Articole tematice, Special

Filme despre pandemii si epidemii: 25+ cele mai bune productii despre crize medicale

Filmele despre pandemii si filmele despre epidemii au devenit tot mai populare in ultima perioada, asta in contexul izbucnirii Coronavirus COVID-19 si raspandirii sale la nivel global. Astfel, cand tot mai multi dintre noi am fost obligati sa lucram de acasa, am gasit refugiu in vizionarea a diverse titluri de filme, iar cele care trateaza acest subiect au fost cautate. De ce? Un studiu interesant poate fi citit aici. Treaba este destul de complexa si cu efecte la fel de interesante, dar pe scurt filmele despre epidemii ar fi preferate pentru ca este vorba despre ideea de control, de a te pune intr-o postura mai buna (cand prin comparatie in film poate fi mai rau). Si aici sunt ceva explicatii faine de analizat.

In lista mea am inclus nu doar filme despre pandemii si epidemii, dar si productii care arata un posibil scenariu post apocaliptic, unde lucrurile au scapat de sub control. Am incercat sa evit filmele cu zombies (recomandari seriale), pentru ca mi se pare ca fac parte dintr-o alta categorie, dar nu m-am putut abtine la unele sugestii.

Contagion (2011) 

Probabil cel mai discutat film in aceasta perioada cu COVID-19, „Contagion” va fi difuzat pe AMC in data de 3 mai de la ora 20:15, difuzare ce face parte din seria de filme emblematice post – Canal TV Epic in incurajarea ideii sa #StaipeAMC. Dateaza din 2011 si pare sa fi reprezentat cel mai bine o lume in colaps dupa ce un virus se extinde la nivel mondial. Thrillerul regizat de Steven Soderbergh relateaza multe dintre lucrurile cu care ne-am confruntat noi – un virus porneste din China, se transmite de la individ la individ, se impune izolarea. Drama medicala este extrem de realista si iti va da ceva stari de anxietate in timp ce urmaresti si cum puterile lumii cauta solutii.

Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Cu Steve Carell si Keira Knightley, acest film vine cu o abordare aparte in ceea ce priveste scenariile despre sfarsitul lumii. Vedem cum cu 21 de zile inainte ca lumea sa dispara, pentru ca Pamantul va fi lovit de un asteriod, doi vecini care erau straini pana atunci pornesc impreuna intr-o aventura. Una pe parcursul careia se vor cunoaste si indragosti. Recunosc, nu are nimic in comun cu filmele despre pandemii, dar imi este tare drag si am zis sa profit de aceasta tematica pentru a-l aduce in atentie.

Blindness (2008)

O lume in care nimeni nu mai vede, dupa ce o un patogen s-a menifestat global si a orbit instant pe toata lumea. O femeie este imuna, dar ascunde acest lucru pentru a-l putea urma pe sotul sau, un doctor, in carantina intr-un institut abandonat. Cu Julianne Moore si Mark Ruffalo in rolurile principale, filmul are la baza cartea cu acelasi nume.

Perfect Sense (2011)

Un preferat de-al meu, „Perfect Sense” poate parea usor nebunesc dar este cu siguranta original. Un bucatar (Ewan McGregor) si o femeie de stiinta (Eva Green) se cunosc si indragostesc, doar ca in lume izbucneste o epidemie care ii fura pe oameni de simturile lor. Pe rand, omenirea este privata de simturile dupa care se ghidau: miros, simt tactil, gust, auz, iar in final vazul.

Children Of Men (2006)

In regia lui Alfonso Cuaron, “Children of Men” nu este chiar prima optiune cand te gandesti la filme despre epidemii, dar este al naiba de bun cat sa nu fie ratat. Este grozav in modul cum surprinde ideea de a ne confrunta cu o calamitate globala. Aici omenirea este in prag de colaps pentru ca femeile nu mai pot ramane insarcinate. De 20 de ani nu s-a mai nascut niciun copil si nicio femeie nu a mai ramas insarcinata, dupa o epidemie de gripa.

Carriers (2009)

Cu Lou Taylor Pucci, Chris Pine, Piper Perabo si Emily VanCamp, filmul despre epidemii „Carriers” ne relateaza dramele traversate de patru supravietuitori ai unei plagi care a decimat omenirea. Post-apocaliptic vedem ce a urmat unei pandemii virale si cum arata lumea si ce se intampla cu cei infectati de care trebuie sa te feresti.

The Night Eats the World (2018)

O sa spui ca te-ai saturat sa te uiti la productiile cu zombie, dar din seria de filme cu epidemii filmul asta frantuzesc pare ca se potriveste cel mai bine cu situatia actuala. Nu pentru ca vedem cum oamenii se transforma in creaturi fioroase. Ci pentru ca intreaga poveste este relatata din perspectiva unui barbat care se izoleaza in apartament si face diverse incercari de a-si face provizii si de a supravietui fara sa ia contact cu cineva. Anul asta se lanseaza un film asemanator, dar cu o nota mai hollywoodizata – „Alone”.

Cargo (2017)

Drama „Cargo” ne face cunostinta cu un tata (Martin Freeman) care incearca cu ultimele resurse sa gaseasca pe cineva care sa aiba grija de fiica lui. O epidemie periculoasa s-a raspandit in Australia, iar el este un posibil caz. Barbatul are la dispozitie doar 48 de ore sa gaseasca o solutie.

Containment (2015)

Productie britanica, thrillerul „Containment” ne trimite in 1970 intr-un cartier de blocuri. Mai multi locatari descopera la primele ore ale zilei ca au fost sigilati si izolati fortat in apartamentele lor si fara cale de iesire, dupa ce se suspecteaza ca in cladire este un virus periculos, Fara electricite, mancare, apa si resurse, nu stiu nimic din ceea ce se intampla in exterior.

12 Monkeys (1995)

Poate cel mai complex film despre epidemii – „Armata celor 12 maimute” este regizat de Terry Gilliam si ii are in rolurile principale pe Bruce Willis, Brad Pitt si Madeleine Stowe. In anul 2035 ultimii locuitori ai Planetei au pus la cale un plan de a opri izbucnirea unei epidemii inceputa in 1996. Pentru a opri raspandirea virusului care trimite supravietuitorii sub pamant vor sa trimita un voluntar pentru a afla originea sursei si sa o anihileze.

It Comes at Night (2017)

Un horror thriller care urmareste o familie izolata, dupa o contaminare planetara. Toti s-au retras in padure, pana cand mai multi supravietuitori le strica linistea. Initial deranjati, curand incep sa imparta proviziile si locului, dar dupa mai multe incidente incep sa se suspecteze ca intre ei exista cineva bolnav. Iti da o puternica senzatie de claustrofobie. Este foarte bine facut.

The Last Days/ The Panic (2013)

Nu chiar recomandat in perioada de izolare pentru ca acest film cu epidemii are un subiect incomod: omenirea a fost transformata in indivizi care se tem sa iasa afara din casa si le este frica sa ia contact cu alte persoane. Altfel pot muri daca sunt fortati sa faca asta. Un barbat trebuie sa isi gaseasca iubita, asa ca decide sa iasa din blocul de birouri unde ramasese blocat, navigand prin canale subterane. Poate parea usor cretin la prima vedere, dar este cool.

28 Days Later (2002)

Inca un film despre epidemii extem de relevant, dar dus la extrem. Un curier pe bicicleta (Cillian Murphy) se trezeste din coma doar pentru a descoperi o Londra abandonata si pustiita. Se pare ca in perioada cat a fost pe patul de spital oamenii au fost infectati si transformati in mutanti. Curand gaseste cativa supravietuitori cu ajutorul carora cauta raspunsuri si refugiu. Scris si regizat de David Boyle are si un mesaj politic destul de fain. Dupa cativa ani i-a urmat si un sequel – „28 Weeks Later”.

The Omega Man (1971)

Charlton Heston a avut rolul principal interpretand un doctor, singurul supravietuitor al unui razboi apocaliptic cu un virus mortal. Inconjurat de creaturi deformate si nocturne, trebuie sa dovedeasca ca este mai inteligent decat ele pentru a supravietui. Romanul “I am Legend” din 1954 a stat la baza si a mai fost ecranizat in alte versiuni: „The Last Man on Earth” (1964), „The Omega Man” (1971) si „I Am Legend (2007)”.

Dawn of the Dead (2004)

Probabil unul dintre cele mai misto filme cu zombie, un subgen al filmelor cu epidemii si pandemii. Remake al originalului din 1978, „Dawn of the Dead” extinde contagiunea pe tot teritoriul Americii (in versiunea initiala eram doar la o ferma) si vedem cum mai multe persoane se refugiaza intr-un mall. Foarte bun pentru a se vedea primele stadii ale unei pandemii ce nu poate fi oprita. Neaparat de bifat si „The Girl with All the Gifts”.

Outbreak (1995)

Bazat pe romanul lui Richard Preston, „The Hot Zone”, filmul si-a permis destul de multe libertati in subiect. In film urmarim cum un intreg oras intra in carantina dupa ce rezidentii sunt infectati cu un virus din Africa si care se raspandeste rapid. Cea mai mare parte a subiectului se concentreaza asupra salvatorilor care lucreaza contracronomentru – personal medical si militar. Cu Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Rene Russo si Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey, Patrick Dempsey, Donald Sutherland.

Infection (2004)

Intr-un spital izolat, intunecat si uitat, greselile unui doctor a dus la consecinte greu de controlat. Curand o boala ciudata incepe sa afecteze intreg personalul medical care a ajutat la acoperirea dezastrului.

The Bay (2012)

Daca iti plac productiile found footage cred ca ar trebui sa incerci si filmul asta despre epidemii. Intr-un mic orasel maritim un dezastru ecologic are efecte devastatoare. Un organism acvatic incepe sa puna stapanire pe mintile si corpurile gazdelor. Nu cea mai buna optiune de urmarit, dar suficient de bine editat cat sa para credibil pentru subgenul din care face parte.

Black Death (2010)

Una dintre cele mai devastatoare si brutale pandemii din istorie a fost ciuma care in 1nul 1300 omora undeva la 200 de milioane de oameni. Subiectul serveste ca suport acestui horror medieval ce urmareste un grup de preoti puritani. Acestia ajung intr-un sat unde nu s-au raportat imbolnaviri si unde se crede ca s-a practicat magie neagra. Cu Sean Bean, Eddie Redmayne, Carice van Houten. Din acceasi categorie si „The Navigator” regizat de Vincent Ward, „Death in Venice” (holera) sau tot despre acelasi subiect, dar intr-un stil mai pretios „The Seventh Seal” (1957).

The Flu (2013)

Daca nu credeti in coincidente sa stiti ca exista un film asiatic despre epidemii, care relateaza despre un virus din Coreea de Sud si care duce la intrarea in carantina a unui oras. Cu doar 36 de ore de supravietuire odata ce esti infectat, haosul pune stapanire pe orasul cu un million de locuitori pentru ca nimeni nu poate intra sau iesi, iar comunicatiile cad. Interesant de urmarit pentru cum se surprind interventiile guvernamentale in cazul izbuncnirii unei epidemii.

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Scenariul in care maimutele preiau controlul asupra planetei nu este unul original, dar versiunea trilogiei inceputa in 2011 este una dintre cele mai bune. Povestea din „Rise of the Planet of the Apes” incepe cand un om de stiinta care cauta tratament pentru Alzheimer ajunge accidental sa creasca inteligenta maimutelor, intr-un experiment pe animale. Povestea se intinde pe trei filme, iar extraordinara ramane interpretarea lui Andy Serkins (foto jos) prin captarea digitala a miscarilor.

Safe (1995)

Julianne Moore interpreteaza o casnica dintr-o suburbie. Atunci cand se imbolnaveste dupa ce in fiecare zi s-a inconjurat de chimicale, incepe sa dezvolte diverse reactii greu de controlat tot mai violente. Aceasta decide sa se izoleze de prieteni si familie, intr-un centru unde sunt oameni care sufera de aceleasi simptome. Drama psihologica nu exploreaza ca celelalte filme despre pandemii haosul, ci mai degraba urmareste efectele mentale pe care o boala le poate avea asupra indivizilor si despre singuratate.

93 Days (2016)

Din categoria filme depsre epidemii, mai recomand unul realist, de data asta unul nigerian. Inspirat de izbucnirea Ebola din 2014, povestea se concentreaza asupra unei epidemii si eforturilor autoritatilor de a o tine sub control, inainte de a ajunge in orase mai mari. Nu vedem doar cum lucreaza medicii, dar si cum fac fata presiunilor figurilor politice si a publicului.

Virus (2020)

Desi fictiv, filmul are la baza evenimente reale inspirate de aparitia virusului Nibah din Kerala, India. Se estimeaza ca boala ar fi omorat 75% dintre cei infectati, dar filmul face mai degraba cronica unei mici comunitati care a minimalizat raspandirea si a oprit o posibila criza, ajutata de autoritatile care au fost prompte in luarea unor decizii.

The Crazies (2010)

Originalul The Crazies a fost lansat in 1973 sub regia lui George Romero. Personal, gasesc versiunea din 2010 mai alerta. Urmarim un serif si pe sotia lui (Timothy Olyphant si Radha Mitchell) care ajung sa fie izolati in orasul lor, atunci cand acesta este blocat dupa ce locuitorii au cazut victime unei toxine care ii transforma. Un horror SF care trateaza ideea de filme cu epidemii intr-o nota mai originala.

REC (2007)

Productia spaniola de groaza intra tot in sfera filme horroR despre epidemii. Un bloc de apartamente devine un adevarat incubator de infectii virale transformand oamenii in zombie. Este interesant pentru ca este filmat in stil handycam si ca totul pare extrem de real, surprins din perspectiva unei reporterite ajunsa la fata locului pentru relatari. Exista si o versiune americana – Quarantine.

Puteti incerca si miniserii – The Stand, Helix, Pandemic, Between sau Containment (extraordinar de bun). Despre ultimul a scris Andreea Giuroiu AICI.

Daca vreti sa incercati sa faceti haz de necaz, sa stiti ca sunt si unele comedii care trateaza ideea de pandemii si epidemii cu umor:  „Shaun of the Dead”, „Slither”, „Warm Bodies, „Anna and the Apocalypse”, „Night of the Comet”, „Planet Terror” (colaboare Quentin Tarantino (curiozitati despre productiile regizorului AICI) si Robert Rodriguez. Si daca  vrei filme classice, ai musai de vazut „Jezebel” (1938), „Arrowsmith” (1931), „The Painted Veil” (1934), „Panic in the Street” (1950).

Vezi si...

1 Comment

  1. Roxana at  -  Răspunde

    Multumesc mult pentru recomandari!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail