filme si seriale de epoca

Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (partea a II a): Epoca edwardiana

 Multumirile primite pentru primul articol din seria celor dedicate filmelor de epoca m-au incantat nespus si vreau sa va intorc recunostinta, oferindu-va a doua portie de ratacire temporala. Va mut in vagonul urmator si migram asfel in perioada edwardiana si ajungem sa cunoastem anii inceputului de secol XX. Inca de la debutul artei de orice fel, oamenii au incercat sa creeze povesti plasate in taramuri si timpuri indepartate. Producatorii de filme nu au stat deoparte si ne-au purtat adeseori prin vechi si nou.

Pentru mine, placerea nevinovata ramane pasaportul care ma imbarca spre vremurile apuse. Epoca edwardiana gazduita astazi a fost una marcata de schimbari politice, multe straturi sociale fiind indepartate de la putere. Femeile au fost tot mai politizate si clasa muncitoare a devenit una foarte rigida.

Pe fundalul Primului Razboi Mondial, La Belle Époque (corespondentul in Franta) a fost sinonima cu schimbari, caracterizata de un stil arhitectural unic, moda si stil de viata ce au ramas in istorie. Artistii au fost influentati de dezvoltarea automobilelor si a electricitatii si de constientizarea drepturilor omului. O noua epoca, o noua atitudine, o era in care diferentele sociale s-au disipat in moravuri, cand obieciurile si asteptarile s-au reunit.

 

Al doilea capitol: epoca edwardiana (anii 1901- 1914)

Musicalul „My Fair Lady” este adaptarea piesei pusa in scena prima oara in 1956 pe Broadway si are la baza piesa „Pygmalion” din 1938. Regizat de George Cukor filmul i-a avut in rolurile principale pe frumoasa Audrey Hepburn si Rex Harrison, castigand opt premii Oscar. Considerata una dintre cele mai elegante productii semnate de regizor, „My Fair Lady” ne trimite in anul 1912 unde facem cunostinta cu Eliza, o vanzatoare ambulanta de flori. Atras de tanara in timp ce mergea pe strada, profesorul Henry Higgins ii propune acesteia sa o ajute prin predarea unor lectii de dictie. Cuprinsa de o intaratare vadit justificata, tanara accepta propunerea si ajunge astfel subiectul pariului dintre lingvist si prietenul sau. Ratusca balbaita ajunge o lebada care converseaza cu gratie, castigand admiratia aristocratiei, o adevarata doamna care ii pacaleste pe toti cu educatia si comentariile nelalocul lor.

  • Locul al II lea: A Room with a View (1985)

Un film care cucereste prin amuzamentul si naturaletea sa,  „A Room with a View” marcheaza debutul cinematograf al Helenei Bonham Carter, un success frumos daca judecam palmaresul sau de premii, douazeci si doua la numar (trei statuete Oscar) si alte douazeci si una de nominalizari. Drama britanica din 1985 este ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de E. M. Forster, capitolele cartii, ajutand filmul sa fie impartit in mai multe sectiuni. Helena Bonham Carter este o tanara restrictionata de cultura edwardiana. La inceputul secolului trecut, domnisora Lucy Honeychurch, fiica unei familii tipic englezeasca pleaca in Toscana. Insotita de o batrana care o supravegheaza indeaproape, va cunoaste mai multi englezi care se alatura grupului ei. Familia Emersona, castiga atentia si simpatia lui Lucy, in mod deosebit cavalerul familiei… In alte roluri Maggie Smith, Denholm Elliott, Julian Sands, Simon Callow, Judi Dench, Daniel Day-Lewis si Rupert Graves. James Ivory a motivat insistenta sa de a turna “A Room with a View” pentru ca si-a dorit sa revina in Italia.

  • Locul al III lea: A Little Princess (1995)

De fiecare data cand am avut prilejul de a aduce in atentia voastra filmul asta, am facut-o cu un real entuziasm. Am revenit de curand la cartea care a inspirat filmul si pot sa spun ca am regasit franturi din copilaria mea, ascunse in filele unui roman. Putin diferite cadrele din film, raman la dragostea mea juvenila numita „A Little Princess”. Copila Sara se trezeste izolata intr-un internat, timp in care tatal sau este detasat in prima linie a razboiului. Imaginatia sa fantastica o ajuta sa supravietuiasca tratamentului barbar al directoarei insitutiei, punandu-si sperantele ca tatal sau va reveni candva. Mai este nevoie sa spun ca Londra zugravita in acest film, este cuceritoare? Desi multe cadre sunt in interior, costumatia si scenografia sunt redate fidel.

As mai putea oare sa fac vreo completare? Filmul iubit de generatii, descoperit in fiecare an de o alta persoana, recomandat si urmarit in repetate randuri de indragostii, suferinzii si optimistii care cred ca frumosul poate imbraca tragicul. Cel mai votat film pe IMDB, care nu este inclus in topul #250, “Titanic” croieste povestea nemuritoare a cuplului Rose DeWitt- Jack Dawson, imbarcandu-i pe cei doi in hainele de epoca ale anului 1912. Pasageri ai vaporului care nu poate fi scufundat, cei doi trebuie sa infrunte nu doar (in)diferenta claselor sociale, ci una dintre cele mai dramatice evenimente care au uratit secolul trecut. James Cameron a “petrecut” mai mult timp pe epava vaporului decat au facut-o pasagerii, comparand experienta cu ceva inaltator. Personajul lui Rose este partial inspirat de artista californiana Beatrica Wood care a murit in 1998 la varsta de 105 ani. 

Interzis in Rusia pana in 1994, in ciuda popularitatii sale, filmul a fost intens criticat in momentul lansarii, remarcile rautacioase insotind filmul constant astfel ca regizorul David Lean a jurat ca nu va mai face nicicand o alta pelicula. Dupa “Gone with the Wind”, “Doctor Zhivago” este cel mai profitabil film din istoria studiourilor MGM. Romanul fascinant „Doctor Zhivago” (Boris Pasternak) se bucura de o ecranizare fidela readucandu-ne in atentie viata doctorului si a poetului rus (Omar Sharif) care se indragosteste de sotia unui activist politic, Lara (Julie Christie) inspiratia sa in literatura. Desi este prins intr-o casnicie cu o femeie instarita, Zhivago se va dedica Larei. In timpul revolutiei bolsevice, necazurile il urmaresc constant, problemele fiind puse pe seama povestii de iubire interzisa. Primim imagini memorabile ca revolutia de pe strazi,  trenul care merge prin Urali sau preferata mea casa intonjurata de gheata.In 2010, conform ajustarilor inflatiei, „Doctor Zhivago” era pozitionat pe locul opt in randul filmelor cu cel mai mare profit.

Autobiografia parintelui lui Peter Pan, primeste portretul lui J.M. Barrie in chipul lui Johnny Depp. Creatorul copilului care nu vrea sa creasca primeste inspiratia in urma imprietenirii cu familia unei vaduve (Kate Winslet). Scenele din intimatatea familiei sunt preferatele mele. Li se alatura momentul final cu Freddie Highmore inlacrimat. Costumele, atmosfera, Taramul de Nicaieri, sunt parte dintr-o compozitie magica ce nu trebuie ratata. Pacat este ca ar fi existat posibilitatea sa nu fi fost urmarit niciodata „Finding Neverland” daca dam crezare producatorului care sustine ca mai bine cincizeci de regizori au refuzat sa ia parte la proiect. Pentru fantasticul adus in vietile noastre, ii multumim lui Marc Forster pentru increderea acordata filmului.

A treia adaptare a unui roman scris de E.M. Forster (dupa Room with a View„ si „Maurice”), publicat in 1910 „Howard’s End” este o drama sociala despre relatiile rigide din Marea Britanie a inceptului de secol XX. Ciocnirea a trei clase sociale este nucleul povestii. O cunoastem pe Margaret Schlegel, mostenitoarea unei mici averi ce incearca sa-i ajute pe tinerii Basts din clasa muncitoare. Incercarile sale si ale surorii sale Helen, sunt privite cu rautate de aristocratii Wilcox, indoctrinati de un regim capitalist. In rolurile principale ii intalnim pe Helena Bonham Carter si Emma Thompson (reunite 15 ani mai tarziu in „Harry Potter and the Order of the Phoenix”), Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave si Samuel West. „Howards End”este o incantare epocala, aprecierile fiindu-i cuprinse insuficient in cele douazeci si sapte de premii (trei Oscar) si alte douazeci si noua de nominalizari.

  • Locul al VIII lea: The Wings of the Dove (1997)

Remake al unei pelicule franceze ce dateaza din 1981, “The Wings of the Dove” este incantator, trist si febril, dulce si romantic. O revedem pe Helena Bonham Carter, de data asta in rolul principal al adaptarii romanului scris de Henry James in 1902. O cunoastem in persoana lui Kate, fata unui tata indatorat. Desi este indragostita de ziaristul Merton Densher (Linus Roache), nu-si pot oficia relatia pentru ca este amenintata cu dezmostenirea de matusa ei, Maude. Intalnirea cu o bogata americana muribunda, Millie Theale, o face pe Kate sa urzeasca un plan la care trebuie sa ia parte si Merton. Sa plece intr-o excursie tustrei in Venetia, pentru ca iubitul ei s-o seduca pe Millie (Alison Elliott), astfel incat aceasta sa se marite cu el si sa castige o avere considerabila. Planurile sunt zadarnicite atunci cand Merton se indragosteste de bolnava. Un citat sublim „Every time she smiles, remember that I love you more”.

  • Locul al IX lea: Sunshine (1999)

„Sunshine” pune in prim plan destinul unei familii evreiesti asezata in Ungaria. Daca la inceput statutul lor este unul umil, odata cu trecerea anilor ajunge sa stranga o avere considerabila cat pentru a-si asigura o pozitie sociala demna de Imperiul Austro-Ungar.  Timp de trei generatii, urmarim soarta membrilor familiei, totul culminand cu ororile Holocaustului. Protagonsitul principal este portretizat de Ralph Fiennes. Cuplul mama-fiica, Rosemary Harris- Jennifer Ehle, impreuna  cu Rachel Weisz si John Neville, iau parte la un “Sunshine” sensibil si cumpatat, pentru a oglindi parte din istoria recenta.

Faimosul personaj Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.), castiga o portretizare dinamica semnata de energicul Guy Ritchie, aducandu-i-l alaturi pe partenerul sau loial Watson (Jude Law).Competentele de luptator si inteligenta sa, il recomanda pentru rezolvarea celor mai compleze puzzeluri.Pana acum am primit doua episoade in care am urmarit echipa mai sus amintita si amandoua au fost foarte bine relizate, imaginea Londrei fiind intunecat de bine redata. Nota misterioasa adaugata filmului cred ca l-ar face pe insusi Arthur Conan Doyle sa zambeasca satisfacut. Desi evenimentele primului film din serie  au loc in anul 1891, an in care Holmes se presupunea a fi mort in povestirile scriitorului (vezi data mentionata intr-un ziar), am ales sa includ filmul in articolul dedicat perioade edwardiene, pentru ca actiunea va ajunge curand si in epoca dezbatuta.

  • Locul al XI lea: The Last Station (2009)

O drama istorica care ilustreaza zbuciumul autorulul rus Leo Tolstoy de a impaca ratiunea de a scrie cu sentimentul de a a apartine cuiva. Cum poti fi inteles cand pendulezi intre celebritate si bunastare, cand vrei sa pastrezi aparenta unei vieti lipsite de lucruri materiale? Contesa Sofya, sotia si muza romancierului, foloseste orice truc de seductie asupra discipolului loial barbatului sau, convinsa ca este responsabil de schimbarea testamentului care presupune lasarea mostenirii poporului rus. Helen Mirren si Christopher Plummer i-au inlocuit pe Meryl Streep si Anthony Hopkins, cei care fusesera initial repartizati in rolurile principale. Foarte convingator este James McAvoy, asistentul lui Tosltoy care mediteaza la probleme casniciei sale. El a fost distribuit dupa ce a convins cu interpretarea sa in filmul  “The Last King of Scotland”.

O privire prin gaura cheii la relatia intensa dintre Carl Jung si mentorul sau Sigmund Freud, tatal psihanalizei. Sabina Spielrein, este tanara care intervine intre cei doi, tulburarea sa de comportament devenind marul discordiei dintre invatati. Otto Gross, este un alt cu pacient cu probleme care isi impinge desfranarea pana dincolo de limite. In pragul Primului Razboi Mondial, Zurich si Viena ne sunt orase gazda pentru suportul nebuniei si al normalului. Inspiratia din evenimente reale vine cu pretextul de a exploata senzualitatea, indecendenta si psihicul. In rolurile principale ii privim pe Viggo Mortensen, Michael Fassbender si Keira Knightley.

  • Locul al XIII lea: Miss Potter (2006)

Domnisoara Potter a fost autoarea unor carti foarte iubite de copii, dar a fost ea oare atat de fericita pe cat lasa sa se inteleaga in relatarile sale? Succesul, iubirea, joaca, familia, stabilitatea si prietenia ne sunt despicate in drama biografica dedicata dumneai. Infatisarea sa este readusa in prezent de chipul lui Renne Zellweger. Jumatataea sa, Ewan McGregor, prima alegere a actritei pentru rolul solicitat, se descurca aproape perfect pentru un Norman Warne serios, dar mai putin sigur. In Londra anului 1902, Beatrix Potter isi cauta alesul. Mai bine zis, este obligata sa accepte petitorii adusi de mama sa, cu totii refuzati. La 27 de ani, acesteia nu i s-a recunoscut inca talentul, desi inca de mica a scris si colorat pentru copii. Intr-o zi, decide sa ofere unei publicatii povestirile sale, atragand atentia lui Norman care este de-a dreptul cucerit de cele oferite. Accesta ii publica primul volum care castiga publicul, astfel ca se publica alte doua volume. Curand, relatia celor doi devine una mai intensa si se indragostesc. Nu-i asa ca ati fi dorit sa fiti contemporani cu ei?

Un singur nume poate cantari mai mult decat un grup revolutionar. Chanel este acel nume care a lasat o amprenta de neclintit in industria modei, meritul fiindu-i cu atat mai recunoscut cu cat inceputurile sale o pozitioneaza intr-un trecut obscur. Ascensiunea celebrei creatoare de moda franceza, are radacini in copilaria petrecuta in orfelinatul unde a fost abandonata. Filmul, bazat partial pe lucrarea biografică „L’irreguliere” a autorului Edmonde Charles-Roux ne va plimba prin viata lui Gabrielle Bonheur Chanel (Audrey Tautou), feminista nonconformista si independenta care isi descopera talentul creator prin realizarea unor palarii pentru doamnele din Paris. In timp devine prototipul mondial al succesului, al exprimarii artistice neingradite.

  • Locul al XV lea: Somewhere in Time (1980)

Primul film al lui William H. Macy a fost o dezamagire la box office-ul american, dar un mare success in teritoriul asiatic, astfel ca “Somewhere in Time” este unul dintre cele mai profitabile filme in China, ruland in Hong Kong timp de optsprezece luni. Undeva, candva, dramaturgul Richard Collier (Christopher Reeve) intalneste o batrana care-l implora sa se intoarca la ea. Contrariat, incearca sa afle mai multe lucruri despre ea si descopera ca esta o fosta celebra actrita de la inceputul anilor 1900 pe nume Elise McKenna. Devenind din ce in ce mai obsedat de prezenta ea, isi autoinduce hipnoza si calatoreste inapoi in timp, unde ii cunoaste versiunea tanara. Cei doi se indragostesc, desi apartin unor vremuri diferite…

  • Locul al XVI lea: Angel (2007)

Britanica Angel Deverell (Romola Garai) este o scriitoare excentrica ce a reusit la inceputul secolului trecut sa-si depaseasca conditia sociala, prin publicarea romanelor sale. Filmul are la baza un roman scris de Elizabeth Taylor ce trateaza viata unei scriitoare pasionante si singuratice care apeleaza la imaginatia sa pentru a-si crea lumea perfecta ce nu-i inchide porti. Ii urmarim evoluand pe Sam Neill, Charlotte Rampling, Lucy Russell (in rolul unei admiratoare) si pe carismaticul Michael Fassbender (un artist cu care se casatoreste, fara a-i aduce fericirea).

  • Locul al XVII lea: Carrington (1995)

“Carrington“ este biografia dedicata pictoritei engleze Dora Carrington. Emma Thompson este atasata rolului  principal, prezentata in relatia sa cu Lytton Strachey (suspectat de homosexualitate), interpretat de Jonathan Pryce. Filmul este divizat in sase capitole: Lytton si Carrington, Gertler, Partridge, Brenan, Ham Spray House, si Lytton. Evenimentele au pe fundal ororile Primului Razboi Mondial, regizorul-scenarist Christopher Hampton, folosindu-se de personajele sale pentru a invoca alta latura a sentimentului de iubire.

  • Locul al XVIII lea: Cheri (2009)

La belle époque, eleganta, stil, bogatie, regi si curtezane. „Cheri” este o drama romantica bazata pe romanul scriitoarei franceze Sidonie Gabrielle care ne trimite in mijlocul Parisului. Curtezana Madame Peloux (Kathy Bates) vrea sa-l pregateasca pe rasfatatul ei fiu Cheri pentru viata adulta considerand ca are nevoie de lectii in taina iubirii si a sexualitatii. Este astfel trimis la colega prostituata pe nume Lea de Lonval (Michelle Pfeiffer). Cei doi cad prada unei iubiri interzise, timp de sase ani de zile. Punctul culminant il aduce pe Cheri (Rupert Friend) in pragul unei casatorii aranjate tot de mama sa cu o femeie instarita. Solutia salvatoare il izgoneste pe tanar intr-o lume fantezista

In urmatorul articol va voi face cunostinta cu perioada mea preferata, epoca victoriana ce surprinde anii 1837-1900

Vezi si...

20 Comments

  1. Teo at  -  Răspunde

    Doamne, mai fata, de unde le mai scoti? 🙂 Nu credeam ca sunt atatea! Si mi-ai facut asa un chef sa le vad! Nu numai pe cele pe care nu le stiam, ci si pe restul… 😉

    • Angela at  -  Răspunde

      Teo, abia am inceput :))) Mai am inca sapte perioade de dezbatut cu un numar la fel de mare de filme 🙂 Ma bucur ca articolele astea au efectul asta asupra ta si sper sa gasesti filme care iti plac. Sunt ceva deosebit! Aveam de mult timp proiectul asta in cap, dar nu ma gandeam ca va fi asa de „durata”. Nici eu nu stiam ca sunt atat de multe :))

  2. roxy at  -  Răspunde

    Felicitari!!! si nu am cuvinte. ce inseamna sa fii pasionat si sa te dedici.bv. o sa vizionez fiecare filmuletz in parte.spor la munca in continuare.

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc foarte, foarte, foarte mult. Mi-era teama ca nu vei mai reveni sa vezi continuarea, dar se pare ca te-am castigat :). Cuvintele tale ma bucura nemaipomenit de mult!!! Sper sa-ti placa filmele alese !! Multumesc. O sa ai parte de o surpriza placuta la urmatorul articol:) Multumesc pentru interes

  3. Maria at  -  Răspunde

    pe masura asteptarilor, felicitari

    • Angela at  -  Răspunde

      multumesc! ma bucur ca nu am dezamagit 🙂 sa fii alaturi de mine pana la sfarsit 🙂 drumul e lung 😛

  4. bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

    Excelent articolul tău. Se pare că le-am ratat. De citit l-am citit, dar pe moment nu pot să comentez în plus şi vreau să o fac, aşa că voi reveni aici 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc foarte mult! Roxana, nu este nicio problema 🙂 Am facut un adevarat maraton cu filmele de epoca, momentan sase parti https://anzhelamovies.wordpress.com/tag/filme-de-epoca/ Saptamana asta voi publica si partea a saptea pentru epoca renascentista. Mai urmeaza epoca medievala si antichitataea si am terminat! Imi pare rau ca mi-a luat mai mult timp decat crezusem initial, dar ce a fost mai greu a trecut.

  5. Aliona at  -  Răspunde

    astept cu nerabdare sa le vad pe toate super programa

    • Angela at  -  Răspunde

      ma bucur sa gasesc mereu persoane entuziaste si incantate de pasiunea mea 🙂 sunt mai multe articole dedicate, asa ca ai cu ce sa iti umpli timpul in zilele ploioase

  6. maria at  -  Răspunde

    Recomand o completare la filme de epoca: Under the Greenwood Tree – La umbra copacilor verzi (2005) – filme online
    Categorie: ROMANTIC

    Anglia secolului al XIX-lea. În idilicul sătuc Mellstrock din sudul Angliei, un tânăr fermier se îndrăgosteşte de învăţătoarea Fancy Day. Aceasta, deşi îi împărtăşeşte sentimentele, nu are curajul să recunoască, mai ales că, din cauza diferenţelor sociale, tatăl ei nu este de acord cu această relaţie. Dar frumuseţea şi nobleţea fetei atrag atât atenţia unui proprietar de pământuri, cât şi pe cea a reverendului Maybold. Care dintre cei trei bărbaţi, îndrăgostiţi de Fancy, îi vor câştiga dragostea?

    • Angela at  -  Răspunde

      In concediul de sarbatori l-am vazut si mi-a placut foarte mult! Multumesc pentru completare. Ma bucur cand descoper alte si alte filme perfecte pentru aceste topuri! CU siguranta un film de vazut!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail