“Listen to me Abbe and listen well. I’ve stared into the face of evil and I’ve lived to tell the tale and now, I beg you, for your sake, let me write it down.”
- Anul aparitiei: 2000
- Regizor: Philip Kaufman
- Actori: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine, Amelia Warner, Jane Menelaus, Stephen Moyer
- Gen: Biografic, Drama, Istoric
- Premii: 33 nominalizari (3 Oscar & 2 Golden Globe & 4 BAFTA); 14 castigate
- Tara: SUA/ Marea Britanie
- Durata: 124 minute
“Quills” este aproape perfect. Spun aproape, pentru ca perfectiunea nu exista, fiind doar un termen de care noua ne place sa ne agatam. cu incapatanare. Recent descoperit, filmul mizeaza nu doar pe o distributie exceptionala, cat pe un subiect original si bine structurat, fiind primul film care nu deformeaza imaginea geniului, ascuns in spatele nebuniei. Marchizul de Sade este pentru prima data infatisat in ultimii ani ai vietii sale, exact asa cum a trait, cum a ramas consemnat in istorie. Acesta defileaza in fata noastra in persoana lui Geoffrey Rush care ne aduce pe ecrane intr-un mod cat mai excentric, dar totusi natural, pe cel mentionat inainte.
Hugh Jackman a fost luat in considerare pentru interpretarea personajului Abbé du Coulmier, insa decizia finala a fost luata de Kate Winslet care a optat pentru Joaquin Phoenix. Producatorii isi motiveaza turnarea filmului, argumentand ca nu au dorit sa faca o biografie a marchizului de Sade, ci sa exploreze vremurile de alta data, teme ca pornografia, arta, bolile mentale, ipocrizia sau religia. De altfel, sesizezi acest lucru pe tot parcursul filmului, impreuna cu reusita lor in perfectarea unui film foarte bun. Pe scurt, „Quills” este o poveste despre virtute si vicii, despre dragoste si erotism, despre cenzura brutala, si in ultima instanta, despre spiritul de neclintit al imaginatiei umane.
Filosof francez al secolului al XIX, lea Marchizul de Sade (Geoffrey Rush) este crutat pentru actele sale de un sadism nemaiintalnit. Acesta scapa de ghilotina si este inchis intr-un azil de boli mintale, gratie influentelor sotiei sale, cat si gratie numelui sau care se voia inca neintinat, remarca adusa de un personaj la un moment dat „Better to have an insane spouse
than a criminal one.”. La propunerea abatelui Abbé du Coulmier, directorul institutiei, acesta hotareste sa-si asterne pornirile sexuale si violente in pagini. Cu un libertinism extrem, acesta iese din umbra moralitatii si a legii, atragand insasi antipatia lui Napoleon, care ia decizia de a trimite un doctor (Michael Caine) să-l vindece pe marchiz de presupusa nebunie. Lucrurile degenereaza odata cu venirea doctorului ipocrit. Pe masura ce facilitatile de care marchziul se bucura, ii sunt substituite ca urmare a unor acte care-l deranjeaza pe doctor, acesta este cu atat este mai determinat sa scrie cat mai mult si mai murdar, personajele sale fiind doar o aluzie la caracterul real al celor care se perinda in fata sa.
Ma repet, Geoffrey Rush este magnific de-a dreptul. Nu pot sa-i reprosez absolut nimic. A reusit sa portretize o figura a vremurilor trecute, cum nu putea mai bine. M-am speriat de amuzamentul indus de ilarul unor scene si m-am trezit de seriozitatea si dramatismului altora. Atmosfera apasatoare a institutiei unde sunt gazduite toate persoanele care erau considerate scursuri ale familiilor instarite, amplifica anumite momente. Joaquin Phoenix … te zapaceste. Este ca un cameleon. Unul calm si bland, astfel ca deznodamantul rezervat personajului sau, posbil sa nu te multumeasca. Recomand insistent „Quills” celor care nu au avut ocazia de a-l fi urmarit, si ii indemn tacut pe cei care l-au vazut, sa il vizioneze din nou. Multiple nominalizari la diverse fetivaluri specializate in recompensarea productiilor valoroase, ca de altfel actingul cvatretului Winslet- Phoenix- Caine- Rush, propun convingator pelicula spre vizionare. O sa va placa faptul ca personajele nu sunt statice, astfel ca le veti cunoaste filtrate prin stari universal diferite, de fiecare data cu o convingere crescanda celei precedente.
Rating autor: nota 9
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
5 Comments
Jocul si filmul sau leapsa cinefila «
Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (partea a V a) « AnzhelaMovies
Documente cinematografice: Scrieri arse in filme- Ziua Internationala a Cartii | AnzhelaMovies
Mmm. Pot sa spun ca nu mi-a placut? 🙂 Pe bune acum, dar singurul lucru pozitiv pe care l-am vazut la film a fost interpretarea facuta de Kate Winslet, ( care oricum nu mai are nimic de demonstrat ), si care a avut un personaj destul de complex si interesant de observat pe parcursul peliculei. Restul de actori au fost sub asteptari: Michael Caine a fost extrem de slab ( atat interpretarea lui cat si personajul lui extrem de plat ), Joaquin Phoenix este practic un cliseu ( nu m-a surprins deloc modul in care a ajuns sa sfarseasca in final ), iar pe Geoffrey Rush l-am vazut in roluri mult mai bune ( spre exemplu in The Book Thief ) decat in nebunul de Marchiz. Restul de personaje care apar pe parcurs sunt puse doar la numar: spre ex: Simone, care nu are o foarte mare insemnatate in film, decat acela la „elaborarea piesei de teatru”. In rest dispare la fel cum si apare fara prea multe detalii, si fara a face pe nimeni interesat de soarta ei.
Daca personajele sunt foarte slab conturate ( nebunii din azil erau doar simpli nebuni ), si scenariul este foarte prost realizat. Asa cum personajul Abbe a fost un cliseu, asa si scenariul este, intuind destul de mult in desfasurarea evenimentelor odata ce doctorul Royer intra in piesaj. Finalul mi-a dat senzatia unui deja-vu, destul de asemanator cu ideea filmului The Stepfather ( povestea continua si continua si … ).
Eu unul nu ma declar deloc multumit de ce am vazut, chiar sunt dezamagit de film. Deoarece Kate Winslet mai salveaza cat de cat filmul, dar mai ales datorita faptului ca ieri Transcendence a fost extrem de prost, Quills primeste de la mine o nota de trecere, insa nu primeste si recomandarea mea.
Eliza Graves/ Stonehearts Asylum (2014) | CineAmator