filme si seriale de epoca

35 de Filme Biografice de Epoca despre artisti

gold-floral-wallpaper-394FILME DESPRE ARTISTI: PRODUCTII ISTORICE DE EPOCA

Daca initial prietenii care imi citesc blogul insistau sa inteleaga de ce imi plac (atat de mult) filmele de epoca, acum, dupa ce au parcurs cateva dintre sutele de filme alese in baza unei nesimtiri subiective, au realizat ca acestea au un farmec aparte. Si daca la inceput am facut o diferentiere a celor noua perioade surprinse in astfel de particele cinematografice, ulterior am incercat sa solicit pasiunea mea prin tratarea unor teme mai deosebite.

Dupa ce am insistat sa scriu cateva randuri despre cea care se face vinovata de naravul meu cu asemenea productii- Jane Austen, incerc sa reinventez titluri si subiecte noi, doar, doar sa am un pretext pentru a va prezenta alte titluri care sa va bucure. Si spun asta pentru ca am descoperit un interes major pentru filmele de epoca, lucru care m-a surprins pentru ca nu constientizam cat de mult consum exista. Si eu care credeam ca sunt in minoritate cu un subgen muribund…

Promisesem un articol dedicat lui Charles Dickens. Dar ulterior mi-am dat seama ca in toate cele 12 articole din aceasta categorie am cuprins cam tot ce apartine domnului in materie de ecranizare. Si m-am oprit la ideea sa scriu despre biopicurile de epoca. Dar pe masura ce alegeam titlurile, mi-am dat seama ca sunt foarte multi artisti portretizati in aceste filme: scriitori, compozitori, actori, pictori, vizionari. Cu alte cuvinte, va prezint mai jos o selectie de 35 de titluri de filme biografice de epoca despre artisti…. Filmele nu sunt aranjate intr-un top, ci asezate in ordine invers cronologica a timpului de desfasurare al evenimentelor. Precizez din nou ca las libertate la completari.

COLAJ5

Filme biografice de epoca despre artisti

  • Chaplin (1992)

Cel mai solicitant rol al lui Robert Downey Jr., dus cu onoare de acesta pana la capat. „Chaplin” este o transpunere cinematografica excelenta a vietii controversate a maestrului cameleonic, adaptare a cartii „My Autobiography by Chaplin and Chaplin: His Life and Art”, redactata de un critic de film. Geraldine Chaplin figureaza in film, in rolul bunicii din partea tatalui – Hannah Chaplin. Construit sub forma unor flashback-uri, amintiri stranse si povestite de batranul Charlie Chaplin unui personaj fictiv George Hayden (Anthony Hopkins). Acesta este autorul unei biografii despre experientele actorului: o copilarie descrisa de lipsuri din care a evadat cantand. Desigur, se fac trimiteri si la idilele traite, la relatiile de prietenie avute cu diverse persoane care au avut incredere in el. Filmul a fost aspru criticat pentru libertatea de a dramatiza anumite episoade din viata lui Chaplin, dar performanta lui Downey Jr. ramane incontestabila.

Chaplin (1992)

  • Evita (1996) 

Musical bazat pe viata Evitei Duarte, o actrita argentiniana care va ajunge prima doamna a tarii sale natale si lider spiritual pentru locuitorii sai, dupa ce se casatoreste cu presedintele Juan Perón. Evita este deopotriva cea mai iubita si mai urata persoana a Argentinei, o femeie al carei nume inca emite ecouri in randul comunitatii de origine. Insotita de Agustin Magaldi (Jimmy Nail), ajunge in Buenos Aires si incepe un drum lung pentru a deveni o figura publica, o cantareata de renume. Povestea devenita mai degraba o opera cu putine dialoguri (se rostesc doar 140 de cuvinte), este analizata de personajul lui Antonio Banderas. Eva (Madonna), una dintre multele progenituri ale unui instarit proprietar de terenuri, paraseste satul natal la varsta de 15 ani purtand stigmatul unui copil nedorit. Desi multi barbati o ajuta in drumul sau spre ascensiunea artistica de a deveni o figura publica, intalnirea cu Juan Peron (Jonathan Pryce) un ambitios ofiter, ii va schimba viata. De mentionat incapatanarea de a se purta tinutele cu care Evita defila, multe dintre ele creatii originale detinute de aceasta.

Evita (1996)

  • C.S. Lewis: The Shadowlands (1993)

C.S. Lewis, scriitor si profesor, un burlac convins, duce povara unei vieti lipsite de companie si poarta deseori discutii despre filosofii, scriitori si religie cu admiratorii sai. Lucrurile se schimba cand o intalneste pe Joy Gresham, o artista prinsa intr-o casnicie de formalitate, cu care corespondase prin scrisori si care vine sa il viziteze. In 1950, cel care avea sa devina unul dintre cei mai iubiti autori de carti pentru copii cu cronicile narniene, abia descoperea dragostea. Moartea prematura a iubitei pune la incercarea credinta lui Lewis. Regizata de Richard Attenborough, pelicula ii are in rolurile principale pe Anthony Hopkins, Debra Winger si expune ratiunile unor angajamente bazate pe dragoste. Intr-una din scene Douglas Gresham citeste „The Hobbit” de J.R.R. Tolkien, un bun prieten de facultate de-al lui Lewis.

C.S. Lewis The Shadowlands (1993)

  • Summer in February (2013)
In zorii Marelui Razboi, un triunghi amoros cu aer boem se desfasoara pe o coasta atemporala uitata. Inspiratie pentru tinerii artisti edwardieni, frumusetea rapitoare a locului aduce in Cornwall visatorii. Florence Carter-Wood (Emily Browning) ajunge aici si se alatura unui cerc de artisti liberi, si il cunoaste pe Alfred Munnings (Dominic Cooper) si pe cel mai bun prieten al sau, Gilbert Evans (Dan Stevens), amandoi indragostindu-se de aceasta. In ciuda sentimentelor pe care i le poarta lui Gilbert, Florence este atrasa de talentul lui AJ. Inainte de a intelege ca trebuie sa faca o alegere, frange inimile tuturor. „Summer in February” este povestea adevarata a pictorului Sir Alfred Munnings, unul dintre cei mai apreciati pictori britanici al vremurilor sale.
Summer in February (2013)2
  • Hemingway & Gellhorn (2013) 

Productie originala HBO, „Hemingway & Gellhorn”, regizata de Philip Kaufmanne aduce in prim-plan povestea tumultoasa impartita de jurnalista Martha Gellhorn (Nicole Kidman) si sotul sau, scriitorul Ernest Hemingway (Clive Owen). Un cuplu literar, asa cum a fost numit, isi incepe aventura in 1936 cand se intalneste intr-un bar. Se revad mai tarziu intr-un hotel si isi dau seama ca au acelasi interes, si anume sa redacteze stiri despre Razboiul Civil Spaniol, direct din mijlocul atentatelor. Intr-o scena artistica, dar exagerata in credibilitate, cei doi fac dragoste in timp ce camera este distrusa in timpul unui raid de bombe. Casatoria lor are loc patru ani mai tarziu cand Hemingway divorteaza de sotia sa. Mi-a placut pentru indrazneala, dar nu m-a convins sa il revad pentru ca de multe ori mi se pareau hiperbolizate figurile celor doi.

Hemingway & Gellhorn (2013)

  • Modigliani (2004)

In 1919 o rivalitate avea sa decida sortile a doi marti pictori: Amedeo Modigliani si Pablo Picasso. Ecranizarea semibiografica este preocupata sa ne relateze evenimentele din perspectiva lui Modigliani (Andy Garcia), un barbat care isi infrunta proprii demoni, pedepsindu-i cu o imortalizare in picturile si sculpturile sale. Intr-o societate infloritoare,  Pablo Picasso (Omid Djalili) atrage faima, lasandu-l pe Modigliani intr-un con de umbra pe care nu-l poate accepta, refuzand in acelasi timp compromisuri in creatiile sale doar pentru profit. Consumator de opium si alcool, comportamentul sau era adeseori greu de intuit, astfel ca relatia sa cu Jeanne Hebuterne (Elsa Zylberstein) are de suferit, mai ales din cauza reprosurilor de a-l fi ales si acceptat dezmostenirea pentru a iubi un evreu.

Modigliani (2004)3

  • Coco Before Chanel (2009)

„Coco Before Chanel” a fost nominalizat pentru patru premii Bafta, a avut trei distinctii la Premiile Academiei Europene de Film, sase premii Cesar si o nominalizare la Oscar. Biografia despre Chanel „L’Irrégulière” („The Nonconformist”) a autoarei Edmonde Charles-Roux devine filmul „Coco Before Chanel”, actrita franceza pe care eu o admir tare mult, Audrey Tautou, avand rolul principal. Urmarim creatoarea de moda inca din anii copilariei, imediat dupa ce paraseste orfelinatul in care a fost abandonata de catre tatal ei. Gabrielle Chanel incepe sa lucreze intr-un bar de provincie si o aglomerare de evenimente convenabile o aduc in fata lui Baron Balsan (actorul belgian Benoît Poelvoorde) care o ajuta sa intre in randul societatii franceze de elita, devenind un designer respectat pentru palarii. Dupa ce se indragosteste de omul de afaceri Arthur Capel (Alessandro Nivola), viata sa devine mai usoara, dar lucrurile frumoase ii sunt rapite curand… Filmul ramane o abordare duioasa a primilor ani din viata unui artist, Audrey decorand cadrele cu pasiune si determinare.

Coco Before Chanel (2009)2

  • De-Lovely (2004)

„De-Lovely” portretizeaza intr-un musical original figura compozitorului Cole Porter. Biopicul regizat de Irwin Winkler este al doilea care despica viata acestuia, urmand celui din 1946 „Night and Day” (recunosc ca nu am vazut inca versiunea aceasta). Varianta din 2004 insista foarte mult sa cunoastem viata publica si privata a faimosului muzicant Cole Porter (Kevin Kline). Povestea incepe cand il urmarim pe acesta imbatranit, privind o repetitie unde este pusa in scena viata sa, o piesa regizata de regizorul Gabe (Jonathan Pryce). Viata ii trece prin fata ochilor, ocazie cu care intelegem relatia cu sotia Linda (Ashley Judd), mereu suspicioasa cu privire la inclinatiile homosexuale ale sotului sau si primim o mostra fantastica a anilor ’20.

De-Lovely (2004)2

  • My Week with Marilyn (2011) 

In vara anului 1956, tanarul Colin Clark (Eddie Redmayne) tocmai a renuntat la facultate si vrea sa isi faca un nume in industria filmului. Lucreaza pe platourile de filmare pentru „The Prince and the Showgirl”, film ce ii aducea impreuna pe Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh) si Marilyn Monroe (Michelle Williams), cea din urma fiind totodata in luna de miere cu noul sot- Aurthur Miller (Dougray Scott). Aceasta tinea un jurnal care avea sa fie descoperit 40 de ani mai tarziu, un jurnal din care lipseau date exact despre weekend-ul acela. Filmul relateaza experientele testate de aceasta si relatia reala si scurta avuta cu tanarul si naivul Colin care ii devine escorta pentru a-i prezenta orasul, dupa ce sotul trebuie sa plece. Va spun doar atat: Michelle Williams este superba!

my-week-with-marilyn2

  • The Audrey Hepburn Story (2000) 

Un film foarte slab ca proiectare si montaj, dar foarte fidel in scenografie, motiv pentru care o sa fortez includerea lui in aceasta lista. Creat pentru difuzarea TV, „The Audrey Hepburn Story” prezinta franturi din viata iubitei actrite, aici intruchipata suparator de o Jennifer Love Hewitt slabita de greutatea unei astfel de raspunderi. De la copilaria din anii ’60 si pana la ascensiunea sa in actorie, se incearca formalizarea unor decizii si creionarea unor trasaturi, insistandu-se pe rolul Holly Golightly din adorabilul „Breakfast at Tiffany’s”, totul pe fundalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

the-audrey-hepburn-story-556459l

  • Séraphine (2008)

Coproductia Franta-Belgia, „Seraphine” regizata de Martin Provost ni-i aduce impreuna pe Yolande Moreau in rolul prictoritei Séraphine Louis si pe Ulrich Tukur ca Wilhelm Uhde. In 2009 castiga premiul Cesar pentru Cel mai bun Film. In 1914 un cunoscut colectionar de arta, inchiriaza un apartament in apropiere de Paris pentru a se bucura de liniste si sa scrie. De curatenie se ocupa o femeie artagoasa, mereu luata in deradere de ceilalti. Descopera cateva picturi remarcabile, ale caror autor este nimeni alta decat Séraphine. Aceasta s-a folosit de putinele materiale puse la dispozitie: sange de animal, ulei de la lumanarile de biserica sau pamant. Uneltele rudimentare duc la zamislirea unor creatii care il vor impresiona pe Wilhelm. De urmarit pentru a intelege altfel alegerile pictoritei.

Seraphine-DI (1)

  • Dreamchild (1985) 

Regizorul Gavin Millar ne trimite din era victoriana in timpul Marii Crize din New York si ne face cunostinta cu Lewis Caroll, autorul basmului „Alice in Wonderland”. Distributia este formata din Coral Browne, Ian Holm, Peter Gallagher, Nicola Cowper si Amelia Shankley (in rolul lui Alice Liddell, cea care ar fi inspirat scrierea). Explorand unul dintre cel mai bine pazite secrete ale lui Caroll, filmul ne-o prezinta pe Alice Liddell, o batrana bantuita de personajele pe care pana acum le iubea. Rememorand primele contancte cu acestea, intelegem inceputul relatiei sale cu timidul profesor ce avea sa devina scriitor.

Dreamchild (1985)

  • Sylvia (2003)

Autoarea de poezii Sylvia, inspira filmul cu acelasi nume, Gwyneth Paltrow detinand figura acesteia pentru a o aduce pe marele ecran. Regizata de Christine Jeffs, drama britanica autobiografica il mai alatura si pe Daniel Craig distributiei, in rolul celui care o iubeste pe Sylvia. De altfel filmul debuteaza chiar cu intalnirea lor la Cambridge in 1956. Inteligenta, publica primul volum de poeme la doar 8 ani, moment in care cunoaste si durerea, odata cu pierderea tatalui sau. Urmarita permanent de un sentiment de depresie, de neapartenenta, singuratate, pare ca isi revine cand il intalneste pe Ted Hughes, un respectat scriitor de care se si indragosteste. Implinirea pe plan personal si profesional nu reusesc totusi sa o multumeasca pe Sylvia, aceasta ignorand dragostea neconditionata pe care o imparte cu Ted… Primul film in care Danner si Gwyneth Paltrow, mama si fiica, apar impreuna.

sylvia-2003-21-g

  • Mrs. Parker and the Vicious Circle (1994)

Un succes de critica si un esec la incasari, „Mrs. Parker and the Vicious Circle” este regizat de Alan Rudolph si ii atribuie lui Jennifer Jason Leigh rolul scriitoarei Dorothy Parker in contrast cu relatiile avute cu un colectiv de scriitori, actori si critici, surprinsi in mijlocul unor adunari anuale intre 1919-1929, spirite libere si rebele, imbatate de alcool si cuvinte. Intr-un grup de membri cu minti iluminate ca Robert Benchley, Alexander Woollcott sau George S. Kaufman. Cu o agitata poveste de dragoste strecurata in scenariu, filmul este superb, oricum l-ai privi. Cel putin in cazul meu a functionat. Mai apar Peter Gallagher, Nick Cassavetes si Campbell Scott.

M8DMRPA EC004

  • La Vie En Rose (2007)

Cu o structura narativa neliniara, „La Vie En Rose” este considerat al treilea cel mai profitabil film francez de la 1980 si pana in prezent in America. Se urmaresc evenimentele din viata cantaretei Édith Piaf rememorate de insasi aceasta pe patul de moarte. Scenariul redactat de regizorul Olivier Dahan a fost scris cu gandul la Marion Cotillard care si interpreteaza rolul principal intr-o maniera eleganta si sfasietoare. Supranumita Regina cantecului francez, “La Vie en Rose” ne ofera partea nevazuta a vietii artistei Edith Piaf, urmarita din 1918 cand o intalnim plangand pentru ca este tachinata de alti copii pe strazile Parisului. Ascensiune, declin, pierderi, nesiguranta, castiguri si ramasite ale unei vieti traite si iubite de un artist cu ganduri de implinire. De vazut, cu siguranta.

La Vie En Rose (2007)2

  • The Last Station (2009) 

Privind prin ochii asistentului personal al lui Tolstoi- Valentin Bulgakov (James McAvoy), audienta priveste curioasa farame din viata unui mare scriitor. Drama istorica „The Last Station” deruleaza doua povesti in paralel. Odata idila dintre Valentin si Masha (Kerry Condon), pretextul pentru a urmari centrul evenimentelor din ultimii ani de viata ai lui Lev Tolstoi (Christopher Plummer), ani impartiti cu sotia sa Sofya (Helen Mirren). Prins intre datoria morala si principiile de viata dupa care s-a ghidat, celebritatea pare sa il incurce pe autorul rus in deciziile sale pentru testament.

2009 - The Last Station - Movie Set

  • Finding Neverland (2004) 

Biografia parintelui lui Peter Pan primeste portretul lui J.M. Barrie in chipul lui Johnny Depp. Magicianul care a dat viata copilului care refuza sa creasca atinge inspiratia dupa ce se imprieteneste cu familia unei vaduve (Kate Winslet) care are cinci copii in grija. O relatie condamnata de societatea in care traieste ajunge sa devina subiectul uneia dintre cele mai mature povesti despre… maturitate. Pentru  faptul ca a adus magia pe marele ecran, ii suntem recunoscatori lui Marc Forster, mai ales pentru increderea acordata proiectului, asta dupa ce alti 50 de regizori au refuzat adaptarea.

Finding-Neverland-neverland-27756357-1200-799

  • Miss Potter (2006)

Filmul care i-a adus lui Renne Zellweger a sasea nominalizare la Globurile de Aur, „Miss Potter” este povestea adevarata a femeii care a publicat cele mai iubite povesti pentru copii. Descurajata de parinti, dezaprobata de comunitate si descumpanita de insistentele de a se casatori, Beatrix Potter se retrage in lumea imaginata de ea, locul unde prietenii sai nu o pot rani. Eforturile de a-si vedea volumul tiparit, primesc o speranta atunci cand Norman (Ewan McGregor) are incredere in aceasta si ii promite ca o va ajuta. Relatia lor evolueaza si… de aici va las pe voi sa descoperiti ce se intampla.

Miss-Potter-DI

  • Girl with a Pearl Earing (2003) 

“Girl with a Pearl Earring” ar fi trebuit ca initial sa ii aiba pe Kate Hudson si Ralph Fiennes ca ocupanti ale celor mai importante partituri. In final, Scarlett Johansson si Colin Firth, coordonati de Peter Webber au ajuns sa ocupe cele doua roluri. Filmul este concentrat pe viata unui pictor celebru al secolului al XVII lea- Johannes Vermeer (Firth) si pe muza care pare sa-l fi inspirat in creionarea celui mai emblematic portret din cariera sa. Imbracata in anominat „Fata cu un cercel de perla” primeste identitatea unei servitoare din conacul pictorului- Griet. Atentia pe care acesta i-o dedica atrage gelozia sotiei insarcinate Catharina (Essie Davis), a binefacatorului care dicteaza temele picturilor Ruijven (Tom Wilkinson), timp in care Griet se implica intr-o relatie cu Pieter (Cillian Murphy).  Recompensat cu multiple cronici pozitive, filmul a primit inclusiv trei nominalizari la premiile Oscar (cea mai buna scenografie, cea mai buna imagine, cele mai bune costume).

girl with a peral

  • Van Gogh (1991) 

O examinare radicala a ultimelor 67 de zile din viata lui Vincent Van Gogh (Jacques Dutronc), un film care ne transporta in vara anului 1890, aproape de Paris. Traind intr-o locuinta modesta, sub grija unui doctor, ranit de un glont Van Gogh primeste vizite de la familie. Suntem obligati sa urmarim prioritar relatia cu fratele sau Theo, cu psihiatrul sau si cu fiica acestuia, pretinzand si zugravirea unor opere artistice pretioase.

van-gogh-2

  • Camille Claudel (1988)

Sora scriitorului Paul Claudel, Camille Claudel (Isabelle Adjani), un sculptor valoros care isi incepe activitatea ca asistent al lui Auguste Rodin, isi doreste ulterior sa iasa din conul de umbra unde a fost aruncata. Implicata si intr-o relatie cu acesta, implicatiile romantice sunt cu atat mai emotionante, aceasta duce si o lupta pentru afirmarea femeilor artiste, sfidand prejudecatile. Cartea ecranizata este scrisa de Reine-Marie Paris, bunica fratelui lui Camille.

Camille Claudel (1988)3

  • Hans Christian Andersen: My Life as a Fairy Tale (2001) 

O perspectiva fictiva asupra vietii lui Hans Christian Andersen, cel mai cunoscut autor de basme, un individ cu vadite inclinatii pentru povesti, povestit si scris, surprins in lupta de a-si gasi locul intr-o lume unde nu se integrizeaza, sfasiat de dorinta de a cuceri femeia pe care o iubeste. Subiectul principal este taiat adeseori cu insertia unor scene din povestile care l-au facut celebru: The Nightingale, The Little Mermaid, The Snow Queen, ca aluzii la fanteziile care ii completau viata.

Hans Christian Andersen My Life as a Fairy Tale (2001)

  • Wilde (1997) 

Stephen Fry este Oscar Wilde in filmul biografic cu interes pentru autorul mentionat. In societatea londoneza a anului 1882, Wilde- geniu, autor de piese, poet, pe scurt scriitor- strabate strazile unui oras necunoscut. Luptandu-se cu responsabilitatea unei casnicii, a titlului de tata, zvonurile privind homosexualitatea lui si obsesia pentru lordul Alfred Douglas (Jude Law), cresc. Wilde se lupta sa isi pastreze demnitatea intr-o societate netoleranta…

Wilde_12714_Medium

  • The Invisible Woman (2013)

Inca nu am vazut filmul pentru ca nu am avut cum, dar este pe lista mea de filme de epoca ce urmeaza sa fie urmarite. Si pentru ca am certitudinea ca este o realizare frumoasa, „The Invisible Woman” isi primeste locul meritat in lista. Memoriile care nu-i dau pace acum imbatranitei Ellen, o obliga sa rememoreze trecutul sau, sentimentul de vinovatie daramand-o. Descoperim astfel o parte a biografiei scriitorului Charles Dickens (Ralph Fiennes) si implicarea sa intr-o relatie ascunsa cu Ellen (Felicity Jones). Un Dickens sensibil, obsedat de control, fragil si totusi loial. Da, vreau sa il vad!

2014 - The Invisible Woman - Movie Set

  • L’histoire d’Adèle H. (1975) 

François Truffaut, regizorul, o indruma pe Isabelle Adjani pentru a convinge in rolul fiicei lui Victor Hugo, observata in momentul in care testeaza primele sentimente de iubire, transformate nedrept intr-o obsesie bolnavicioasa pentru un locotent care nu ii raspunde sentimentelor, declasand in aceasta o vina care se adanceste. FIlmul are la baza jurnalele acesteia, etaland pe marele ecran experientele traite de aceasta in Halifax, in anul 1863. J’adore ce film!

L'histoire d'Adèle H. (1975)3

  • Les Enfants du Siècle (1999)

„Children of the Century” este o productie franceza de care m-am indragostit si care reuseste de fiecare data sa trezeasca neputinta si frustrarea in inima unui cinefil. In Parisul anului 1832, baroana Dudevant isi alege un pseudonim pentru a deveni scriitoare- George Sand (Juliette Binoche). Dupa ce renunta la casnicie ajunge intr-un oras ravasit de lupte, infrumusetat de aerul boem de romantism. Ocupat sa isi faca si el un nume in literatura, poetul Alfred de Musset (Benoît Magimel) o admira pe George si spera sa o ajute. Ceea ce incepe ca o relatie de prietenie, devine o legatura nonconformista ce va scandaliza, dar care va lansa una dintre cele mai fine creatii ale acestora.

Les Enfants du Siècle (1999)

  • Amadeus (1984)

Adaptare a unei piese de teatru din 1979, „Amadeus” relateaza povestea lui Wolfgang Amadeus Mozart, apeland la flashback-uri pentru a calatori in trecutul compozitorului. Totalizand 53 de nominalizari, a adjudecat 40 dintre acestea, printre care 8 ale Academiei de Film. Filmul de epoca „Amadeus” insista pe rivalitatea lui Mozart cu Antonio Salieri, gasit la inceputul filmului intemnitat intr-un azil de nebuni. Manat de invidie pe creatiile (candva) prietenului sau, cauta razbunare.

Amadeus (1984)

  • Bright Star (2009)

Un alt film care imi rascoleste simturile si pe care l-as revedea oricand este realizarea fantastica din punct de vedere estetic si cromatic „Bright Star”. Filmul relateaza ultimii trei ani din viata poetului John Keats (Ben Whishaw), ani petrecuti alaturi de Fanny Brawne (Abbie Cornish). Decorurile de epoca sunt umbrite poate doar de recitarile unor poeme puse sub amprenta autoruluiActiunea este plasata intr-un orasel londonez reconstruit fidel atmosferei acelor timpuri, un adevarat rasfat pentru pasionatii unor piese de romantism ivite in decorul unor vremuri vintage.

Bright Star (2009)3

  • Becoming Jane (2007)

Am vazut deja toate filmele inspirate de Jane Austen, motiv pentru care sunt obligata sa recunosc slabiciunea dupa care ma las condusa cand vine vorba de aceasta. Portretul biografic schitat in „Becoming Jane” ne permite sa cunoastem omul din spatele scrierilor nemuritoare si mai apoi sa judecam caracaterul scriitorului. Desigur, improvizatiile sunt necesare pentru a contempla o idila avuta de Jane Austen (Anne Hathaway) cu tanarul Tom Lefroy (James McAvoy), o relatie inceputa pe fundalul presiunilor familiei de a-si gasi un sot. Productia britanica ii mai adauga in distributie pe Julie Walters, James Cromwell si Maggie Smith.

Becoming Jane (2007)

  • Belle (2013) 

Inca un film pe care nu l-am vazut pentru ca nu am avut niciun mijloc pus la dispozitie, dar pe care l-am promovat cu certitudinea ca este extraodinar. Productie britanica regizata de Amma Asante care se foloseste de actorii Gugu Mbatha-Raw, Tom Wilkinson, Miranda Richardson, Penelope Wilton, Matthew Goode, Emily Watson, Sam Reid, Sarah Gadon, Tom Felton si James Norton pentru a expune povestea lui Dido Elizabeth Belle, un personaj istoric, care nu a fost chiar un artist, dar a militat pentru drepturile celor de culoare. Fiica unui ofiter naval si a unui femei de culoare este luata de tatal sau in Anglia pentru a fi crescuta de unchiul sau. Lovindu-se de ura rasiala, prejudecati, incearca sa se integreze intr-o societate care o respinge. Vom urmari relatia pe care un tanar avocat incearca sa o cladeasca cu Belle, slabita de refuzurile constante sau de anumite standarde impuse de familia ei.

belle 2

  • Quills (2000

In epoca napoleoniana, intr-un azil de nebuni, un ocupant se distinge prin port, vorba si ocupatie. Marchizul de Sade (Geoffrey Rush) isi scrie si publica nestingherit ideile grosolane, misogine, violente si cu aluzii sexuale. Indrazneala lui ajunge pana la curtea regala care decide sa ia masuri si trimite un doctor (Michael Caine), un doctor cu metode neortodoxe sa il tina sub supraveghere si tratament. Sosirea acestuia declanseaza un razboi al orgoliilor si o competitie cu mize radicale si dramatice. In alte roluri apar Joaquin Phoenix si Kate Winslet. Foarte bine primit de critica in ciuda greselilor istorice.

quills-phoenix-winslet

  • Artemisia (1997)

Din nou cunostem culisele din viata unei pictorite, de data asta una din vremuri baroce, cu origini italiene- Artemisia Gentileschi (Valentina Cervi). Productie franceza regizata de Agnès Merlet ce are la baza povestea adevarata petrecuta in secolul al XVII lea. Artistul de portrete Orazio Gentileschi (Michel Serrault) se bucura de urale de succes. Fiica sa Artemisia vrea sa calce pe urmele tatalui, dar in manastirea unde studiaza sunt interzise picturile nud. Folosindu-se de oglinzi isi face autoportrete. Fascinata si curioasa de barbati, incepe sa faca diverse propuneri, lucruri de care curand afla si Agostino Tassi (Miki Manojovic). La scurt timp dupa ce incepe o relatie cu Artemisia este acuzat de viol…

Artemisia (Agnès Merlet, 1997)

  • The New World (2005) 

Desi nu este un film despre artisti, in definitia acceptata de noi, figura lui Pocahontas, asa cum este ea ivita in viziunea regizorului Terrence Malik, este cea a unei femei insetate de cunoastere, o vizionara dornica de stiinta si interpretari, motiv pentru care am inclus si „The New World” in aceasta lista. John Smith (Colin Farell) acosteaza in 1607 in Jamestown, in mijlocul unei colonii engleze din Virginia. Se imprieteneste cu Pocahontas de care se va si indragosti ulterior, dar relatia lor este supusa unor diferente culturale si teritoriale imense. Mai apar Cristopher Plummer si Christian Bale.

thenewworld30

 

  • Shakespeare in Love (1998) 

Un Shakespeare tanar, lipsit de idei si inspiratie, intalneste o femeie care ii devine muza….  Viola de Lesseps (Gwyneth Paltrow) admira foarte mult piesele lui Shakespeare si isi doreste sa joace in ele. Dar cum in acele vremuri actoria era interzisa femeilor, se deghizeaza si este descoperita de William cu care si incepe o idila. Dar Viola ascunde un secret: este promisa unui alt barbat.  O colectie de 48 premii si 61 nominalizari pentru un film unde ii vom vedea si pe Geoffrey Rush, Tom Wilkinson, Judi Dench.

shakespeare5

  • Dangerous Beauty (1998) 

Veronica Franco, persoana care a inspirat filmul, este o peroana reala ce s-a nascut in 1546 si a murit in 1591. Cunoscuta mai ales pentru serviciile de curtezana, a fost faimoasa pentru satirile si scrierile poetice lansate. Libertea luata de scenarist in biografia acesteia, numita „Dangerous Beauty”, ne prezinta o poveste de dragoste cosmetizata intre personajele purtata de actorii Catherine McCormack si Rufus Sewell. Intr-o Italie speriata de puterea femeii si prinsa intr-un vartej periculos dictat de biserica, destinul Veronicai Franco este decis si judecat dupa ce se indragosteste de un barbat de vita nobila. Naomi Watts, Moira Kelly si Jacqueline Bisset au aparitii episodice.

kinopoisk.ru

Din aceeasi categorie va urma o selectie a filmelor de epoca cu si despre roialitate….

 

Vezi si...

12 Comments

  1. roșu vertical at  -  Răspunde

    Misto selectie. Din aceeasi categorie, eu tot vreau de citiva ani sa vad The Edge of Love, despre poetul Dylan Thomas, cu Matthew Rhys, Sienna Miller si Keira Kneightley.

    • Angela at  -  Răspunde

      iti multumesc tare, tare mult! da!!! ar fi trebuit inclus si acel film. l-am vazut si mi-a placut teribil de mult. iti recomand sa grabesti vizionarea acestuia pentru ca o sa iti placa. dar vreau sa iti si aflu parerea 🙂

  2. Maria at  -  Răspunde

    lipseste Frida 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Mai mult ca sigur am mai omis titluri…. Dar sper ca se stie ca nu este intentionat 🙁 Dar da, „Frida” ar fi meritat un locsor in lista! Multumesc pentru completare 🙂

  3. Mărgeluţa at  -  Răspunde

    Vaaai, cat imi place articolul! Sunt o impatimita a filmelor de epoca, atat de tare ca l-am exasperat pe Al Meu Ca Bradul! :)))) Tocmai mi-au venit in minte „The Hours”, „Goethe!”, „Immortal Beloved”, „Copying Beethoven”, „Amadeus”. Yep, i looove period movies! :)))

    • Angela at  -  Răspunde

      Si eu nu pot decat sa ma bucur ca mi-ai lasat un astfel de comentariu!!!!!! Si pentru ca imi spui cat de mult iti place ce am scris si mai ales ca imi confirmi ca exista interes si pasiune pentru astfel de filme:) Ohoo, dar si ce completari! Eram sigura ca nu o sa pot surprinde toate filmele in lista mea, asa ca ma bucura fiecare titlu recomandat. Si pe cat de mult iubesc eu filmele de poca, nu am vazut „Goethel”. Am ajuns pana la a urmari filme germane, fara subtitrare. Sunt unele le care nu gasesc nici in engleza si e frustrant…. Welcome in the club!!! Aici sunt toate articolele cu filme de epoca: https://anzhelamovies.wordpress.com/tag/filme-de-epoca/. O sa mai scriu despre roialitate, filme germane si italiene. Desigur, toate de epoca. Dar sa vad cum ma impart cu munca 🙂 Multumesc!!!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail