Sarbatorile se fac in familie, iar cum iarna ingradeste putin optiunile de iesit in oras, ai inca un motiv sa stai acasa si sa te bucuri de timpul liber. Si cum altfel se poate celebra Craciunul, dupa mese, discutii si rasete, daca nu cu o cana de vin in mana si o vizionari dintr-o lista lunga de filme?
Recomandari cu filme de Craciun am tot facut. Poti alege dintr-o lista de filme de vazut impreuna cu cei dragi, animatii de Craciun, filme de dragoste de Craciun sau binge watching cu serii pentru maraton.
De data asta m-am gandit sa fac ceva deosebit si pentru ca nu am mai scris de mult despre filmele de epoca sa combin cele doua teme. Astfel, gasesti mai jos o selectie de 30 de filme de Craciun de epoca, din care sa alegi.
Filme de Craciun de epoca
- Beauty and the Beast (2017)
- The Man Who Invented Christmas (2017)
Sau biografia lui Charles Dickkesn, autorul cartii Christmas Carol. De fapt un film despre cum s-a scris si care au fost sursele de inspiratie pentru personajul principal, Scrooge. Dan Stevens, Christopher Plummer si Jonathan Pryce au rolurile principale.
Se insista mai ales pe relatia autorului cu tatal lui.
- Journey Back To Christmas (2016)
Un film tipic Hallmark, doar partial film de epoca, unul care surpinde perfect atmosfera de sarbatoare.
O asistenta din al Doilea Razboi Mondial ajunge, fara sa stie cum, in anul 2016. Aici cunoaste un barbat care o ajuta sa inteleaga ca legaturile de familie si Craciunul nu se masoara in timp. Candace Cameron Bure si Oliver Hudson au rolurile principale. Si da, filmul seamana cu Outlander.
- A Christmas Truce (2016)
O poveste fabricata despre un fapt istoric, care a servit scuza pentru a reda pe marele ecran o idila romantata.
In timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, un soldat american si o femeie belgiana se indragostesc. Pe parcursul a 24 de ore, bataliile sunt incetate si un capitan ajunge intr-un orasel unde cunoaste o tanara care il cucereste. Cei doi isi promit ca, daca la finalul razboiului vor fi amandoi in viata, sa se reintalneasca sub un turn, in primul Ajun de Craciun cand vor fi liberi.
- The Christmas Candle (2013)
Poate nu cel mai bun film vazut, dar este suficient de interesant si cuprinzator cu tema religioasa incat m-a multumit, mai ales ca m-a purtat intr-un satuc feeric cu povesti de iarna.
Intr-o localitate rurala englezeasca, soseste un tanar preot. Acesta va intelege curand ca toti cei din comunitate se ghideaza dupa o legenda: la fiecare 25 de ani un inger viziteaza orasul si atinge o singura lumanare pentru binecuvantare si va primi un miracol de Craciun. Daca preotul crede in progres si acte de buna credinta, va invata curand o lectie.
- Silent Night (2012)
Vreti sa stiti cum s-a compus colindul Silent Night? Va invit sa urmariti una dintre cele mai frumoase povesti de viata.
In 1818, Joseph Morh este trimis intr-un mic orasel australian pentru a deveni preot. Plin de idei si idealuri, are o pasiune in a apropia oamenii comuni catre biserica, lucru care displace superiorului sau. Atunci cand Mohr reuneste un grup pentru cor, in care include si oamenii mai putini tolerati, inspiratia il cucereste, insa nu inainte de a trece printr-un proces dureros de pierdere a credintei. Titlul original este O Stille Nacht.
- Love’s Christmas Journey (2011)
Din seria Love Comes Softly (Love Comes Softly (2003), Love’s Enduring Promise (2004), Love’s Long Journey (2005), Love’s Abiding Joy (2006), Love’s Unending Legacy (2007), Love’s Unfolding Dream (2007), Love Takes Wing (2009), Love Finds a Home (2009)) a adaptarilor Janette Oke.
Plangand pierderea sotului si a fiicei sale, vaduva Ellie King isi viziteaza fratele si nepotii de Craciun. Aceasta face eforturi uriase pentru a se bucura de Craciun si se imprieteneste cu o femeie care detine un magazin, dar si cu seriful oraselului. Atunci cand fratelei ei pleaca din oras pentru a cumpara terenuri, acesta dispare si Ellie trebuie sa faca orice pentru a-l gasi si a-l aduce inapoi familiei.
- Emma (2009)/ 1997/1996
Aveti de ales dintre trei propuneri, toate cu scene care ne arata Craciunul. Povestea este aceeasi, cu actori care interpreteaza cu patos egal povestea petitoarei care este prea preocupata sa fie Cupidon pentru ceilalti, incat nu vede dragostea de sub ochii ei. O combinatie fericita intre dragoste, comedie si drama.
- An Old Fashioned Christmas (2010)
Continuare la An Old Fashioned Thanksgiving, dupa o scurta povestire de Louisa May Alcott.
Atunci cand un aristocrat englez si nepoata lui Tilly isi viziteaza rudele din Irlanda, in perioada sarbatorilor de iarna, acestia afla de situatia precara a lor. Dupa ce au saracit, neamurile au planificat sa-si marite fiul, Cameron, cu Tilly, pentru a fi ajutati financiar. Inca ce nu stie nimeni este ca Tilly este deja logodita. Planul aparent perfect risca sa fie distrus cand prietenul ei ii face o vizita de Craciun.
Cu Jacqueline Bisset, Catherine Steadman, Robert O’Mahoney, Marion O’Dwyer, Kristopher Turner.
- Ballet Shoes (2007)
Londra anilor ’30. Emma Watson, Yasmin Paige, Lucy Boynton au rolurile principale intr-o drama care pentru cateva momente ne lasa sa sarbatorim Craciunul.
Trei fete orfane Pauline (Watson), Petrova (Paige) si Posy Fossil (Boynton) au fost adoptate de un profesor excentric si crescute ca surori, de nepoate lui. Inainte de a-si cunoaste parintele adoptiv, acesta dispare timp de un deceniu. Odata ajunse domnisoare fiecare dintre ele incep sa aiba aspiratii, visuri si sa descopere dragostea pentru balet.
- The Christmas Miracle of Jonathan Toomey (2007)
Atunci cand un baietel pierde un set din lemn, care reprezinta scena nasterii Domnului si era singura legatura pe care acesta o mai avea de la tatal sau, sufera cumplit. Mama sa, ingrijorata, ia legatura cu un tamplar singuratic pentru a recrea o copie si a-i permite fiului ei sa ii urmareasca munca. Pe masura ce Craciunul se apropie si curiozitatea micutului creste tot mai mult si legatura dintre ei devine tot mai puternica.
- Stardust (2007)
Bine, bine, stiu ca nu avem aici nicio poveste de Craciun, dar este un basm atat de frumos, incat este ideal de urmarit intr-o atmosfera cum este cea creata de sarbatorile de iarna.
Un tanar curteaza o femeie care ii fagaduieste ca il va iubi, daca ii aduce steaua cazatoare pe care au vazut-o impreuna. Plecand in cautarea ei, gaseste o femeie naiva si atragatoare, in cautarea careia sunt si trei vrajitoare, niste pirati si o linie regala de mostenitori. O idila magica, atemporala.
- The Nativity Story (2006)
- Joyeux Noel / Merry Christmas (2005)
Un film devenit sleeper-hit, care reuseste sa surprinda magia Craciunului. Productia frantuzeasca surprinde un moment rar din istoria Primului Razboi Mondial.
In ajunul Craciunului, in 1914, armele sunt predate si timp de o noapte toti soldatii sarbatoresc la unison. Regimentele germane, franceze si scotiene decid sa sarbatoreasca impreuna si fac schimb de ciocolata si sampanie. Poti acuza filmul asta de sentimentalism in exces, dar nu de superficialitate cand este vorba sa remarce umanitatea in cele mai fragile momente.
- Samantha – An American Girl Holiday (2004)
In anul 1904, Samantha se muta cu bunica sa si invata cum sa se poarte ca o adevarata domnisoara, intr-o lume a bogatiilor si privilegiilor, in perioada victoriana.
In casa de alaturi se muta o copila care lucreaza. Fara prejudecati se imprieteneste instant cu noua vecina, pe care o invata sa citeasca. Odata cu trecerea timpului cele doua devin prietene de nedesparit. La baza sta o serie de carti semnata de Susan S. Adler si Valerie Tripp.
- Finding Neverland (2004)
- Under The Greenwood Tree (2004)
Uite inca un film de epoca, mai putin cunoscut, care ne trimite in perioada sarbatorilor de iarna: colinde, alei inzapezite, plibari cu sania si mai ca mi-as dori si ceva vin fiert. Avem si o poveste de dragoste plasata in epoca victoriana.
Atunci cand o tanara profesoara soseste intr-un satuc cu conceptii rudimentare, aceasta atrage atentia a trei barbati prin stilul sau efervescent. Ecranizarea unui roman de Thomas Hardy.
- The Snow Queen (2002)
Intr-un orasel linistit soseste o straina. La putin timp dupa, comportamentul prietenului Gredei se schimba si acesta dispare brusc, fara nicio explicatie. Convinsa ca acesta a fost rapit, tanara pleaca in cautarea lui si trebuie sa treaca prin toate cele patru anotimpuri pentru a o infrunta pe Craiasa Zapezii.
- A Christmas Carol (1999)
Probabil una dintre cele mai cunoscute, populare si apreciate povesti de Craciun – colindul lui Carol este ca o traditie obligatorie de citit sau urmarit in aceasta perioada.
Christmas Carol relateaza evenimentele prin care trece un batran ursuz cand este vizitat de trei fantome – Trecut, Prezent si Viitor. Acestea ii arata cum ar fi aratat viata sa daca ar fi luat alte decizii, cum a influentat ce face viata unora si cum va ajunge daca o sa continue asa.
- An Avonlea Christmas/ Happy Christmas Mrs. Kings (1998)
Continuarea unui serial de televiziune – Road to Avonlea – ocazie cu care se inchid povestile incepute in show-ul mentionat.
Filmul are actiunea plasata in 1914, la inceputul Primului Razboi Mondial. Se surprinde Craciunul sarbatorit de locuitorii din Avonlea, Hetty Kings fiind pregatita pentru orice sacrificii pentru rege si tara, in timp ce Janet King plange plecarea fiului in razboi.
- A Little Princess (1995)
De fiecare data cand am avut prilejul de a aduce in atentia voastra filmul asta, am facut-o cu un real entuziasm.
Copila Sara se trezeste izolata intr-un internat, timp in care tatal sau este detasat in prima linie a razboiului. Imaginatia sa fantastica o ajuta sa supravietuiasca tratamentului barbar al directoarei insitutiei, punandu-si sperantele ca tatal sau va reveni candva. Mai este nevoie sa spun ca Londra zugravita in acest film, este cuceritoare? Desi multe cadre sunt in interior, costumatia si scenografia sunt redate fidel.
- Little Women (1994)
Unul dintre preferatele mele si pe care il recomand cu fiecare ocazie. Winona Ryder, Gabriel Byrne, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale, Susan Sarandon au rolurile principale, acestia fiind de multe ori surprinsi in decoruri de iarna.
In rolurile principale cunoastem patru surori care cresc fara tata, plecat sa lupte in Razboiul Civil. O familie puternica, mereu unita de tragedii si de bucurii mici. Fiecare dintre copile va fi urmarita cum se maturizeaza, cum invata sa iubeasca si sa treaca peste provocarile vietii.
Filme Craciun de epoca – clasice
- Bell, Book and Candle (1958)
Gillian Holroyd (Kim Novak) este o femeie libertinta, extrem de ghinionista in dragoste. Isi admira cu multa pasiune vecinul Shep Henderson (James Stewart), un publicist cu care abia daca a schimbat o vorba. Atunci cand afla ca se va insura cu o veche inamica a ei, aceasta arunca o vraja asupra lui, doar pentru a se indragosti ea insasi de el. Curand trebuie sa faca o alegere pentru ca vrajitoarele care se indragostesc isi pierd puterile supranaturale. O sa fim santajati cu colinde si zapada doar la inceput.
- White Christmas (1954)
Regizat de Michael Curtiz, musicalul ne face cunostinta cu doi artisti care au parasit armata, Bob Wallace si Phil Davis. Acestia fac echipa si viseaza sa devina o trupa de cantec si dans faimoasa si ajung sa fie si mai increzatori cand li se alatura doua surori talentate, Betty si Judy.
In timpul unui turneu de promovare a unui spectacol de Craciun, cei doi barbati isi descopera generalul din armata aflat la nevoie…
- The Bishop’s Wife (1947)
- Christmas in Connecticut (1945)
O femeie care a mintit despre calitatile sale de gospodina si despre viata sa de familie, trebuie sa faca imposibilul sa-si impresioneze musafirii cu mancare. Asta atunci cand seful sau si un veteran de razboi se invita la masa sa de Craciun. In situatia disperata, accepta sa se casatoreasca cu prietenul ei, care detine o ferma, doar de dragul aparentelor.
Comedia romantica este regizata de Peter Godfrey si ii are in rolurile principale pe Barbara Stanwyck, Dennis Morgan si Sydney Greenstree.
- Meet Me In St. Louis (1944)
In anul 1904 patru surori se pregatesc sa infrunte viata, sa iubeasca, sa se distreze si sa invete. Cu planurile deja stabilite, familia se muta in New York si surprizele nu intarzie sa apara. Sa nu uitam de balul de Craciun surprins in film.
- I’ll Be Seeing You (1944)
Al Doilea Razboi Mondial, un soldat frant fizic si psihic de luptele de front cu multiple atacuri de panica si traume care se vindeca greu. O femeie care poarta povara unui accident si vinovatie.
Singuratatea comuna pe care o inteleg si impartasesc ii apropie si curand prietenia lor se transforma in dragoste. Doar ca ea nu stie cum sa ii spuna despre trecutul ei. Cu Ginger Rogers si Joseph Cotten.
- Holiday Inn (1942)
Bing Crosby si Fred Astaire impart ecranul pentru o poveste romantica, un musical care avea sa inspire si filmul lui Curtiz la mai bine de un deceniu distanta.
Formatia formata dintr-un cantaret si doi dansatori se destrama atunci cand solistul se retrage la o ferma pe care mai tarziu o transforma intr-un han pentru distractie – Holiday Inn. Localul este deschis doar de sarbatori, dar fosta sa partenera, atrage clientela. Insa curand planurile sunt ruinate.
- The Shop Around the Corner (1940)
Filmul care a inspirat You’Ve Got Mail. O comedie romantica care ne trimite in timpul Marii Crizei Economice din anii ’30, in timpul Craciunului. Alfred Kralik (James Stewart) si Klara Novak (Margaret Sullavan) sunt angajati ai aceluiasi magazin si sunt mereu in contradictie. Ceea ce nu stie niciunul dintre ei este ca partenerii de care s-au indragosti corepondand prin scrisori sunt ei insisi.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Journey Back To Christmas mi-a plăcut f mult. Mulțumesc pt recomandare