Drama, Recomandari, Thriller

Contagion (2011)

“Don’t talk to anyone. Don’t touch anyone. That’s the most important thing “

  • Regizor: Steven Soderbergh
  • Actori: Jude Law, Kate Winslet, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Sanaa Lathan, John Hawkes, Elliott Gould
  • Gen: Thriller, Drama
  • Premii: 1 nominalizare Phoenix Film Critics Society Awards
  • Tara: SUA
  • Durata: 106 minute

Un thriller medical, cu o tenta post apocaliptica ar fi fost pe placul meu daca s-ar fi concentrat pe imaginile unei lumi in colaps si daca mi-ar fi prezentat progresiv degradarea societatii. “Contagion” nu reuseste sa ma multumeasca la capitolul din urma, ci izbuteste doar sa adune un numar mare de actori laureati sau castigatori ai premiilor Oscar, fara a da vreun pic senzatia ca urmaresti un spectacol unic. Ceva dinamism ar fi fost primit mai bine decat statornicia majoritatii secventelor care par a fi umplut mult prea mult scenariul. Sunt personaje care au fost bine construite (preferat, bloggerul Jude Law) si unele care sunt inserate doar pentru a vedea cat mai multi actori defiland prin fata noastra.

Regizat de Steven Soderbergh (seriile “Ocean’s” si “Che”, “The Informant”, “Erin Brocovich”, “Solaris”), productia mi s-a parut, fara pic de menajamente agasanta si inceata, actiunea absentand din toate momentele cheie ale filmului. Am vrut sa-mi placa filmul, poate de aceea m-am si incapatanat sa strang cat mai multa rabdare sa vad exact in ce linii s-a inscris subiectul, astfel ca am fost usor indignata sa constat ca am fost amagita, fara drept de protest. Inainte de a se intelege gresit, va spun ca filmul nu este unul prost, ci doar unul slab, dar promovat disproportional importantei.

Mama si sotie, Beth Emhoff (Paltrow), revine acasa dupa o calatorie in Hong Kong. Manifestand semne de slabiciune, abia instalata in casa, aceasta se prabuseste sub privirile sotului sau (Matt Damon) si ajunsa la spital i se declara decesul. Treptat in mai multe colturi ale lumii sunt semnalate simptome similare, decesele in cadrul omenirii crescand de la zi la zi. Cercetarile avanseaza greoi, punctul de plecare al virusului mortal fiind necunoscut comunitatii medicale, aflate in imposibilitatea de a elibera un antidot. Organizatia de sanatate se vede nevoita sa declare declansarea unei epidemii, fiecare individ pierdandu-si imunitatea in fata mortii , indiferent de statutul cu care se implica in cercetari.

Un minus care priveaza filmul de apreciere este precautia cu care se lanseaza in expunerea imaginilor de dupa instalarea molimei. Totul se rezuma la cateva personaje si modul in care fiecare alege sa confrunte pandemia, la impactul si efectele asupra sa. Am sa subliniez faptul ca aparent filmul are in prim plan amenintarea rasei umane si dezechilibrul ordinii sociale, insa “Contagion” exploreaza personajele individual, dincolo de interesele personale, de disperare sau egoism. La sfarsit vei avea senzatia ca ai luat parte la un documentar care s-a turnat pe masura ce actiunea a avansat, insa informatiile primite nu sunt dintre cele mai satisfacatoare. Primit  cu cronici bune din partea criticii, “Contagion” nu mi-a multumit pofta de thriller sau drama apocaliptica.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.