CineCronici, Drama, Mister, SF

Transcendence (2014)

transcendence_xlg“Once online, a sentient machine will quickly overcome the limits of biology. In a short time, it’s analytical power will be greater than the collective intelligence of every person born in the history of the world. Some scientists refer to this as the Singularity. I call it Transcendence.”

  • Regizor:  Wally Pfister
  • Actori: Johnny DeppRebecca HallMorgan Freeman, Paul Bettany, Cillian Murphy, Kate Mara
  • Gen: Drama, Mister, SF
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 119 minute

Inteligenta artificiala a avut mai multe reprezentari in peisajul cinematografic de-a lungul timpului, multe infatisari deruland si reprezentantii extraordinare pentru a surprinde publicul cu automatizarile si usurinta unor perceptii variabile cu defectiuni si perfectiuni. Semnalez doar trei: un preferat de-al meu- epopeea „A.I.: Artificial Intelligence”, epicul „2001: A Space Odyssey” sau recentul „Her”. Amintesc aceste productii pentru ca au reusit acolo unde „Transcendence” a esuat neglijent (dar scuzabil) atunci cand si-a asumat riscul de a inghesui mai multe concepte si conceptii intr-un spatiu/timp limitate, insistand pe anumite ramuri ce nu-si pot gasi dezvoltarea benefica.

ct-cth-transcendence-jpg-b-jpg-20140416

Scrierile lui Paglen (scenaristul) zac de mult timp pe mesele producatorlior de la Hollywood, acestea fiind puse sub lupa nefericitei catalogari de „lista neagra” (printre care amintim si altele deloc statornice in aprecieri ulterioare – „American Hustle”, „The King’s Speech„, „Argo”, „50/50„). Cu doar cateva hibe care compromit regimul de seriozitate si credibilitate, „Transcendence” pierde considerabil din sustinere tocmai din cauza unor interpretari amortite, mai multe la numar (Depp, Freeman, Hall), decat cele dedicate si lejere (Paul Bettany, excelent).

transcendence-movie-poster-19

La limita dintre extraordinar si acceptabil, filmul isi propune sa trateze intr-o maniera mai putin emfatica tema inteligentei artificiale si ne trimite la inceput in mijlocul unei lumi aflate intr-un colaps revolutionar (vezi sovaiala din „The Trigger Effect”). Naratorul ne trimite inapoi cu cinci ani si ne face cunostinta cu un om de stiinta cu perspective idealiste, doctorul Will Caster (Johnny Depp), un vizionar care isi imparte viata si ideile cu Evelyn (Rebecca Hall). Experimentele si discursurile sale atrag faima dar si miscarile unor activisti care vad pericolul ascuns in spatele cercetarilor. Cativa extremisti il ataca, dar devin fara voia lor catalizatorul care declanseaza o reactie in lant. Pionierul miscarilor Bree (Kate Mara), incearca sa faca orice pentru a opri entitatea care pretinde ca detine un intreg spectru de sentimente umane.

TRANSCENDENCE

In ansamblu, complexitatea scenelor este dibuita si tesuta cu intriga favorabila. Luate individual, cadrele isi pierd convingerea si de multe ori sunt primejduite de graba neintentionata. Cu dificultate am remarcat si dezinteresul pentru largirea orizonturilor personajelor. Cu toate acestea, „Transcendence” se inscrie (cu putina fortare) intr-un sumar al filmelor cu potential bine folosit la capitolul stiinta si putin in domeniul fantastic. De urmarit pentru cateva propuneri pertinente in orizontul unui univers infinit si infim cunoscut.

Rating autor: nota 6.5

Filmul intra din 25 aprilie in cinematografe si este distributit MediaPro Distribution, caruia ii multumesc pentru invitatia la vizionare.

Vizionare trailer:

Vezi si...

1 Comment

  1. bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

    Chiar azi am văzut întâmplător o reclamă a acestui film. M-a făcut foarte curioasă, cu atât mai mult cu cât sunt fan al actorului Johnny Deep. După cum spui tu – nu este totuşi un film pe care să-l aştept cu sufletul la gură. Pe de altă parte sunt convinsă că-l voi vedea oricum, aşa că, atunci când asta se va întâmpla, voi încerca să revin cu un comentariu mai pertinent.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.