Drama, Recomandari, Romantic

The New World (2005)

„There’s something I know when I’m with you  that I forget when I’m away.”

• Regizor: Terrence Malick
• Actori: Colin Farrell, Q’orianka Kilcher, Christopher Plummer, Christian Bale
• Gen: Drama, Biografic, Istoric
• Premii: 5 premii si 11 nominalizari (una la Oscar)
• Tara: SUA | Marea Britanie
• Durata: 135 minute

„Magnific si epic”. Descrierea vine in completarea unei opinii personale care atribuie acetstui film notiunea de frumusete, fara a forta termenul. Demna de admirat este varianta propusa de regizor pentru a reliefa primele zile ale noii Americii, aducand inca o data in atentia publicului povestea adevarata a lui Pocahontas si mitul ce a inconjurat existenta sa (fica căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem și mediatoare între englezi si tribul ei din colonia Virginia America de Nord).”Lumea Nouă” reprezinta povestea dramatică a ciocnirii a doua culturi: europeană  si cea indigenă nord-americană din perioada întemeierii Coloniei Jamestown in 1607.

Inspirându-se din legenda lui John Smith (interpretat de unul dintre favoritii mei –Colin Farrell) şi Pocahontas (Q’Orianka). O alta prezenta intruchipata de Christian Bale (aici inca necunoscut, inainte de „The Dark Knight”). John Rolfe va intra in decor si va ocupa un rol important in viata celei din urma. Povestea clasică devine o puternica explorare a iubirii, pierderii şi descoperirii, celebrare  şi deplangere concomitent a unei Americi dispărute si a uneia pe cale să se nască.

Intreaga istorisire are la baza relatarile capitanului John Smith, dand certitudinea ca evenimetele prezentate sunt reale si au fost candva traite de oameni care s-au schimbat si au suprvietuit celei ce poarta numele de izbavire prin iertare, regrete si impacare. Decorul a ramas fidel acelor timpuri, inceputul de secol XVII, salbaticia junglei aflata in antiteza cu incercarile de emancipare din orase. Tânăra băştinaşă ce va deveni o nobilă respectata gratie inteligentei  alaturi de aventurierul vesnic in cautare vor deveni captivi intr-u paienjenis al obligatiilor, raspunderilor fata de semenii lor si vor trebui sa aleaga intre ceea ce dicteaza ratiunea si ce simte inima, dorinte de neinlaturat ale sufeltului.

Este adevarat ca filmul depaseste cu mult trei ore, este adevarat ca dulce lipsa de o actiune care sa te tintuisca de fotoliu, dar la fel de adevarat este ca filmul de fata este unic prin culoarea redata de epoca si traieste prin personajele emblematice ale unei lumi de mult apuse.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.