Filme cu regi sau regine: un alt articol din seria inceputa cu foarte mult timp in urma, dar care continua sa primeasca tot mai multe aprecieri si cautari, astfel ca incantarea mea este inlocuita cu entuziasm, bucurie si satisfactie pentru ca munca si implicarea nu raman fara ecou.
Amanat mai mult decat mi-as fi dorit, din motive ce nu tin de mine, proiectul „filme de epoca despre regi sau regine” a fost modificat pe parcurs, primind in top si pelicule in care noblimea, in toate formele ei, (duci, ducese, baroni, tari, imparati, printese) are rolul principal.
Plecand cu ganduri mari de la ultimele articole dedicate, subiecte care au fost primite cu multumiri, filmele de epoca au fost completate pe rand cu miniserii, seriale, filme biografice, am gandit sa aleg cateva zeci de filme in lista. De data asta roialitatea si nobilimea sunt prioritare in cautarile mele. Nu am inclus filmele fantastice, de altfel ofertante pentru subiectul meu (vezi „The Chronicles of Narnia: Prince Caspian” (2008), „The Princess Bride” (1987), „Ever After: A Cinderella Story (1998), „Peau d’Ane” (1970), „Snow White and The Huntsman” (2012), „Ella Enchanted” (2004)). Am vrut ca topul sa fie limitat la farame de realitate, istorie si veridicitate, atat cat pot fi cuprinse in scenarii si interpretari.
Veti recunoaste productii indiene, japoneze, rusesti sau franceze, dar cele mai multe sunt furate din randul productiilor de la Hollywood. Ordinea este invers cronologica a desfasurarii evenimentelor si, ca de obicei, va invit sa faceti completari, sa ma mustrati pentru vreo omitere sau sa ma laudati pentru o anumita alegere. O sa urmeze un top al filmelor de germane sau italiene de epoca, urmand ca voi sa decideti in baza unui poll.
Filme cu regi sau regine: productii de epoca
Viata actritei care avea sa devina printesa a mai fost subiect de film in 1983 – „Grace Kelly”, doar ca versiunea de atunci a lui Anthony Page se voia a fi mai mult o poveste de basm si mai putin biografia unei femei care a patimit atat bune, cat si rele.
Rolul principal este portretizat de Nicole Kidman, careia i se alatura in distributie nume sonore ca Frank Langella, Parker Posey, Derek Jacobi, Paz Vega, Roger Ashton-Griffiths, Milo Ventimiglia si Tim Roth. Surprinsa in criza de identitate, subjugata de o casnicie fericita doar in aparenta, Grace Kelly, muza lui Alfred Hitchcock este aici portretizata in chip nobiliar, in urma casatoriei cu printul de Monaco.
„The King’s Speech” a fost un succes major la incasari si a fost aclamat atat in randul audientei, cat si al criticii, mai ales pentru stilul vizual. Productia britanica regizata de Tom Hooper relateaza povestea adevarata a relatiei dintre regele Regatului Unit al Marii Britanii si terapeutul care l-a ajutat sa-si vindece teama de a vorbi in public si dificultatea de a articula cuvintele. Devenind demn de tronul pe care il ocupa, in 1939 face prima sa transmisiune radio pentru declaratiile privind razboiul din Germania.
In rolurile principale sunt prezenti Colin Firth, Geoffrey Rush si Helena Bonham Carter. Comentarii pozitive au venit si pentru atitudinea demna pe care filmul a adoptat-o vis-a-vis de reactia privind abdicarea fratelui regelui sau pentru fidelitatea reprezentarii unor detalii istorice.
Un film regizat de Madonna care mie mi-a placut tare mult si care din pacate a fost pus la zid nedrept. Probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste a secolului al-XX-lea, idila dintre regele Edward al VIII lea si o femeie de rand, Wallis Simpson. Relatia lor l-a obligat pe rege sa abdice pentru ca a nu a ales o sotie din randul nobilimii.
In paralel urmarim si o poveste de dragoste din prezent, a unei femei care urmareste firul schimburilor de scrisori dintre cei doi amanti. Abbie Cornish, Andrea Riseborough, Oscar Isaac, Richard Coyle si James D’Arcy sunt in rolurile principale. Alte versiuni in „The Woman I Love” (1972), „Edward & Mrs. Simpson” (1978), „The Woman he Loved” (1988), „Wallis & Edward” (2005).
- The Last Emperor (1987)
Un biopic sfasietor despre ultimul Imparat al Chinei, film care are la baza autobiografia acestuia. John Lone interpreteaza rolul principal- Puyi, caruia i se alatura Joan Chen, Peter O’Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong si Chen Kaige.
Filmul este prima productie autorizata de catre guvernul chinez pentru a fi turnata in Orasul Interzis, in Bejing. De asemenea mentionez ca reusita pentru „The Last Emperor” castigarea a noua premii ale Academiei de Film, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. Filmul face deschiderea in anul 1950 atunci cand Puyi soseste la inchisoarea Fushun. La 5 ani de la incarcerare, acesta incearca sa se sinucida, dar tentativa sa doar il lasa inconstient, dand audientei ocazia sa-i urmareasca destinul, intr-un flaschback cutremurator, inapoi in 1908. Conducator fara voie al unei dinastii puternice de la o varsta frageda, Aisin-Gioro Pu Yi invata inca de la 3 ani sa fie lider. In 1912 cand Chian devine republica este obligat sa abdice, dar isi planuieste evadarea din propria carcera prin casatoria cu Manchu, un spirit liber care vrea sa se rupa de traditii.
- Anastasia (1956)
„Anastasia” este un film istoric perfect pentru cei care cauta povesti de filme cu regi sau regine, cu actiunea plasata intr-o Franta interbelica ce surprinde o amnezica cu tendinte suicidale in mijlocul unor planuri cu interese ascunse, profitandu-se de asemenarea acesteia cu ducesa Anastasia Nikolaevna a Rusiei, fiica cea mica a Imparatului Nicholas al II lea. Despre aceasta se raspandeau zvonuri ca este in viata dupa executia familiei sale. Cu intentia de a mosteni o avere fabuloasa, un barbat de afaceri oportunist profita de naivitatea tinerei pentru a face dintr-o impostoare o mostenitoare. Ingrid Bergman are rolul principal.
- The Barefoot Contessa (1954)
„The Barefoot Contessa” este o drama scrisa si regizata de Joseph L. Mankiewicz, despre viata si iubirile unei figuri fictive adulate de spanioli- contesa Maria Vargas. In rolurile principale le veti recunoaste pe Humphrey Bogart si Ava Gardner.
Harry Dawes (Humphrey Bogart) este un regizor alcoolic ce rememoreaza povestea trista a unei actrite iubite: contesa Torlato-Favrini. Cu ani in urma, calatorind in Europa pentru a gasi talente pentru cinematografia aflata la inceput de drum, Harry cunoaste o dansatoare intr-un bar, pe Maria, o femeie cu o frumusete unica. Cu ajutorul sau, aceasta ajunge curand star de cinema. Intrand intr-o lume exclusivista, face cunostinta cu contele Torlato-Favrini (Rossano Brazzi) cu care se si casatoreste. Imediat dupa casatorie, Maria descopera ca Torlato nu poate avea copii, in urma ranilor suferite in razboi, dar este in stare de orice pentru a asigura mostenirea contelui pe care il iubeste… Un clasic superb, recompensat cu multiple premii.
- The Swan (1956)
„The Swan” este remake al clasicului cu acelasi nume din 1925. Comedia romantica ii are in rolurile principale pe Grace Kelly, Alec Guinness si Louis Jourdan. Personajele filmului sunt trimise in anul 1910. Printesa Beatrice (Jessie Royce Landis) trebuie sa-si convinga fiica, frumoasa Alexandra (Grace Kelly), sa accepte avansurile mult mai instaritului var indepartat Albert, pentru a asigura viitorul familiei.
Ceea ce Alexandra a tinut secret este faptul ca aceasta il iubeste pe preceptorul ei, neincrezator pentru a-i raspunde sentimentelor. Titlul poate fi asociat cu replica finala, tare draga mie :” Think what it means to be a swan: to glide like a dream on the smooth surface of the lake, and never go to the shore. On dry land, where ordinary people walk, the swan is awkward, even ridiculous”.
- Nicholas and Alexandra (1971)
Ultimul monarh rus, tarul Nicolas al II lea si sotia sa, tarina Alexandra, sunt subiectul filmului care le poarta numele, intr-un biopic ce are la baza cartea scrisa de Robert K. Massie, o epopee fantastica din seria de filme cu regi sau regine.
Castigator a doua premii Oscar si nominalizat la alte cinci, „Nicholas and Alexandra” acopera perioada in care ultimul Romanov cucereste si decade. In primele cadre in cunoastem pe tarul Nicholas (Michael Jayston) si pe sotia sa germana, Alexandra (Janet Suzman) la nunta din 1894. Devotat sotiei sale, Nicolas trebuie sa invete sa obisnuiasca populatia cu o conducatoare straina. Alexandra castiga simpatia atunci cand da nastere unui mostenitor, printul Alexis (Roderick Noble). Un copil bolnavicios care va primi ingrijirea unui vindecator siberian misterios: Rasputin (Tom Baker, mai tarziu cunoscut pentru portretizare doctorului Who).
- Mayerling (1968)
„Mayerling” are la baza evenimentele reale care au condus la moartea printului Rudolf al Austriei si a sotiei sale, baroneasa Mary Vetsera. In rolurile principale apar Omar Sharif, Catherine Deneuve, James Mason, Ava Gardner, Geneviève Page, ghidati de Terence Young, dupa un scenariu semnat tot de acesta. Desi nu este in totalitate fidel amanuntele istorice, filmul a fost foarte bine primit pentru detaliile in crearea costumelor si a scenografiei.
Regizorul ne santajeaza cu o poveste romantica despre relatia condamnata a doua persoane din lumea aristocrata. Prinul Rudolf o iubeste pe baroneasa Maria Vetsera (Catherine Deneuve), dupa care tanjeste, dar acesta este obligat de tatal sau, imparatul Franz Josef (James Mason) sa se casatoreasca cu printesa Stephanie (Andrea Parisy). Casnicia nefericita il obliga pe Rudolf sa caute refugiu in bratele altor femei si alinare in doze de morfina.
- Sissi: The Fateful Years of an Empress (1957)
Un imperiu somptuos, candva faimos pentru traditiile sale, este amenintat cu distrugerea. Incapabil sa ia vreo decizie, imparatul Austro-Ungariei este sfatuit gresit de catre consilierii sai si esuzeaza sa-si salveze statul. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth si Josef Meinrad sunt in rolurile principale in utlima parte (preferata mea) a unei trilogii incepute in 1955 cu „Sissi” si continuand cu „Sissi – The Young Empress” in 1956.
Sissi se bucura de calatoriile in Ungaria si accepta prietenia contelui Andrássy, dar atunci cand acesta isi manifesta iubirea fata de ea, ea prefera sa fuga… Curand realizeaza ca idila sa este refugiul de la problemele curtii, acolo unde Franz Josef continua sa fie un tiran.
- Kronprinz Rudolf (2006)
In regia lui Robert Dornhelm, nascut in Timisoara, urmarim reinterpretarea tragicei povesti de dragoste dintre arhiducele austriac Rudolf si a baroanei Mary Vetsera. De data asta o alta versiune decat Mayerling, urmarind inceputurile idilei. Printre decorurile somptuoase si elegante ale palatului imperial de la Viena, distingem tragismul unei atmosfere romantice.
Fiul imparatesei Sissi, Rudolf, este un vizionar, un lider si un om usor influentabil. Desi ii este restrictionat accesul la familie pentru a-i fi lucrate deciziile, Rudolf gaseste timpul pentru a se indragosti, desi acesta este implicat intr-o casnicie cu interese. Dragostea pentru Mary Vetsera (Vittoria Puccini) ii aduce atat bucurii, dar si cele mai mari dureri imaginate.
- Princess Kaiulani (2009)
Inspirata de povestea adevarata a printesei hawaiene Ka’iulani, productia care poarta numele protagonistei ne relateaza lupta acesteia in incercarea de a mentine independenta insulei, in ciuda amenintarii cu colonizarea din partea Americii. Ca adolescenta, aceasta a crecut in Anglia pentru a primi educatie.
Atunci cand este obligata sa accepte mostenirea tronului, printesa trebuie sa faca o alegere: sa ramana alaturi de tanarul rebel de care s-a indragostit (Shaun Evans) sau sa revina pe taramurile natale. In rolul principal este Q’orianka Kilcher (cunoscuta pentru interpretarea din „The New World”).
- Ludwig (1972)
Viata si moartea regelui Ludovic al II-lea al Bavariei sunt subiectul filmului „Ludwig” regizat de un cunoscut italian. Helmut Bergerstars revendica rolul principal, Romy Schneider reluandu-si rolul imparatesei Elisabeth a Austriei (din drama „Sissi” (1955)).
Urmarind aventurile si experientele de viata ale regelui, de la incoronarea din 1864 si pana la moartea lui, descoperim portretul unui erou romantic care isi va pune la indoiala orientarile sexuale.
Filme istorice de epoca cu printi si printese
Poti citi aici despre cateva de film cu printi si printese cu tematica de Craciun.
- Anna and the King (1999)
Relatia profesoarei Anna Leonowens (Jodie Foster) si a regelui Siam din Thailanda in perioada anilor 1860. Filmul biografic “Anna and the King” este partial inspirat din romanul “Anna and the King of Siam”, scriere ce dadea o alta interpretare jurnalelor protagonistei.
Cu inteligenta, spiritul tanar si puternic, Anna il cucereste pe regele care respingea modernismul si ideile acestuia, in incercarea de a-si tine tara departe de amenintarea colonizarii.
- Victoria and Albert (2001)
Versiunea mai putin cunoscuta despre relatia dintre regina Victoria (Victoria Hamilton) si printul Albert (Jonathan Firth), de data asta intr-o productie mai mare cu o durata de trei ore. In primul episod cunoastem o printesa rasfatata si speraiata de perspectiva de a fi conducatoare, urmarindu-i ascensiunea in paralel cu relatia inceputa cu cel care avea sa ii fie sot timp de doua decenii- Albert.
In al doilea episod ni se prezinta perioada de vaduvie a acesteia si sarcina de a deveni mama. Fiecare episod incepe si se termina cu cadre care ne-o arata pe Victoria imbatranita, tinand un monolog la 78 de ani. Se insista pe relatarea intrigilor politice. Alte filme despre viata acesteia: „The Young Victoria”, „Looking for Victoria”, „Mrs. Brown”, „Victoria The Great”.
Filmul „A Royal Affair” este o drama istorica recompensata cu multiple premii la nivel international, in rolurile principale figurand Mads Mikkelsen, Alicia Vikander si Mikkel Følsgaard. Povestea adevarata a unui om obisnuit care a castigat inima reginei si care incepe o revolutie care avea sa schimbe o natiune. Filmul debuteaza cu imaginea conducatoarei care redacteaza o scrisoare pentru copiii ei, in incercarea de a le spune versiunea adevarata a barfelor auzite, urmand ca actiunea sa ne trimita in trecut.
Plasate in secolul al XVIII lea, la curtea regelui bolnav psihic Christian al VII lea al Danemarcei, evenimentele descrise vor sa lamureasca zvonurile conform carora sotia acestuia, Caroline Matilda a Marii Britanii, a avut o idila cu medicul curtii Johann Friedrich Struensee. Un triunghi amoros sustinut de un scenariu idealist al unui individ care risca totul.
- Nuit De Varennes (1982)
Iunie, 1791. Un grup de calatori ai unei calesti este prins in mijlocul evenimentelor Revolutiei Franceze, tocmai in orasul unde regele este arestat. Coproductie Franta-Italia regizata de Ettore Scola are la baza romanul scris de Catherine Rihoit si spune povestea fictiva a intalnirii dintre romancierul Restif de la Bretonne, seducatorul Giacomo Casanova, patriotul Thomas Paine si una dintre doamnele aflate in slujba reginei, Sophie de la Borde.
Cu totii calatoresc intr-o caleasca ce merge in spatele celei care ii transporta pe regele Louis XVI si Marie Antoinette in drumul catre Varennes din Paris, in incercarea de a fugi in timpul revolutiei. Calatorii sunt surprinsi purtand diverse discutii filosofice, reflectand asupra multiplelor schimbari pe care le-au vazut. Cu aceasta ocazie publicul are ocazia sa recunoasca diverse chipuri istorice.
- The Duchess (2008)
Cronica vietii aristocratei Georgiana, ducesa de Devonshire, admirata si cunoscuta pentru stilul sau extravagant. Preferintele sale politice au atras antipatia celor din jurul ei, artisti si scriitori, fiind hulita pentru modul in care alegea sa traiasca. Faimoasa pentru frumuseata si gusturile sale vestimentare, este prinsa intr-o casnicie nesatisfacatoare cu glacialul William Cavendish (Ralph Fiennes).
Mama, figura iconica in lumea modei, activist politic, nu se da in laturi sa afle doleantele oamenilor mai sarmani si se implica chiar intr-o relatie extraconjugala cu Charles Grey (Dominic Cooper), prim-ministrul de care se si indragosteste.
- Farewell, My Queen (2012)
O privire curioasa aruncata asupra relatiei dintre Marie Antoinette (Diane Kruger) si a celei care se ocupa de lecturile acesteia, intreaga poveste, mai cu seama detaliile premergatoare Revolutie Franceze, fiind povestite din perspectiva angajatei Sidonie.
Léa Seydoux are rolul servitoarei care devine naratorul ultimelor zile de domnie ale reginei, conturand cat mai fidel imaginea palatului de la Versailles. Atunci cand la curtea regala ajung zvonurile ca incepe o revolutie, aristocratii se retrag si abandoneaza familia regala. Sidonie refuza sa pleca, simtindu-se protejata de vacarmul din exterior. Regizorul surprinde pasiunea, haosul si nebunia care descria nobilimea acelor vremuri, pe fundalul unor decizii radicale si iminente.
- The Madness of King George (1994)
„The Madness of King George” este o drama regizata de Nicholas Hytner si are la baza o piesa de teatru semnata de Alan Bennett, care se ocupa si de scenariu. In timpul crizei perioadei regente, urmarim tragedia pe care regele George al III lea o experimenteaza atunci cand sanatatea sa mintala se degradeaza, regele fiind surprins in relatia cu fiul sau, printul de Wales.
Intr-un episod real al dementei regelui, incapabil sa mai conduca regatul, il urmarim pe rege cum devine un cobai pe fundalul unor practici medicinale de la sfarsitul secolului al XVIII lea. Pe masura ce isi pierde simtirile, devine tinta batjocurilor si marginalizat, in pofida rolului sau in regat. Filmul devine practic o meditatie asupra puterii.
- Ridicule (1996)
„Ridicule”, productie franceza, ne plaseaza in secolul al XVII lea la curtea decadenta de la Versailles, locul unde statutul social putea decide sorti, in functie de cat de abil si capabil erai sa jonglezi cu insultele pentru a deveni ridicole. Tema filmului este sa examineze si sa ofere o imagine realista a modului in care nobilimea acelor vremuri era dictata de calomnii, coruptii si nesimtire, intr-un puternic simt al nedreptatii.
In 1783 Chevalier de Milletail (Carlo Brandt) il viziteaza pe varstnicul imobilizat la pat, Monsieur de Blayac (Lucien Pascal). Il tachineaza amintindu-i de modul in care acesta il umilise cu ani in urma, preferand sa il batjocoreasca acum. Regizorul Patrice Leconte ne-a mai incantat cu Dangerous Liaisons (1988) si Restoration (1995). De data aceasta prefera sa ne faca o schita a modului in care supravietuirea la curtea regala din vremurile apuse era sustinuta de cat de ascutita iti era limba, cat de dispus la umilinte erai si de fatarnicia adoptata. Urbain Cancelier este regele Louis al XVI lea.
- The Affair of the Necklace (2001)
Pus la zid de critica, filmul a castigat aprecieri pentru acuratetea privind detaliile costumelor si ale decorurilot. Filmul relateaza un incident real care a alimentat inceputurile Revolutiei Franceze, scandal in care a fost implicata si Maria Antoneta, in incercarea de a fura o bijuterie care avea sa falimenteze curtea regala.
Hilary Swank este Jeanne de la Motte Valois, o contesa care si-a pierdut titlul nobiliar. Determinata sa-si restabileasca numele si privilegiile, Jeanne unelteste un plan politic cu inspiratii conspirationale in care sunt implicatii si amantii ei: Retaux de Villette (Simon Baker), Nicolas (Adrien Brody) si un conte italian (Christopher Walken).
- Madame Pompadour (2006)
Jeanne Poisson, o tanara atragatoare cu origini burgheze isi face planuri pentru a-l cuceri pe regele atractiv Louis al XV lea, de care s-a indragostit atunci cand l-a vazut la un bal.
Seducatoare si pasionata de cuceriri, Jeanne reuseste sa transforme capriciul in dragoste. Dupa o relatie de peste 20 de ani, regele ii ofera amantei titlul de marchiza, in pofida rigorilor aristocratiei, doar pentru a fi acceptata la curte. Printul se dovedeste un puternic si necrutator dusman, inversunat de intrigile surorii aflate pe patul de moarte.
- Catherine the Great (1995
Despre imparateasa Catherina s-au facut mai multe filme, printre care amintesc „The Rise of Catherine the Great” (1934), „The Scarlet Empress” (1934), „A Royal Scandal” (1945), „Young Catherine” (1991).
Versiunea din 1995 cu Catherine Zeta-Jones in rolul principal este mai romantata, insistandu-se mai mult pe maturizarea pe care o printesa neexperimentata o testeaza, prinsa intr-o casnicie fara iubire cu viitorul tar Peter, nepotul abuziv al tarinei ruse Elizabeth. Soacra sa devine mentorul sau, furand lacomia pentru putere, cinismul si egoismul, pana la a sacrifica iubirea pentru tanarul ofiter Saltykov.
- To Kill a King (2003)
La sfarsitul razboiului civil englez, Sir Thomas Fairfax (Dougray Scott) sarbatoreste victoria impreuna cu camaradul sau Oliver Cromwell (Tim Roth).
Intre timp, regele Charles I (Rupert Everett), capturat si inteminat, incearca sa discute cu sotia lui Thomas, Lady Anne (Olivia Williams) pentru a cere indurare. Judecata regelui capturat incepe, dezlantuind discutii, tensiuni si conflicte de nectrontrolat.
- Man in the Iron Mask (1998)
Nominalizat la Oscar pentru „Braveheart” Randall Wallace (scenarist), isi facea debutul regizoral in 1998 cu adaptarea romanului clasic semnat de Alexandre Dumas, cu Leonardo Di Caprio in dublu rol principal.
Cu un buget modest, productia ne face cunostinta cu un rege crud care neglijeaza multimea infometata, rege care atrage mania muschetarilor care au jurat sa il protejeze. Afland de cel mai bine ascuns secret al regelui, existenta unui frate geaman incarcerat cu o masca de fier, Athos, Porthos, Aramis si D’Artagnan planuiesc sa elibereze prizonierul pentru a-l incorona, trimitand avidul conducator in carcera.
Un tanar doctor Robert Merivel (Robert Downey Jr.) intra in serviciile regelui Charles al II lea al Angliei (Sam Neill). Bucurandu-se de o viata plina de privilegii si popular in randul celor de la curte, Merivel gusta din placeri nemaicunoscute. Asta pana intr-o zi cand regele il anunta ca i-a aranjat o casatorie cu Celia (Polly Walker), amanta preferata a acestuia pentru a dezminti zvonurile despre infidelitatea sa. Cedand ispitelor Celiei devine amantul curtezanei, incalcand singura regula impusa: sa nu se indragosteasca de ea. Filmul are in palmares doua premii Oscar.
Recomand si „Charles II: The Power & the Passion” (2003) pentru o cronica mai completa: exilul si intoarcea triumfatoare a regelui.
- Le Roi Danse (2000)
„The King is Dancing” relateaza ascensiunea regelui Ludovic al XIV lea al Frantei, biografie relatata prin ochii compozitorului curtii, Lully. Cresterea influentei regelui la curte derivata din rutinile zilnice de dans este pusa pe seama unei popularitati castigate treptat. Urmarit de la varsta de 14 ani, constient ca va primi raspunderea conducerii regatului, se bucura de doua privilegii: muzica si dansul.
Creatiile muzicale ale prietenului sau Lully il ajuta pe Ludovic sa se manifeste, devenind curand Regele Soare. Scenariul tese de asemenea scheme si uneltiri pentru putere si interese sociale, rezultand o drama somptuoasa si complexa.
- Mughal-e-Azam (1960)
„The Emperor of the Mughals” este o productie indiana de proportii epice ce relateaza idila dintre printul Mughal Salim (cel care avea sa devina imparatul Jahangir) si Anarkali, o dansatoare de la curtea regelui. O relatie negata de familie, mai cu seama de tatal lui Mughal, va duce la un razboi intre tata si fiu. Regizat de K. Asif , productia ii are in rolurile principale pe Prithviraj Kapoor, Dilip Kumar, Madhubala si Durga Khote.
Coloana sonora este inspirata de muzica indiana traditionala interpretatata in coruri de 12 voci, considerata a fi una dintre cele mai elegante compozitii din istoria filmelor de Bollywood. Impresionand critica pentru acuratetea genului si pentru devotamentul demonstrat genului, firul narativ este dezvolat in mai multe planuri.
- La Reine Margot (1994)
Un film francez ce are la baza tot un roman semnat de Alexandre Dumas, film ce spune povestea reginei Margot care este obligata sa ia parte la o casatorie aranjata, doar pentru a fi prinsa in mijlocul unui razboi dintre catolici si protestanti.
In secolul XVI, Franta este controlata de Regele Charles al IX lea (Jean-Hugues Anglade) si de mama sa Catherine de’ Medici (Virna Lisi). Acestia planuiesc sa-si ofere fiica Margot pentru un aranjament teritorial si sa prinda astfel sute de protestanti intr-un masacru sangeros. Din mijlocul atacului, Margot salveaza un tanar pe care il ingrijeste si de care se indragosteste, cei doi traind pentru o perioada scurta o pasionanta poveste de dragoste.
Amorezii sunt interpretati de Isabelle Adjani si Vincent Pérez.
- Henri 4 (2010)
Productie germana adaptata dupa romanele istorice scrise de Heinrich Mann, filmul ne trimite in Franta anului 1563. Se surprinde aceeasi intriga ca in filmul de mai sus, doar ca de data asta, urmarim versiunea razboiului religios vazuta din perspectiva celui care a trebuit sa se casatoreasca cu regina Margot. Revoltele religioase ameninta ascensiunea protestantului Henry de Navarre, un experimentat tanar de lupte, ales sa devina sotul fiicei Catherinei de Medici, dispusa la orice pentru a lasa tronul fiilor sai.
Surprins intr-un macel planuit de aceasta, Henry supravietuieste si trebuie sa ramana in viata pentru a castiga tronul pentru care a sacrificat totul. In varianta aceasta, Marguerite il iubeste pe Henry caruia ii marturiseste totul. Henry evadeaza si gaseste dragostea in persoana lui Gabrielle d’ Estrées.
- Orlando (1992)
Un altfel de film in care o regina face subiectul unui scenariu, de data asta izvorata din imaginatia scriitoarei Virginia Woolf- „Orlando: A Biography”. Tilda Swinton este Orlando, Billy Zane este Marmaduke Bonthrop Shelmerdine si Quentin Crisp apare in rolul reginei. Orlando este un barbat care cauta. Cauta sensul nobilimii, cauta dragostea, cauta rime in poezii. Doar cauta.
Inzestrat cu viata vesnica din partea reginei Elizabeta I, este damant la o exista lunga si istovitoare, gustand din ironiile regale de la curte. Cand barbat, cand femeie, Orlando vede ambele fete ale unei monede la fel de taioase. Alte filme despre aceeasi conducatoare, mai realiste: „The Golden Age”/ „Elisabeth” (2007/1998- Cate Blanchett), „Elisabeth I” (2005- Helen Mirren), „The Virgin Quenn” (2005- Anne Marie Duff), „Elizabeth Rex” (2003- Diane D’Aquila).
- Lady Jane (1986)
Regizata de Trevor Nunn, drama romantica de epoca scrisa de David Edgar o are in rolul principal pe Helena Bonham Carter, in rolul lui Lady Jane Grey, cea care la varsta de 16 ani avea sa fie regina timp de noua zile. Moartea conducatorului Henry al VIII lea lasa regatul in haos, discutiile privind succesiunea la tron fiind alimentate de lipsa unui mostenitor sanatos si potrivit ca varsta.
Sperand la avutie si putere, un ministru isi insoara fiul cu Lady Jane cea care este urcata pe tron atunci cand Edward, fiul lui Henry moare. Un model frumos al unei femei inteligente care se transforma dintr-o marioneta intr-un papusar iscusit, luandu-si libertatea sa si iubeasca.
- Mary Queen of Scots (2013)
La un moment dat gaseam o descriere fascinanta: „Regina care a pierdut trei regate. O sotie care a pierdut trei soti. O femeie care si-a pierdut capul.”
Productie elvetiana ce preceda versiunea din 1971 cu Vanessa Redgrave in rolul principal, „Mary Queen of Scots” este epopeea unei femei ce avea sa decida destine. Dupa ce a copilarit in Franta, Mary ajunge in tara natala unde descopera un taram devastat de razboaie. Uneltiri, intrigi, crime si pasiuni, intr-un pachet istoric complex.
- The Other Boleyn Girl (2001)
Relatia regelui englez Henry al VIII lea cu surorile Boleyn a fost infatisata in mai multe versiuni cinematografice, printre care amintesc „Anne of the Thousand Days” (1969), „The Six Wifes of Henry VIII” (2001) si serialul „The Tudors” (2008).
Drama „The Other Boleyn Girl” este adaptarea unui roman scris de Philippa Gregory, intr-o incercare romantata de a portretiza viata regelui dispus la orice pentru a avea un mostenitor la tron. Rivalitatea dintre doua surori pentru a castiga inima unui rege, Anne (Natalie Portman) si Mary (Scarlett Johansson), dezbina un tinut ce va fi condamnat.
- The Legend of Suriyothai (2001)
Viata unei figuri feminine istorice, portretul unei conducatoare iubite de poporul thailandez. In timpul unor conflicte civile din secolul al XVI lea si al invaziei din Birmania, o printesa tine piept asupririlor pentru a proteja poporul si gloria regatului.
Cu o demnitate majora, Suriyothai a condus si luat decizii importante inca de la varsta de 15 ani, a iubit si a inteles raspunderea de a fi lider. Obligata de tanara sa se casatoreasca cu prinul Tien (Sarunyoo Wongkrachang), Suriyothai (M.L. Piyapas Bhirombhhakdi) lasa in urma dragostea adevarata.
- Jodha Akbar (2008)
O poveste de dragoste ce dateaza din secolul al XVI lea, o poveste despre aliante, despre compromisuri, despre o casnicie de conveniente care avea sa dea nastere unei adevarate iubiri intre un imparat si o printesa.
Regizorul Ashutosh Gowariker, cunoscut pentru productia nominalizata la Oscar in 2001 „Lagaan”, ni-i ghideaza pe Hrithik Roshan si Aishwarya Rai in rolurile principale, evoluand pe coloana sonora semnata de un alt cunoscut compozitor din cetatea filmului- R. Rahman. Imparatul Akbar este obligat sa se casatoreasca cu printesa Jodhaa, totul din interese politice. Curand acesta dezvolta sentimente reale de iubire pentru sotia sa. Interesul de a castiga inima femeii de langa el devine mai puternic decat acela de a fi lider in batalii castigate.
- Juana la Loca (2001)
Regina a Castiliei si a Aragonului, Juana este prezentata in filmul biografic cum testeaza nebunia unei femei indragostite, ajungand sa fie numita „Juana La Loca”. O poveste despre pasiuni, minciuni, tradari, gelozie, comploturi si lacomie pentru putere.
Pilar Lopez de Ayala interpreteaza rolul principal, rolul unei tinere nascute si crescute intr-o familie regala, fortata sa convietuiasca alaturi de un sot infidel, arhiducele Philip (Daniele Liotti). Obligata sa renunte la adevarata sa iubire, Alvaro de Estuniga (Eloy Azorin) gaseste curand alinare in bratele sotului care se dovedeste a fi un afemeiat.
- Ferdinando e Carolina (1999)
Aflat pe patul de moarte, refele Ferdinando I of din Napoli incearca sa scape de responsabilitatile nedorite, asigurandu-si linistea prin rememorarea zilelor demult apuse, atunci cand era liber. In tinerete ii era permis sa vaneze, sa se distreze, sa iubeasca. Constrans sa se casatoreasca cu fiica unei imparatese, cu Mary Caroline a Austriei, intr-un aranjament politic, ajunge sa se indragosteasca. Si asta pana cand planurile curtii si interesele celor care conduc cu adevarat, se schimba…
O satira amuzanta, ironica, cu imaginea aproape pefecta a unui conducator manipulat si naiv.
- Isabel (2011)
Regina Isabella I a Castiliei primeste propria poveste, una de vazut daca te pasioneaza capitolul filme cu regi sau regine. O serie dedicata biografiei acesteia ce cuprinde perioada 1461-1474, urmarita indeaproape de la sfarsitul copilariei, atunci cand ii este impus sa traiasca printre straini si pana la casatoria acesteia cu cel pe care ea avea sa si-l aleaga ca sot, pe Ferdinand al II lea al Aragonului, punandu-se accent pe modul dificil in care s-a acomodat cu conditia de conducator.
In sezonul doi, se acopera perioada 1474-1492: incoronarea si inceputurile calatoriei cu Cristofor Colomb. Michelle Jenner este Isabel si Rodolfo Sancho il intruchipeaza pe Ferdinand II. In alt rol apare Bárbara Lennie, infatisand-o pe manipulatoarea regina Juana, acuzata de numeroase legaturi extraconjugale pentru ca sotul sau, regele Enrique (Henry al IV lea al Castiliei), ar fi fost impotent… Detaliile sunt superbe: o curte regala surprinsa in toiul lacomiei, dorului si al puterii.
- A Walk with Love and Death (1969)
„Claudia and Heron were born after the war began, and would die before it ended . . .” este prologul cu care regizorul John Huston alegea sa deschida drama romantica car ne trimite in mijlocul secolului al XIV lea in momentul cand Anglia si Franta erau angajate intr-un razboi care avea sa duca la pierderea a mii de vieti.
Filmul este povestea modesta a unui tanar care isi abandoneaza studiile si paraseste Parisul pentru a cauta libertatea (un termen abstract pentru a calatori peste mari). Innoptand la un castel o cunoaste pe Claudia (tanara Anjelica Huston), fiica unui influent nobil, oficial regal, de care se indragosteste. Dupa ce paraseste castelul, cu speranta unei revederi, Heron afla ca acesta a fost atacat si revine, gasind-o pe Claudia, singura supravietuitoare, careia ii promite ca o va proteja pentru totdeauna. Filmul are la baza un roman ce dateaza din 1961 scris de Hans Koningsberger.
- First Knight (1995)
Destul de previzibil, filmul nu a prins radacini in preferintele permanente ale criticilor. „First Knight” este o productie medievala tesuta in jurul legendei arthuriene, regizata de Jerry Zucker cu Richard Gere in rolul lui Lancelot, Julia Ormond ca Guinevere si Sean Connery in rolul regelui. Filmul clarifica motivul victoriilor lui Arthur, dedicand timpul pentru a mentine prosper si in pace regatul sau.
Un cavaler al mesei rotunde, Malagant (Ben Cross) ii vaneaza tronul. Un vagabond initiat in lupta cu spada, Lancelot, o ajuta pe Guinevere, cea care urmeaza sa se casatoreasca cu Arthur, sa scape din mainile unor ticalosi cand caleasca ii este atacata. Desi se indragosteste de ea, decide sa nu-si exprime sentimentele din respect pentru cel in slujba caruia intra: Arthur. Alte filme despre regele Arthur „Knights of the Round Table” (1953), „The Sword in the Stone” (1963), „Camelot” (1967), „Excalibur” (1981), „King Arthur” (2004).
- The Lion in Winter (1968)
Cu un total de 14 premii si 16 nominalizari la diverse competitii cinematografice, filmul a castigat trei premii Oscar. “The Lion in Winter” este o adaptarea a unei piese interpretata pe Broadway. Pelicula regizata de Anthony Harvey, ii are in distributie pe Peter O’Toole, Katharine Hepburn, John Castle, Anthony Hopkins (la rolul de debut), Jane Merrow, Timothy Dalton si Nigel Terry.
Subiectul principal: intrigile si conspiratiile tesute in jurul succesiunii la tron dupa domnia regelui Henric al II lea. Cei trei fii aspira fiecare sa fie cel ales, iar impreuna cu mama lor nu se vor lipsi de nimic pentru a-l forta pe rege sa faca o alegere si sa numeasca stapanul imperiului. In 2003 a urmat un remake palid, lipsit de ecouri.
- The Curse of The Golden Flower (2006)
Drama chinezeasca de epoca, scrisa si regizata de Zhang Yimou, „The Curse of The Goldent Flower” era la momentul lansarii cea mai scumpa productie realizata in acea tara si fusese in 2006 optiunea Chinei pentru cursa la cel mai bun film strain de Oscar.
O dragoste muribunda dintre doi oameni puternici, conduce la uneltiri. In timpul dinastiei Tang, imparatul (Chow Yun-Fat) revine acasa dupa razboiul purtat timp de trei ani cu unul dintre fiii sai, printul Jai (Jay Chou). Intampinat cu raceala de sotia sa, implicata intr-o relatie in afara casatoriei cu fiul sau vitreg, imparatul are grija sa o innebuneasca pe imparateasa prin administrarea unor droguri puternice. Femeia dovedeste curand o slabiciune pentru „the golden-flower”.
Ascensiunea si decaderea reginei egiptene Cleopatra, intr-un film cult clasic regizat de Joseph L. Mankiewicz. Cu un scenariu adaptat dupa scrierea semnata de Carlo Maria Franzero, filmul ii are in rolurile principale pe Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall si Martin Landau.
Cronicile reginei Cleopatra a VII a care se incapataneaza sa reziste ambitiilor unui imperiu puternic, fac subiectul filmului care se deschide cu evenimentele de dupa batalia victorioasa de la Pharsalus unde Caesar l-a invins pe Pompey. Sperand sa castige suport armat din partea tanarului faraon Ptolemy al XIII lea (Richard O’Sullivan) si al surorii sale Cleopatra (Elizabeth Taylor), Pompey ajunge in Egipt. Doar ca Cezar il urmareste si face propria abordare, declansand batalii legendare in numele iubirii si al teritoriilor.
Va urma un articol dedicat filmelor italiene sau germane de epoca
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
10 Comments
Fara Anna Karenina, cel din 2012 cu Keira Knightley?
In rest, multe filme de care nici nu am auzit, destule pe care nu le-am vazut, iar cele pe care le-am urmarit nu mi-au placut 🙂 .Nu inteleg de ce filme precum The King’s Speech sau Cleopatra au fost atat de laudate, si nici de ce Nicole Kidman a fost atat de criticata pentru rolul din Grace of Monaco ( filmul este prost, dar interpretarea ei este mai mult decat ok ).
Era imposibil sa numesc toate filmele cu tema asta. Multumesc pentru sugestie/completare. Iti place vreunul in mod deosebit?Mie mi-a placut „The King’s Speech”, „Cleopatra” not so much….. Cat despre Nicole in Grace, nu cred ca ea a fost problema, cat filmul in sine. Static si greoi.
Nu chiar 🙂 . Nu prea ma pasioneaza si nici nu prea imi place genul acesta de filme, iar in majoritatea cazurilor fac fata cu greu la durata acestuia. Daca nu ar fi nominalizarile la premii importante, actori care imi plac etc. probabil nici nu le-as urmari.
Bine te-am regasit!
Pot sa iti sugerez si Queen Christina (1933)?
Rolul Reginei Christina a Suediei (ani de domnie 1632-1654) e considerat unul dintre cele mai bune ale carierei suedezei Greta Garbo.
Multumesc! Sigur ca poti sa faci sugestii 🙂 Le primesc cu drag si cititorii care cauta si gasesc articolul, sa faca bine sa citeasca si comentariile! Cred ca l-am avut si eu initial in lista. Cand am inceput articolul aveam 87 de filme, dar am triat, ales si renuntat la unele… Pe ce criterii? Complet subiectiv:)
Programul lunii octombrie pentru Hbo, Hbo Comedy, Cinemax si Cinemax 2 | CineAmator
[Lansare DVD] “Belle” | CineAmator
Concurs “Belle”: castiga DVD-ul original! | CineAmator
Interviul saptamanii - Flavius Policala: "Gamingul - un refuz de a renunta la una dintre functiile de baza ale copilariei: visul cu ochii deschisi." | Blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE!
Filme cu printi si printese pentru Craciun de urmarit in vacanta