei ARTA in dialog, proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si de Ordinul Arhitectilor din Romania din timbrul arhitecturii.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail