Drama, Recomandari, SF

Abre Los Ojos (1997)

“Maybe you won’t be able to handle the truth”

  • Regizor: Alejandro Amenábar
  • Actori: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera
  • Gen: Drama, Mister, Romantic
  • Premii 5 premii si 11 nominalizari
  • Tara: Spania
  • Durata: 117 minute
  • Rating autor: 8

Nu “Vanilla Sky” merita sa primeasca laude, nu Tom Cruise a luat parte la succesul filmului amintit si cu siguranta nu publicitatea gratuita, nu au contribuit la una dintre ce cele mai aclamate pelicule, deopotriva evitate si criticate. Scenariul ametitor si tensiunea constanta da. Scenariul si suspansul neintrerupt bineinteles. Scenariul si Penelope Cruz in ambele cazuri cu siguranta.Insist pe scenariu- unul original, care m-a surprins pentru ca a venit din partea Spaniei (nu sunt amatoare de filme straine).Varianta hollywodizata nu am avut ocazia sa o urmaresc, insa prefer sa raman cu impresia minunata lasata de stralucitorul Alejandro Amenábar, regizor si scenarist, reusind inca din primele minute sa deruteze privitorul.

O intriga nefericita, as indrazni sa spun .“Abre los ojos”- DESCHIDE OCHII ! devine un laitmotiv pe tot parcursul filmului, insa nu ai idee de fapt ce reprezinta, asta pana spre sfarsitul filmului. Indicii discrete si aruncate intamplatori sunt presarate, dar sesizabile abia la o a doua vizionare, pentru ca prima data esti cu mult concentrat pe desele “reveniri si plecari”. Nu stiu cum altfel sa definesc starile prin care trece personajul principal. In urma unui accident violent, acesta ramane desfigurat si condamnat sa traiasca in umbra, stigmatizat de societate, asta in conditille in care pana atunci avea o viata aproape perfecta, tipice unui celibatar implinit  in viata profesionala si personala.

Lucrurile se complica mai mult in momentul in care damnatul pare a-si recapata viata normala in urma unor operatii estetice menite a-i reda chipul.Ceea ce trebuia sa fie oaza de liniste se transforma in cel mai mare cosmar, balansand intre vis si realitate, nemafiind capabil sa faca diferenta intre ele.Confuz, un film care te zapaceste la propriu si te constrange la un moment sa urli de disperare pentru ca nu mai intelegi nimic, te innebuneste… Nu stiu daca explicatia din final, va multumi pe majoritatea celor care aleg sa il urmareasca, insa am certitudinea ca va surpinde si nu va fi nici pe departe ce au asteptat. Film cu tenta psihologica, tratata intens in film, analiznad  fiecare centimetru de nebunie (sau nu) ale nefericitului.

Vizionare trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=GQ-aMw2Mlwg?rel=0

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail