Quentin Tarantino este unul dintre cei mai nonconformisiti regizori de la Hollywood, care nu s-a temut niciodata sa faca productii in care isi arata dragostea pentru cinematografie, asa cum o simte si o intelege el. Pasiunea pentru filme a fost alimentata mai ales dupa ce cinci ani de zile a lucrat intr-un magazin de inchirieri casete video, ocazie cu care a vazut si recomandat zeci de filme. Notoriu, cu un stil aparte, regizorul se remarca prin atentia pe care o acorda in constructia personajelor. De-a lungul carierei a regizat zece productii, iar pentru alte doua si-a adus contributia partial – Four Rooms, Sin City. Iar pentru toate sunt foarte multe detalii de culise care fac productiile sa fie si mai interesante. Nu a fost mult pana cand s-a impus in cultura pop, aducand tributuri super stilizat atat artelor martiale, cat si filmelor de razboi, de road action, western sau crime.
Pulp Fiction (1994); 68 de premii & 74 de nominalizari – se vede la AMC pe 1 mai
Plot: Vietile a mai multor infractori se intrepatrund in Los Angeles, iar fiecare va trebui sa isi gaseasca ispasirea intr-o lume a violentelor.
Distributie: John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Tim Roth, Ving Rhames, Uma Thurman
- Este considerat capodopera lui Tarantino, laudat mai ales pentru scenariul care se remarca prin structura neconventionala si omagiul adus unei culturi. A influentat si inspirat multe alte productii ulterior.
- Initial Uma Thurman a refuzat rolul Miei Wallace, dar Tarantino isi dorea atat de mult ca ea sa fie in filmul lui, ca i-a citit tot scenariul la telefon.
- Cuvantul „fuck” este rostit, in total, de 265 de ori.
- Harvey Keitel l-a convins pe prietenul sau, Bruce Willis, sa ia parte la productie, stiind cat de mult i-a placut lui Willis „Reservoir Dogs” (1992).
- Cronologic, ultima scena din film este prima; la inceput se aude un sunet de elicopter, reluat la final.
- Este unul dintre primele filme care s-a folosit de internet pentru a-si face reclama.
- John Travolta a spus ca atunci cand a acceptat rolul, cel mai provocator i s-a parut modul in care va reusi sa portretizeze dependenta de heroina.
- Scena faimoasa de dans a fost copiata, miscare cu miscare, din filmul classic al lui Federico Fellini „8 ½” (1963).
- Scena de inceput cu Jules cand rastoarna masa a fost improvizata de Samuel L. Jackson, iar reactia lui Frank Whaley este cat se poate de autentica.
- „Pulp Fiction” a avut premiera in aceesi zi cu „The Shawshank Redemption”, ambele filme avand acum statut de film cult.
- Daniel Day-Lewis a fost refuzat de Tarantino sa joace rolul lui Vincent Vega.
- Primul film care marcheaza multele colaborari dintre Tarantino si Samuel L Jackson.
- Exista mai multe speculatii privind continutul valizei lui Wallace, dar Tarantino a preferat sa lase la imaginatia spectatorilor. In realitate, produsul de recuzita avea baterii si un bec.
- Contine o referinta intentionata la „Back to the Future”, intr-o scena fiind vizibile doua jocuri de societate care apar si in productia SF mentionata.
- Unul dintre cele cel mai de success film de casa din 1994, dupa „Forrest Gump”, „True Lies” si „Speed”.
Kill Bill: Vol 1 (2003); 28 de premii & 101 nominalizari – pe AMC pe 15 aprilie la 00:10
Plot: O fosta asasina se trezeste dupa patru ani din coma si pleaca in cautara celor care au vrut sa o omoare si au tradat-o, dupa ce a decis sa se retraga si sa fuga din randul lor. Tinta principala este Bill, liderul gruparii, cel care i-a antrenat si cu care Mireasa era insarcinata.
Distributie: Uma Thurman, Lucy Liu, Michael Madsen, Daryl Hannah, Vivica A. Fox, (David Carradine),
- Costumul galben purtat de Uma Thurman in una dintre cele mai cunosute scene este (intentionat) foarte asemanator cu cel purtat de Bruce Lee in filmul kung-fu „Game of Death” din 1972.
- Subiectul a fost asemanat cu filmul japonez „Lady Snowblood”, unde o femeie cauta sa se razbune pe o gasca care i-a omorat familia, dar si cu productia franceza „The Bride Wore Black”, unde o mireasa vaneaza cinci persoane pe care sa le omoare.
- Tarantino a spus ca una dintre influentele lui pentru film a fost productia lui Raquel Welch „Hannie Caulder” (1971)
- Christopher Allen Nelson, care a lucrat la efectele speciale, a spus ca pentru filme s-au folosit undeva la 1800 de litri de sange fals.
- Jack Nicholson, Kurt Russell, Mickey Rourke si Burt Reynolds au refuzat sa il interpreteze pe Bill.
- Aproximativ 60.000 de dolari din bugetul filmului s-au folosit pentru achizitie de sabii si accesorii de sabii.
- La finalul filmului se scrie ca este „bazat pe personajele din „The Bride” create de Q si U”; se refera la initialele lui Quentin Tarantino si Uma Thurman, cei doi colaborand pentru dezvoltarea ideii cand au lucrat pentru „Pulp Fiction”.
- Cand Elle Driver (Daryl Hannah) ajunge la spital, aceasta fluiera o melodie, care este tema pentru „Twisted Nerve” (1968).
- S-a speculat ca una dintre inspiratiile lui Tarantino pentru film a fost serialul „Xena: Warrrior Princess”, regizorul recunoscand ca este un fan al seriei.
Kill Bill: Vol. 2 (2004); 22 de premii & 82 de nominalizari – pe AMC pe 16 aprilie la 23:45
Plot: Mireasa isi continua razbunarea impotriva fostului sef si iubit, Bill, dar si a celor ramasi in viata. Totul duce la o ultima infruntare.
Distributie: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen, Daryl Hannah, Gordon Liu, Michael Parks
- Robert Rodriguez s-a ocupat de coloana sonora pentru doar un dolar.
- Ultima scena filmata a fost la un bordel, iar locatia este una reala astfel ca toate femeile care apar in scena sunt prostituate care lucrau acolo.
- Desi Kill Bill a fost gandit ca un film intreg, Kill Bill Volumul 2 este, neoficial primul sequel al lui Tarantino.
- Pentru aceasta continuare, Tarantino a vrut sa schimbe genul. Daca primul era kung fu, acesta se doreste sa fie western.
- A fost lansat in acelasi an in care un alt film relata o poveste despre razbunare – „The Punisher” 2004.
Reservoir Dogs (1992); 12 premii & 22 nominalizari
PLOT: Atunci cand un jaf de diamante decurge prost, cei care au fost implicati si au supravietuit, straini unul de altul, incep sa se suspecteze intre ei ca sunt politisti sub acoperire.
Distributie: Harvey Keitel, Tim Roth, Chris Penn, Steve Buscemi, Lawrence Tierney, Michael Madsen, Edward Bunker, Kirk Baltz, Randy Brooks, Steven Wright
- Cand a regizat “Reservoir Dogs”, Tarantino stia ca nu va putea face deodata doua filme, fiind necunoscut, asa ca l-a pus pe Tony Scott sa alaega daca va regiza „Reservoir Dogs” sau „True Romance„, scris tot de el. In final Tony Scott l-a ales pe cel din urma.
- Bugetul de film a fost atat de modest, incat actorii au purtat haine din propria garderoba. De altfel, bugetul de film nu a acoperit nici asistenta de la autoritati, asa ca unele scene din traffc s-au filmat ca atare, cand semafoarele erau rosii si ajutau la turnarea unor secvente dorite.
- Quentin Tarantino era hotarat sa il joace pe Mr. Pink, dar atunci cand Steve Buscemi a venit la proba de auditie a fost de acord sa ii cedeze rolul, daca il va impresiona la test. Ceea ce s-a si intamplat.
- In 2009 Tarantino a spus ca este mandru de faptul ca filmul sau este adeseori mentionat in topul celor mai bune productii cu jafuri, desi nu vezi niciodata infractiunea propriu-zisa.
- Personajul interpretat de Michal Madsen, Mr. Blonde, se numeste Vic Vega, care este de fapt fratelui lui Vince (John Travolta), din Pulp Fiction, ceea ce face ca cele doua personaje sa fie frati. Desi si-a dorit mereu sa faca un prequel dedicat celor doi, „Doube V Vega”, in final ideea a picat, pe masura ce actorii au imbatranit.
- A fost filmat in doar 35 de zile. Prima ciorna de scenariu a fost scrisa de Tarantino in trei saptamani si jumatate.
- In America, filmul a fost lansat fara promovare si a fost un esec la incasari. In schimb, in Anglia, a devenit un hit, iar Tarantino era oprit pe strada.
- Artistul de machiaj Robert Kurtmzan s-a ocupat de efectele speciale gratuit, cu conditia ca Tarantino sa ii scrie scenariul pentru o poveste de-a lui – „From Dusk Till Dawn”.
- Artista de muzica pop, Pink, a spus in mai multe interviuri ca numele sau de scena a fost inspirat de personajul Mr. Pink. Numele real al cantaretei este Alecia Beth Moore.
- Dupa “Citizen Kane” (1941), este considerat al doilea cel mai bun film de debut al unui regizor.
- La o proiectia aniversara, la festivalul de la Tribeca din 2017, Tarantino a spus ca la data premierei au fost zeci de persoane care au iesit din sala la scena cu tortura. Printre acestia s-a numarat si Wes Craven.
- Productie influentata mai ales de „City on Fire” (1987), astfel ca multe scene si momente cheie sunt imprumutate de acolo.
- Printre actorii care au dat auditie pentru roluri se numara David Duchovny, Kirk Baltz, Viggo Mortensen.
Inglourious Basterds (2009); 132 de premii & 171 de nominalizari
Plot: In Franta ocupata de nazisti, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, un grup de soldati planuieste sa ii omoare pe liderii nazisti. Doar ca planul lor se suprapune cu o individa care are propriul plan de razbunare si totul se complica.
Distributie: Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger, Mélanie Laurent
- Quentin Tarantino era pe cale sa renunte la proiect, pentru ca nu gasea pe nimeni potrivit sa il joace pe colonelul Hans. Se temea ca a scris un personaj care nu poate fi jucat. Asta pana cand Christoph Waltz a dat o proba.
- Pentru doar o tremie din film replicile sunt rostite in engleza. Celelalte sunt fie in francze, fie in germana, cu putina Italiana, ceea ce face ca acest lucru sa fie neobisnuit pentru o productie de la Hollywood.
- Primul film al lui Tarantino care castga Oscar pentru interpretare – Waltz pentru rol secundar.
- Tarantino a spus ca a lucrat la scenariu pentru aproape un deceniu, iar cel mai mult il incurca faptul ca nu se putea hotari asupra unui final bun.
- In 2008 era trecut pe lista neagra a scenariilor cel mai putin probabil sa fie realizate vreodata.
- Personajul lui Michael Fassbender trebuia sa fie interpretat de Simon Pegg, care a renuntat la rol pentru „The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn” (2011).
- Versiunea finala a filmului trebuia sa aiba o durata de trei ore si zece minute.
- La jocul de carti de la taverna, filmul “King Kong” (1933) care trebuia ghicit era unul dintre filmele favorite ale lui Adolf Hitler.
- Unul dintre actorii pe care Tarantino i-a abordat pentru rolul sergentului Donny Donowitz a fost Adam Sandler, dar a refuzat pentru a filma „Funny People” 2009. Si Eddie Murphy era in discutii sa aiba o aparitie.
- Brad Pitt este fluent in germana, dar in mod ironic, personajul interpretat de el nu vorbeste niciodata limba asta in film.
- Dieter Hellstrom este o referinta la personajul Daimon Hellstrom din benzile desenate Marvel.
- Naratorul filmului este Samuel L. Jackson.
Django Unchained (2012); 57 de premii & 155 de nominalizari
Plot: Un sclav eliberat de un vanator german de recompense, pe care il ajuta intr-o misiune personala, pleaca in cautarea sotiei sale, care se afla in slujba unui stapan brutal. Cei doi devin parteneri si uneltesc un plan pentru a fi primiti ca musafiri pe plantatia proprietarului.
Distributie: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, Michael Parks, Don Johnson
- Scena unde Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) sparge cu mainile goale un pahar este cat se poate de reala, dar actorul a continuat sa joace rolul, desi sangera.
- DiCaprio s-a simtit extrem de incomod pentru cat de rasist era personajul interpretat de el, intrerupand o secventa unde trebuia sa fie foarte explicit in limbaj, pentru ca nu o putea duce pana la capat.
- Calul cu care Jamie Foxx apare in multe scene este al acestuia, un cadou primit la o aniversare.
- Initial, Christoph Waltz a refuzat rolul, dar a acceptat dupa ce i-a impus lui Tarantino ca personajul lui sa fie unul pur. Initial era mai vulgar.
- Will Smith, Idris Elba, Chris Tucker, Terrence Howard, Michael Kenneth Williams, si Tyrese Gibson fusesera considerati pentru rolul lui Django. De altfel, Tarantino scrisese personajul cu Smith in minte, dar actorul a refuzat propunerea.
- In cadrul unei conventii, Tarantino a spus ca Django (Jamie Foxx) si Broomhilda (Kerry Washington) ar trebui sa fie strabunicii lui John Shaft din „The Shaft” (1971).
- Costumul albastru purtat de Django este bazat pe tabloul The Blue Boy.
- Jamie Foxx si Kerry Washington au mai jucat impreuna ca sot si sotie pentru drama „Ray” (2004).
- Barul in care intra la un moment dat Django si Schultz se numeste „Minnesota Clay’s Saloon”. „Minnesota Clay” (1964) este un film regizat de Sergio Corbucci, care a regizat si Django (1966).
Once Upon a Time in…Hollywood (2019);124 premii si 341 nominalizari
PLOT: Cariera unui actor de televiziune si prietenia cu cascadorul sau sunt testate, pe masura ce lumea de la Hollywood devine tot mai pretentioasa. Filmul este un tribut la epoca de aur a industriei filmului.
Distributie: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Timothy Olyphant, Rebecca Gayheart, Luke Perry, Dakota Fanning, Kurt Russell, Bruce Dern, Emile Hirsch
- Dupa ce au avut dificultati in a convinge proprietarii magazinelor unde filmau sa puna diverse fatade care sa reflecte anii ’60, la finalul filmarilor toti au zis ca prefera sa nu mai renunte la ele pentru look-ul de epoca ce are mai mult succes.
- Margot Robbie, care o interpreteaza pe Sharon Tate, a purtat bijuterii reale ale actritei, oferite de sora vedetei.
- Scena din rulota, unde personajul lui DiCaprio clacheaza este una improvizata.
- China a refuzat sa eibereze un certificat pentru difuzare in tara, problema invocata fiind modul in care s-a facut portretizarea lui Bruce Lee. Au conditionat lansarea cu stergerea scenelor mentionate.
- Ultimul film al lui Luke Perry, care a suferit un accident vascular cerebral in februarie 2019.
- Leonardo DiCaprio si Brad Pitt s-au inteles atat de bine la filmari, incat si-au exprimat in mai multe ocazii interesul de a colabora din nou.
- Damon Herriman il joaca in film pe Charles Manson, acesta aparand in acelasi rol si pentru serialul „Mindhunter” (2017).
- La premiera de la Cannes a fost aplaudat timp de 7 minute incontinuu, avand ovatii fara intrerupere in picioare.
- Pentru a interpreta cat mai convingator o adepta hippie, Margaret Qualley si-a lasat parul de la subsuoara sa creasca.
- Spre deosebire de celelalte filme ale lui Tarantino, acesta este singurul unde personajele nu se grabesc sa ajunga undeva. Tensiunea vine de la un eveniment istoric din istoria Americii, atacul sectei Manson. Tot ce spectatorul face este sa observe cum trei persoane incearca sa isi gaseasca locul in lumea celebritatilor din Los Angeles-ul anului 1969.
Hateful Eight (2015); 40 de premii & 115 nominalizari
Plot: Un vanator de recompense ajunge cu cea mai recenta captura, o femeie, la o cabana. In peisaje rece de iarna, la scurt timp dupa Razboiul Civil, cei doi cauta refugiu. Pe drum mai intalnesc doua persoane cu care se refugiaza la cabana, unde mai gasesc alte persoane care nu ar trebui sa fie acolo. Pe masura ce furtuna devine mai puternica, calatorii isi dau seama ca sunt sanse mari ca niciunul sa nu mai ajunga unde planuia.
Distributie: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern
- In scena in care Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) canta la chitara, s-a folosit o piesa de antichitate din 1870. La finalul scenei aceasta trebuia sparta, dar inlocuita cu una dintre replici. In urma unei neintelegeri, Kurt Russell a spart, din greseala, chitara originala. Iar reactia actritei este cat se poate de reala.
- Scenariul a ajuns online, iar regizorul a refuzat sa mai faca filmul. Dupa ce interesul pentru film a crescut in randul fanilor, Samuel L. Jackson l-a convins pe Tarantino sa duca proiectul pana la capat.
- Au fost momente cand actorii au lucrat pe un platou de filmare unde temperaturile scadeau sub zero grade Celsius.
- Pentru Tarantino, filmul este ca un raspuns la modul cum a simtit prima oara „The Thing” vazut in sala de cinema. De altfel a si insistat sa proiecteze filmul intregii distributii.
- Evenimentele descrise in film se deruleaza pe parcursul unei singure zile.
- Michelle Williams, Robin Wright, Geena Davis, Evan Rachel Wood, Hilary Swank si Demi Moore fusesera luate in considerare pentru rolul principal.
- Melodia „Now You’re All Alone” se aude la un moment dat in film; este parte din soundtrack-ul pentru The Last House on the Left (1972).
- In ciuda titlului – Hateful Eight (opt) – de fapt sunt noua personaje care ajung in aceeasi cabana. Daca se pune la socoteala si personajul lui Channing Tatum, totalul ajunge la 10.
- Exista scene de flashback unde apare o pisica la cabana, dar aceasta dispare si nu stim ce s-a intamplat cu ea.
Jackie Brown (1997); 8 premii & 22 nominalizari
Plot: O stewardesa se gaseste in mijlocul unui conflict major care fie ii va aduce beneficii, fie o va costa viata. Aceasta spala bani din Mexic in Los Angeles pentru un dealer de arme, dar atunci cand este prinsa i se propune sa ajute la capturarea liderului in schimbul libertatii sale.
Distributie: Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Michael Keaton, Robert De Niro
- Oportunitatea oferita de Tarantino lui Robert Forster, de a aparea in acest film, i-a dat un elan carierei sale care era aproape terminata. Interpretarea i-a adus o nominalizare la premiile Oscar. Cand a primit scenariul, actorul nici macar nu avea un agent.
- Tarantino se ducea in salile de cinema cand rula filmul pentru a urmari reactiile spectatorilor.
- La baza sta un roman scris de Elmore Leonard. Quentin Tarantino a cumparat drepturile pentru film, impreuna cu Roger Avary, imediat dupa ce a facut „Pulp Fiction”.
- Michael Keaton a mai jucat personajul lui Ray Nicolette in „Out of Sight”, un alt film ecranizat dupa un roman de Elmore Leonard.
- Filmul in care Samuel L. Jackson spune cel mai des sintagma pentru care este cunoscut, “motherfucker.
- Personajul jucat de Bridget Fonda, Melanie Ralston, are la baza o actrita reala, Candice Rialson.
- Atat Micheal Keaton, cat si Samuel Jackson au aparut in MCU – Marvel Cinematic Universe.
Death Proof (2007); 7 nominalizari
Plot: Un cascador are un hobby cel putin neobisnuit: acesta urmareste femei pe care le rapeste si le omoara in masina sa folosindu-se de diverse trucuri. Plin de cicatrici, barbatul tocmai a pus ochii pe un grup de trei prietene. Dupa 14 luni da peste un alt gup de fete, dar acestea decid sa raspunda atacului.
Distributie: Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Sydney Tamiia Poitier, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winstead, Zoë Bell.
- Ideea pentru scenariu i-ar fi venit lui Tarantino dupa ce a petrecut o seara de betie cu prietenul sau, Sean Penn, intr-un hotel.
- Seriful care este vazut discutand despre accident in holul spitalului este acelasi care apare la masacrul din Kill Bill.
- Mickey Rourke, Sylvester Stallone, Ving Rhames fusesera luati in considerare pentru rolul cascadorului. In final a fost ales Kurt Russell.
- In cadrul unei adunari unde au fost adusi mai multi regizori de The Hollywood Reporter, Tarantino a spus depre „Death Proof” ca este cel mai prost film al lui, desi nu neaparat un film rau, ci doar cel mai slab din toata filmografia lui.
- La un moment dat exista un accident in film, iar masina cascadorului se opreste intr-un panou publicitar care face reclama filmului horror australian „Wolf Creek” 2005, unul dintre filmele horror preferate ale regizorului.
sursa: IMDb.com; trivia
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Este perfect acum ca tot avem timp de filme 😉
ma bucur!!! ai vreun film favorit de-al domnului?