Fantastic, Horror, Recomandari, Thriller

Don’t Be Afraid Of The Dark (2011)

“- Open the grate… set us free…
–  Who are you? What do you look like?
– We’ve been down here for so long. Set us free.”

  • Regizor: Troy Nixey
  • Actori: Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison, Alan Dale, Julia Blake, Nicholas Bell
  • Gen: Thriller, Horror, Fantastic
  • Premii: nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 99 minute

Dezavantajul de a te angaja in realizarea unui remake, al unui film primit cu lauri inainte, consta in faptul ca pelicula pe care o faci, indiferent de rezultatul final, va fi comparata cu originalul, sau in cel mai rau caz, chiar desfiintata. “Don’t be Afraid of the Dark”, varianta 2011 nu este ajutata de aparitia a doi dintre actorii bine cotati (dar absenti) din industria filmului. Guy Pearce, are aparitii episodice, dar reuseste sa o eclipseze pe Katie Holmes, desi cea din urma se anunta a fi temelia pe care se va sprijini filmul.

H.P. Lovecraft este autorul scrierii „The Rats in the Walls”, roman  care l-a inspirat (partial) pe Guilermo del Toro (nu se simte specificul contributiei sale), in redactarea scenariului.
Un horror cu influente din mitologie, filmul bifeaza un rateu la capitolul momente dramatice si/ sau inspaimantatoare. Isi concentreaza atentia foarte mult pe personajul principal si uita sa mai enunte elemente logice care sa vina cu explicatii, vizavi de tensiunea care incarca imaginile moderat.

Alex Hirst (Guy Pearce, poate cea mai buna parte a filmului), tatal instrainat al lui Sally (Bailee Madison) se muta impreuna cu aceasta intr-o casa gotica, asezare de care iubia sa, Kim (Katie Holmes), designer de interior, se ocupa de restaurare. Simtindu-se abandonata de mama sa si vazandu-se aruncata intr-o casa straina, alaturi de doi oameni pe care nu ii cunoaste atat de bine, micuta Sally, incepe sa exploreze vasta cladire. In urma cu aproape un secol, un cunoscut pictor si-a gasit sfarsitul aici, imediat dupa disparitia misterioasa a fiului sau. Descoperirea unui subsol abandonat in care nu a mai intrat nimeni de mai mult de 100 de ani, reprezinta inceputul unui cosmar pentru Sally care, in ciuda protestelor sale de a parasi conacul, Alex si Kim o acuza de minciuni si o suspecteaza de paranoia.

Fara intentia de a generaliza, o sa ma declar, la fel ca majoritatea care a discreditat-o pe Katie Holmes, nemultumita de ea. Departe de a fi unul dintre cele mai proaste roluri ale sale, mi s-a parut opaca si lipsita de vitalitate. Cerintele rolului sau ar fi presupus o implicare si o interpretare pe masura scenariului, care, sa recunoastem, nu este unul slab, cat unul depreciat. Monstruletii… daca au vrut sa sperie, nu prea au reusit sa o faca in cazul meu. Mai degraba ma amuzau si au dat senzatia de ridicol. Singurul aspect care m-a infiorat, doar un pic… vocile joase, soaptele care instigau.

O durata de doar o ora si jumatate, ar fi fost suficienta sa compenseze asteptarile oferite intr-un trailer care preceda un film horror foarte bun, „Don’t be Afraid of the Dark” avand in spate o campanie publicitara nemeritata. Concluzia: nu spuneti un „nu” categoric filmului, ci doar fiti precauti privitor la asteptarile cu care va inarmati inaintea vizionarii. Ultimele imagini (mai degraba sunetele) nu sunt anticipate, dar nu vin nici ca o surpriza revelatoare. Totusi, nu lasa gustul amar, binecunoscut in urma parcurgerii unei pelicule dezastruoase. De urmarit de amatorii genului, de recomandat celor cu lipsa de inspiratie in materie de filme horror si de evitat de cei pretentiosi, cu o experienta vasta in gen.

Rating autor: nota 6.5

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail