Jane Austen este una dintre autoarele mele preferate si, din fericire, are si foarte multe ecranizari ale romanelor sale. Multi dintre voi ati facut deja cunostinta cu interesul meu pentru filmele de epoca. Cativa catalogheaza aceasta preocupare ca fiind o pierdere de timp, altii o numesc slabiciune, dar sunt si persoane care s-au grabit sa pomeneasca aceasta activitate drept o pasiune molipsitoare, lucru care sincer, ma flateaza.
Nu pot sa numesc cumva aceasta subita grija pentru filmele de epoca, dar prefer sa o pun in seama inclinatiei pentru lucrurile vechi, un microb cu care am crescut si care ma consuma afectiv. Cu consitamantul meu, desigur. Pentru cei care nu ati urmarit calatoria mea temporala prin cele noua perioade care au strans sute de filme cu diverse ere dezbatute, reiau marturisirea: mi-ar fi placut sa traiesc in era Jane Austen. Sa fi cunoscut parte din acele timpuri, sa fi fost un ratacitor care tocea tone de hartie pentru a-si asterne gandurile in conversatiile cu cei dragi, sa nu fi fost preocupata decat de citit si flirtul sa fi avut aceea retinere demna, galanta si cuceritoare.
De ce Jane Austen? Sincer, am descoperit-o destul de recent si inca nu pot formula o explicatie pentru atasamentul meu fata de ea. Cert este ca el exista si ca nu ii pot contesta acestei doamne influenta inca majora in literatura si in cinematografie. Si pentru ca spatiul alocat in articolul filmelor dedicate epocii regente nu a fost suficient, am decis sa fac ceva separat, asa cum se cuvine romancierei preocupate de mica nobilime si de culisele povestilor fanteziste de dragoste imaginate de ea. Mentionez ca articolul are doua parti. In prima sunt prezentate filmele de tip biografie sau inspiratiile care au servit drept scenarii, pentru ca in a doua sa fie stranse cele sase romane cu ecranizarile si adaptarile aferente.
Jane Austen: ecranizari, adaptari, biografii, marturii
Inainte de toate, trebuie sa fac o completare si sa mentionez despre ecranizarea romanului neterminat al autoarei, respectiv Sanditon. Inceput in 1817, acesta a avut parte de o adaptare cu Rose Williams and Theo James in rolurile principale. Povestea o are in centru pe o tanara naiva si visatoare, care trebuie sa isi refaca viata intr-un orasel retras. Aici descopera secrete, animozitati si oamenii ambitiosi. Intalnirea cu un barbat fermecator, dar arogant o vor face sa se indoiasca de propriile sentimente. Desi gandit ca o miniserie, la presiunile fanilor, sezonul 2 Sanditon a fost confirmat si, cel mai probabil, filmarile vor incepe in acest an, 2021.
- Austenland (2013)
“ I’m not hopeless, that’s the problem. I’m too hopeful, if anything … I’m so thick-headed it’s taken me this long to give up on men, but I can’t give up completely, you know? So I … I channel all my hope into an idea, to someone who can’t reject me because he isn’t real! ”
„Austenland” este o comedie romantica regizata de Jerusha Hess, aflata pentru prima oara in rol de regizor pentru o productie. Filmul are la baza romanul cu acelasi nume semnat de Shannon Hale si este produs de Stephenie Meyer. In rolul principal evolueaza Keri Russell. Inca singura la varsta de 30 de ani, aceasta este obsedata de romanul „Mandrie si Prejudecata”, in special de personajul Mr. Darcy si de portretizarea din 1995 facuta de Colin Firth. In asteptarea propriului cavaler, decide sa calatoreasca in Anglia pentru a vizita un mic resort care reconstiuie era iubita de aceasta. Situatiile amuzante care implica aceasta hotarare nu intarzie sa apara. Celelate ipostaze sunt asigurate de JJ Feild, Jane Seymour, Bret McKenzie si Jennifer Coolidge.
- Miss Austen Regrets (2008)
” She had been forced into prudence in her youth, she learned romance as she grew older: the natural sequel of an unnatural beginning.She had used him ill, deserted and disappointed him; and worse, she had shewn a feebleness of character in doing so, which his own decided, confident temper could not endure. She had given him up to oblige others. „
Filmul prezinta ultimii ani din viata scriitoarei, datele prezentate fiind culese din scrisorile salvate din corespondenta sa cu Fanny, nepoata pe care ar fi ajutat-o sa isi aleaga un sot. Privind in urma la alegerile pe care le-a luat de-a lungul vietii, Jane (Olivia Williams) pune la indoiala decizia sa de a fi refuzat o cerere in casatorie pentru a astepta gasirea dragostei adevarate, mai ales cand realizeaza ca problemele financiare cu care familia sa se confrunta sunt cauza a celor facute de ea. Singurul lucru de care este sigura se traduce in gandurile, emotiile si personajele care asteapta sa prinda viata in romanele sale. Imogen Poots, Adrian Edmondson, Tom Hiddleston au aparitii in filme.
- Lost in Austen (2008)
” Look, in the book you don’t exactly hit it off – to begin with. Just keep talking. From the talking comes the love. „
Amanda (Jemima Rooper) citeste de cate ori are ocazia romanul „Mandrie si Prejudecata”. Viseaza cu ochii deschisi la lealitatea si glacialitatea seducatoare a lui Mr. Darcy, dar de fiecare data cand asteptarile ating o cota alarmanta, este nevoita sa se trezeasca la realitate. Asta pana intr-o zi cand insasi Elizabeth Bennet (Gemma Arterton) ajunge in camera sa printr-un pasaj secret care leaga cele doua lumi si Amanda o urmeaza. Ramanand blocata in Longbourn, Amanda risca sa strice evenimentele descrise in roman, mai ales ca a ajuns la familia Bennet exact in momentul cand se afla ca doi vecini noi s-au mutat langa si ca urmeaza sa il cunoasca pe Mr. Darcy (Elliot Cowan) …
- Becoming Jane (2007)
“ A novel must show how the world truly is. Somehow, reveals the true source of our actions.”
Coproductie istorica si biografica a vietii femeii Jane Austen, inainte de a deveni scriitoarea care sfideaza regulile societatii. Anne Hathaway are rolul principal, iar James McAvoy este barbatul care se pare ca a cucerit-o. Julie Walters, James Cromwell si Maggie Smith au roluri disputate in pelicula. Partial bazat pe cartea „Becoming Jane Austen” scrisa de Jon Hunter Spence care a fost si consultant istoric, filmul dezvolta o poveste coerenta despre autoare. Se trag astfel solutiile pentru scenariu din ceea ce deslusim despre aceasta din cartile si scrisorile sale, tinand cont ca inspiratia pentru „Mandrie si Prejudecata” a fost chiar un anumit moment din viata sa.
- Jane Austen Book Club (2007)
” – All Jane Austen, all the time. It’s the perfect antidote.
– To what?
– To life. „
Un film frumos, sincer, simpatic si usor de iubit. Pentru fanii genului, desigur. „The Jane Austen Book Club” este o drama romantica scrisa si regizata de Robin Swicord. Adaptare a romanului din 2004 scris de Karen Joy Fowler, pelicula se concentreaza asupra membrilor unui club de carte format special pentru a discuta cartile scriitoarei. Pe masura ce intalnirile devin tot mai personale, cei sase devin prieteni si urmarim evolutia problemelor lor cu referinte la cartile pe care le citesc si le discuta.
- Death Comes to Pemberley (2013)
„I’m so afraid. Darcy regrets his match with me… He’s been so distant. I keep remember the things he said the first time he proposed me „
„Death Comes to Pemberley” este o miniserie de trei parti, productie britanica BBC ce duce aventura protagonistilor Elizabeth si Darcy din „Pride and Prejudice”, dincolo de ceea ce Jane Austen gandise pentru ei. Un spin-off (mai degraba prequel la „Mandrie si Prejudecata”) care pastreaza aceleasi personaje si le trimite sase ani mai tarziu de la sfarsitul romanului pe care il cunoastem deja. Un omagiu sclipitor, inedit si deosebit, adus de autorul romanului cu acelasi nume, mai ales ca plotul combina aici romantismul cu mister si crimica, pentru ca personajul Darcy este acuzat de crima (Matthew Rhys), ceea ce pune la incercare relatia sa cu Liz (Anna Maxwell Martin). Alte roluri: Matthew Goode, Eleanor Tomlinson, James Norton.
- Sense and Sensibility – roman publicat in anul 1811
“ Know your own happiness. You want nothing but patience- or give it a more fascinating name, call it hope.”
„Sense and Sensibility”-„Ratiune si simtire” este primul roman al autoarei publicat sub pseudonimul „A Lady”. Cunoscuta ca o comedie de moravuri si maniere, filmul isi plaseaza personajele in Anglia anilor 1792- 1797. In roman se insista asupra destinului a doua surori (Elinor si Marianne Dashwood) si se urmaresc cele doua tinere in incercarile lor de a gasi dragostea, romantismul, cunoscand sentimentul unei inimi frante. Pentru a face lucrurile si mai complicate, surorile isi cauta pretendentii fara a avea vreo zestre cu care sa vina in intampinare. Romanul are patru ecranizari (inclusiv o miniserie din 2008 cu Hattie Morahan, Charity Wakefield, Dan Stevens, David Morrissey, Dominic Cooper) si doua adaptari („From Prada to Nada„, „Scents and Sensibylity”), inclusiv o parodie realizata in 2009.
- Pride and Prejudice – roman publicat in anul 1813
“ Vanity and pride are different things, though the words are often used synonymously. A person may be proud without being vain. Pride relates more to our opinion of ourselves, vanity to what we would have others think of us. ”
„Pride and Prejudice”- „Mandrie si Prejudecata” urmareste evolutia protagonistei Elizabeth Bennet pe masura ce se confrunta cu probleme de maniere, socializare, moralitate, educatie si… casatorie in societatea in care este prinsa. Familia alaturi de care a crescut (patru surori necasatorite) o obliga sa isi gaseasca un sot. De parca nu ar fi de ajuns, noul vecin apare insotit de un antipatic Mr. Darcy care pare sa ii intensifice crezul ca ea nu trebuie sa se marite… Considerata a fi una dintre cele mai iubite carti, romanul inca fascineaza in epoca moderna. Pentru film si televiziune numaram zece versiuni si cateva adaptari („Bridget Jones’s Diary”, , „Pride & Prejudice: A Latter-Day Comedy”, Bride and Prejudice”, The Lizzie Bennet Diaries”).
- Mansfield Park- roman publicat in anul 1814
“ We have all a better guide in ourselves, if we would attend to it, than any other person can be.”
Personajul principal, Fanny Price, este a doua copila a unei familii cu origini umile. Aceasta este luata de langa cei dragi de la varsta de 10 ani pentru a fi crescuta de un unchi bogat si de matusa sa, respectiv Sir Thomas si Lady Bertram. La Mansfield Park Fanny creste cu patru veri mai mari, dar acestia nu uita nicicand sa ii aminteasca de locul pe care il ocupa in casa. Doar Edmund, unul dintre frati, ii arata marinimie. In timp, recunostinta lui Fanny se transforma in dragoste, sentiment pe care nu este sigura ca Edmund il impartaseste… In total, romanul are cinci adaptari, doua dintre acestea fiind puse sub marca BBC.
- Emma- roman publicat in anul 1815
“ There are people, who the more you do for them, the less they will do for themselves. ”
Inainte de a incepe lucrul la romanul „Emma”, Jane marturisea: „Am sa creez o eroina pe care doar eu o voi placea”. Intr-un fel, Emma este un personaj greu de iubit: rasfatata, bogata, frumoasa si indiferenta la atentiile oferite de ceilalti, nu da importanta celor care o curteaza. Fiind prea ocupata sa fie petitoare pentru cei din jurul sau, aceasta ignora orice afectiune primita si uita sa ia in considerare modul in care deciziile sale ii afecteaza pe ceilalti. Se exploreaza astfel dificultatile intampinate in era georgiana-regenta, vazute prin orgoliul tineresc cu aluzii la interpretarile romantice traduse gresit. Contorizam doua filme (1948, 1996), patru productii TV si doua adaptari partiale („Clueless” si „Aisha”)
- Northanger Abbey- roman publicat postum in anul 1818
“ If the heroine of one novel be not patronized by the heroine of another, from whom can she expect protection and regard?
„Northanger Abbey” urmareste destinul unei tinere de 17 ani. Alaturi de niste prieteni de familie viziteaza Bath, copila fiind la prima plecare din locul natal. Isi face noi prieteni si este prezenta la baluri unde este curtata de fratele noii sale confidente. Catherine il cunoaste la aceste serate si pe Henry Tilney de care devine interesata si intrigata. Copila devine curand apropiata de sora lui Henry. Fascinata de cunostintele lui despre istorie, de discutiile lungi despre romane, aceasta nu refuza invitatia tatalui lui la Northanger Abbey, cunoscut de ea in romanul gotic al lui Ann Radcliffe „Gothic novel The Mysteries of Udolpho„. Teoriile sale despre misterul fantastic ce inconjoara asezamantul o lasa pe aceasta deznadajduita…
- Persuasion- roman publicat postum in anul 1818
” When pain is over, the remembrance of it often becomes a pleasure.”
„Persuasion„ are actiunea plasata in acelasi loc ca „Northanger Abbey”, mai exact in Bath. Anne Elliot in varsta de 19 ani, accepta cererea in casatorie venita din partea unui ofiter naval, Frederick Wentworth. Inteligent si ambitios, are dezavantajul etichetat de familia Annei- saracia. Tatal snob al tinerei si sora mai mare a acesteia impiedica idila celor doi sa continue si cu persuasiunea impusa situatiei o conving sa anuleze nunta. Acum in varsta de 27 de ani si inca nemaritata, Anne il reintalneste pe Fredderick imbogatit si mahnit inca de respingerea facuta in urma cu noua ani, Romanul are patru adaptari pentru film si televiziune.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
21 Comments
Multumim mult pentru munca depusa !! Iubesc filmele de epoca! O mica intrebare- unde pot viziona Austenland? Nu il pot gasi nicaieri =.=
cu mare placere! si eu iti multumesc pentru comentariu:) cateodata am nevoie de astfel de incurajari. din pacate, nici eu nu l-am vazut inca. atunci cand am facut articolul il asteptam cu placere peste aproximativ o luna, sa intre in cinematografe. nu s-a mai intamplat asta si distribuitorul nu l-a mai putut aduce. si eu il caut prin alte surse inca de atunci si…. nimic 🙁 daca e sa gasesc curand, am retinut adresa de email si te anunt!
Wah multumesc mult! ^__^ Si inca o data felicitari pentru articolul asta Am cautat de foarte multe ori o lista ca aceasta facuta de tine, dar niciodata nu am gasit ==” Ma bucur mult ca am gasit blogul tau! ^.^
cum aflu ceva, te anunt 🙂 o sa public zilele acestea inca un articol cu seriale de epoca. vor mai urma altele dedicate altor autori! sper sa iti placa in continuare si celelalte. am foarte multe astfel de scrieri si toate, la fel de dragi. ma bucur ca iti place ce fac! aprecierile sunt reciproce. eu iti multumesc ca ai rupt din timpul tau sa ma feliciti! primesc cu drag si entuziasm!
Waa o sa mai urmeze si altele?Abia astept sa le vad!!
da 🙂 in functie de cum imi permite timpul. dar sunt planificate! ma bucur ca iti plac. ma gandesc la un alt autor important care a inspirat cateva filme interesante de epoca…. poate Dickens:)
http://movieplex.ucoz.com/load/romance/austenland/19-1-0-284
Austeland
multumesc:) o sa verific daca e ok si revin cu o parere!
Jane Austen ramane favorita mea, ma face sa plutesc in vremurile de atunci, atat de simple, atat de pline se sensibilitate, rochiile superbe , citate dupa care ma ghidez in viata Adevarul e ca iubesc Filmele de epoca , ma fac sa uit de lumea reala din care fac parte , BRAVO Angela
Si pentru mine ramane o preferata 🙂 Ea mi-a deschis apetitul pentru astfel de carti/ filme si ma face sa imi doresc sa cunosc cat ai multe detalii din acele perioade. Au un farmec aparte pe care nu il pot compara cu altele si de aceea am si deschis acest maraton de filme de epoca, in ideea ca sunt si alte persoane care imi impartasesc pasiunea. Si se pare ca am dreptate:) Multumiri pentru aprecieri! Tare, tare mult!
Nu pot decat sa te felicit.Sunt o mare fana Jane Austen ( am cartile ei :* ) cand am gasit link-ul cu acest site/ blog mai bine spus am inceput sa simt din nou aceea emotie ca in ziua cand am primit cadou aceste carti , cine poate viziona acest gen de filme iar si iar eu nu pot sa-l numesc decat un romantic incurabil , prin filmele acestea descoperim fiecare epoca asa cum a fost iar personajele sunt exceptionale .
Vizionez si filme mai autentice dar intodeauna voi alege un film de epoca primul:))
Bafta ….si imi plac mult descrierile la fiecare film in parte cu citate alese.
Multumim.
🙂 Prea multe felicitari venind asa deodata nu ma pot face decat sa zambesc si sa marturisesc, deloc cu aroganta, ca exact multumiri din partea cititorilor si recunoastere, asteptam. Asa ca iti multumesc sincer pentru comentariu si aprecieri. Bucuria este de partea mea. Sunt un fan al filmelor de epoca si pentru ca nicaieri nu gaseam materialele pe care le cautam, am decis sa lucrez eu la ele. Si Jane Austen este de vina pentru aceasta slabiciune, asa ca merita un articol separat:) Ma bucur nespus ca iti place articolul si ideea pe care am conceput-o pentru dezbatere:) Vor mai urma si alte articole, dar cum ma impart si intre munca, nu pot preciza o data exacta. Dar sigur vor mai fi. DIn nou, multumiri!
Concurs “Need for Speed: Inceputuri”: doua invitatii la film | AnzhelaMovies
Documente cinematografice: Scrieri arse in filme- Ziua Internationala a Cartii | AnzhelaMovies
Filme, Seriale, Miniserii, Biografii si Recomandari speciele de Epoca | CineAmator
35 de Filme Biografice de Epoca despre artisti | CineAmator
The Rewrite/ Punct si de la capat (2014) | CineAmator
Luna ecranizarilor la TV1000: De la carte la film - CineAmatorCineAmator
Scrisori din insula Guernsey: impresii despre carte si asteptari de la film
Multumesc pentru articol, am aflat informatii interesante( nici nu banuiam ca romanul Mândrie și prejudecată a avut atâtea ecranizări).
cu drag 🙂 o sa reiau curand acest proiect dedicat Filmelor de Epoca!