Drama, Recomandari, Romantic

Up In The Air (2009)

“- You know that moment when you look into somebody’s eyes and you can feel them staring into your soul and the whole world goes quiet just for a second?
–  Yes.
– Right. Well, I don’t. “

  • Regizor: Jason Reitman
  • Actori: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman
  • Gen: Drama, Romantic
  • Premii: 60 nominalizari (6 Oscar, 4 Golden Globe, 4 BAFTA); 56 premii castigate
  • Tara: SUA
  • Durata: 109 minute

Regizorul Jason Reitman, revine cu al treilea sau proiect, dupa implicarea in productiile „Thank you for Smoking” si „Juno”, de data asta un film dintr-o factura care analizeaza motivul crizei financiare, cauzele, dar mai ales efectele sale asupra populatiei muncitoare. Se pare ca Jason a gasit o metoda care da roade: se ia o poveste teoretic banala  si o transforma intr-una de interes general, exploatand teme care solicita implicarea indivizilor pe o scara larga. „Up in the Air” este un produs comercial, care ii reuneste in rolurile principale pe Geoge Clooney, Vera Fermiga (imi place din ce in ce mai mult) si Anna Kendrick, atribuindu-i fiecaruia un rol care se ghideaza dupa un scenariu inteligent, cu mici defecte, acoperite de prestatiile trioului.

Putin sceptica in momentul deciziei de a-l urmari, ma declar multumita. Invinovatesc parerile nejustificate care desfiintau pelicula, intituland-o fie plictisitoare, fara elan sau lipsita de un story incitant si concluzionez ca toate nominalizarile insiruite la diverse festivaluri ii sunt meritate. Pe scurt, filmul mi-a placut. Nu o sa va mint si nu o sa exagerez spunand ca este nemaipomenit, pentru ca as fi ipocrita. Cel mult, este un film care nu face abuz de superficialitate si demonteaza conceptiile conform carora un film poate fi cunoscut doar printr-o poveste nuantata cu  romantism dulce sau cu dramatism suparator.

Ryan Bingham (George Clooney) este expert in resurse umane, mai exact este persoana care isi insuseste toate „blestemele” angajatilor marilor companii, el fiind responsabil cu anuntarea salariatilor ca sunt concediati. Vesnic aflat intre drumurile cu avionul, scopul sau „nobil” presupune cumularea a 10 milioane de mile, uitand cu detasare de adevaratele probleme ale vietii. Ryan se vede cu planurile compromise atunci cand seful sau angajeaza o tanara, Natalie Keener (Anna Kendrick), care vine cu propunerea de a face anunturile de disponibilizari, virtual, pentru a se renunta la calatoriile cu avionul, si implicit pentru a se reduce anumite costuri. Ryan Bingham decide sa-i prezinte lui Natalie, exact ce presupune jobul sau, pornind impreuna cu aceasta intr-o calatorie care se anunta a fi una plina de momente dezamagitoare, revelatoare sau descumpanitoare, pentru amandoi. In barul unui hotel,  Ryan Bingham o intalneste pe Alex (Vera Fermiga) si se implica, in ciuda existentei sale solitare, intr-o relatie serioasa cu aceasta. Ceea ce nu stie Ryan, este ca Alex, are propriile sale secrete….


Scenele in care Clooney si Kendrick lipsesc in conversatia cu cei concediati, sunt reale, oamenii pe care ii vedem spunandu-si supararea si incertitudinile privind viitorul lor, au fost filmati in urma unui anunt  postat in St. Louis si Detroit de echipa “Up in the Air”. Lucru dovedit, recesiunea este un fenomen care a afectat vietile a milioane de muncitori din intreaga lume, filmul bucurandu-se astfel de un avantaj major, gratie tematicii abordate. Desi central sta rolul lui Clooney, personajul lui Natalie (poarta un costum office in fiecare moment al aparitiei) mi s-a parut foarte bine trasat, rivalizand  solid cu cel dintai. Cei doi sunt foarte buni impreuna, Vera fiind clasata pe locul secund, prezentele sale episodice fiind nu tocmai sesizabile. Nu listati filmul prioritar in serile mohorate, pentru ca mai mult ca sigur nu veti avea taria de a finaliza vizionarea. Depinde foarte mult dispozitia pentru a aprecia pelicula. Nu este unul dintre cele mai valoroase filme ale 2010, insa nici nu merita sa fie inlaturat. Vizionare placuta!

Rating autor: nota 7.5

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.