Biografic, Drama, Istoric, Recomandari

The Other Boleyn Girl (2008)

“I know you, you have decided, but it grieves you. Will you destroy your marriage, your country, your soul before God, on the whim of one girl? Because she tortures you with her refusal. She wants me to step aside. Where is my wise husband? You are a king, so be one.”

  • Regizor: Justin Chadwick
  • Actori: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Andrew Garfield, Jim Sturgess, Kristin Scott Thomas, Juno Temple
  • Gen: Drama, Istoric, Biografic
  • Premii: 3 nominalizari
  • Tara: Marea Britanie | SUA
  • Durata: 115 minute

Filmele de epoca asigura o vizionare unica prin readucerea in prezent a vremurilor care candva erau actualitate si nu dadeau semne de slabiciune. Intotdeauna mi-au placut astfel de productii, cele care nu se sfiesc sa reinvie atmosfera apusa a nobilimii, a cavaleriei si curtoaziei masculine. Amanata indelung fara vreo explicatie viabila, vizionarea ecranizarii romanului din 2001 semnat Philippa Gregory mi-a promis dezamagiri,intriga, drama, lupta si sete pentru putere, toate adunate intr-un singur compus satios. Frumos este ca mi le-a si daruit, “The Other Boleyn Girl”, rivalizand sustinut cu alte filme ale genului istoric- biografic. Daca alatura si romantism, atunci adaptarea scenaristului Peter Morgan place mai mult si se prezinta reverentios unui public mai larg.

Pentru pasionatii detaliilor (fictive uneori, pentru ca nu au atestare) de culise care au cladit aristrocatia secolelor trecute, “The Other Boleyn Girl” construieste o imagine infranta si pasionala a regelui Henry al VIII lea. Productia nu este musai un film care trebuie inclus in lista obligatorie a unui cinefill, insa daca se face rabat de aspectele care necesita confirmare si care uneori pica testul prin erori regretabile, se poate face un compromis pentru a te putea bucura atat cat se permite in aproape doua ore, de mirosul si imaginea secolului al XVI lea.

O portretizare vulgara pe alocuri a dinastiei Tudorilor, “The Other Boleyn Girl” reuseste sa distorsioneze imaginea monarhiei curtii regale a Angliei inceputului de secol XVI. Atunci cand multiple zvonuri o acuza pe Catherine of Aragon (Ana Torrent intr-o postura care impune seriozitate) de incapacitatea de a oferi mostenitori tronului regal, ducele de Norfolk si cumnatul sau planuiesc ca fiica ducelui, Anne Boleyn (Natalie Portman) sa fie plasata ca ispita la curtea regala. Aceasta urmeaza sa devina amanta regelui (Eric Bana), pentru a-i putea oferi un descedent, asigurand astfel bunastarea tanjita. Ambitiile politice depasesc granitele etice, atunci cand o greseala comisa de Anne o indeparteaza de afectiunea regelui care incepe sa o doreasca pe sora acesteia, Mary (Scarlett Johansson), deja aflata intr-un mariaj careia dorea sa i se dedice. Amandoua vor ajunge in asternuturile regelui, insa doar una ii va cuceri inima. Este destul de complicat sa anticipezi exact pe cine alege, pentru ca fiecare isi joaca asa cum poate mai bine, propria carte. Una este motivata de castigarea si pastrarea unui statut, insa cealalta isi pune ramasag bunatatea si sinceritatea pentru a putea fi fericita.

Jim Sturgess apare intr-un rol minor, insa de mare efect. Scena pe care o imparte la un moment dat cu Natalie Portman a fost nu doar o dovada incestuoasa a decaderii morale, dar s-a evidentiat printr-un acting concludent. Cu o distributie capabila sa spuna o poveste credibila, dar deformata  a evenimentelor descrise, aleg sa privesc filmul doar prin prisma unui spectator curios, lasand in plan secund cunostintele mele (minime) de istorie. Intamplarea face ca cele doua protagoniste, Portman si Johansson sa mai fi cochetat cu tinutele si atitudinea de epoca. Amandurora li s-a inmanat titulatura de muza pentru doi mari pictori. Scarlet a fost inspiratia pentru Johannes Vermeer in minunatul „Girl with a Pearl Earring” si Natalie pentru Francisco Goya, intr-unul din filmele mele preferate, „Goya’s Ghosts”, ocazie cu care l-am descoperit pe Javier Berdam. Cu aceasta experienta in spate, este sigur ca au complotat graitor.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

Vezi si...

19 Comments

  1. bibliodevafiliala3 at  -  Răspunde

    Nu ştiam că s-a ecranizat. Vreau să citesc întâi cartea, pentru că de obicei oferă un plus de amânunte. Deşi, de obicei, după aceea te dezamăgeşte filmul. Cumva, cumva tot pierzi ceva. Excelent articolul tău. Mă bucur că am aflat de film. Cine ştie… Depinde la ce ajung prima dată. Să fie carte, să fie film ?

  2. Maria at  -  Răspunde

    bibliodevafil, nu te grabi cu filmul, nu este neaparat un film slab, dar cartea este mult peste. Oricum mi-a placut recenzia ta Angela, descri foarte bine atmosfera filmului.

    • Angela at  -  Răspunde

      eu nu am citit cartea si rareori citesc romanul dupa ce vad filmul. de obicei fac invers: cartea si dupa ecranizarea. o sa dau o sansa totusi; o are si la biblioteca si imi este la indemana, mai ales ca spui ca este mai buna decat filmul. multumesc frumos pentru apreciere Maria, ma bucura tare complimentul tau 🙂

  3. klausen1976 at  -  Răspunde

    Mi-a placut filmul asta. din cauza lui n-am mai vazut „The Tudors” 😆

    • Angela at  -  Răspunde

      credeam ca nu este apreciat de publicul masculin :P. multumesc pentru exceptia de la regula :P. nu ma dau in vant dupa productiile originala HBO. sa inteleg ca ti-a stricat farmecul descoperirii personajelor?

      • klausen1976 at  -  Răspunde

        hell, yeah ! 🙂 noroc ca a fost un film bun.
        legat de segmentarea publicului, s-ar putea sa fiu o exceptie. mi-a placut si „The Duchess’, de exemplu 😆

        • Angela at  -  Răspunde

          sa stii ca e de bine daca te distantezi de majoritate 🙂 sa inteleg ca iti plac filmele de epoca ? uiti recomand si Jane Eyre, varianta din 2010. cred ca ti-ar placea, judecand dupa cele doua mentionate

    • klausen1976 at  -  Răspunde

      2010? l-am vazut pe cel din 2011, cu Wasikowska. L-am apreciat, desi nu este tipul de film dupa care sa ma dau in vant. nici macar tipul de literartura care sa imi placa. dar tin minte ca a avut un acting solid …

      • Angela at  -  Răspunde

        scuze ! da, 2011 🙂 cu Wasikowska si Fassbender… cred ca m-am grabit sa scriu la tastatura. imi asum greseala, dar nu mi-o iert pentru ca mi-a placut tare mult 🙂

      • klausen1976 at  -  Răspunde

        hei, doar nu o sa iti ceri scuze, acum, pentru asta 🙂 am crezut ca o fi vorba de o alta acranizare, ca sunt o groaza.
        bun film. Wasikowska e foarte tare, cred ca va urca mult. mi-a placut si in ALbert Nobbs, preferatul meu la Oscarul recent …

  4. roberts at  -  Răspunde

    ai scris foarte frumos! totusi, consider ca romanul e mai reusit, ofera mai multe detalii, informatii iar Phipilla Gregory scrie formidabil. oricum, merita urmarit si filmul:)

    • Angela at  -  Răspunde

      multumesc !!! inca o persoana care recomanda cartea inaintea filmului. nu ma certati, dar inainte trebuie sa vad cum se termina trilogia Jocurile Foamei, urmand ca dupa sa fac cunostinta cu Philippa Gregory. ma bucur ca ti-a placut filmul

  5. Corina at  -  Răspunde

    Eu nu am citit cartea dar am vazut filmul. Si in opinia mea e slabut…7.5 e o nota mare 😛 Mi s-a parut atat de romantios si chiar tendentios pe alocuri. Iar actorii nu au avut absolut nicio urma de chimie intre ei.

    • Angela at  -  Răspunde

      iti respect parerea 🙂 am facut comparatii si am vazut filme si mai slabe. mie tocmai actorii mi-au placut. acum daca spun ca filmele de epoca sunt printre preferatele mele, poate imi justific nota. la asta adaug si subiectul inspirat din istorie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail