Drama, Recomandari, SF, Thriller

Inception (2010)

„You’re asking me for Inception. I hope you do understand the gravity of that request”

• Regizor: Christopher Nolan
• Actori: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Michael Caine
• Gen: Actiune, Drama, SF
• Premii: 80 premii (4 premii Oscar) si 103 nominalizari
• Tara: SUA | Marea Britanie
• Durata: 148 minute
• Rating autor: nota 9.5

 Tocmai ce am vazut „Inception”!  Stiam ca nu ma va dezamagi, insa nu ma asteptam sa fiu asa de confuza pe durata vizionarii sale. Scenariul este unul inteligent, bine exploatat si valorificat prin interpretarile actorilor care au reusit sa creeze personaje mai mult decat surprinzatoare. Actiunea nu tocmai liniara si replicile menite sa te lamureasca, au ascensiunea catre un punct culminant naucitor nu fac decat deliciul unui public amator de adrenalina. Tema principala a fost conturata magistral de catre un Christopher Nolan mai experimentat si derutant decat a obisnuit.

Daca la inceput esti tentant sa spui ca ai inteles, ar trebui sa astepti urmatoare secventa sa ti se confirme ca te-ai inselat. Totul se leaga pana la urma,  fiecare piesa de puzzle care parea aruncata intamplator gasindu-si locul in tabloul general. Tema in jurul careia se invarte intreaga actiune a filmului este visul, termen care descrie experiența subconstienta ce consta intr-o insiruire logica sau nu de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apar, de obicei, în timpul somnului .

Subiectul in cauza percepe intreaga experienta ca fiind una adevarata, in afara posibilității de control a persoanei care viseaza. Evenimentele din vis sunt cel mai adesea imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică din starea de veghe.Fimul nu este un tratat psihologic despre vis, insa porneste de la ideea ca poti patrunde in mintea cuiva, atunci cand doarme pentru a “face cunostinta” cu unele dintre cel mai bine ascunse secrete ale acestuia, vulnerabilitatea de a le masca fiind extrem de scazuta.

Cel care iti va accesa lumea inchipuita, ci Cobb interpretat de Leonardo Di Caprio, un om bantuit de un secret din trecut, secret ce va fi dezvaluit treptat, surprinzand si devenind un twist zdruncinator. In speranta de a-si recupera familia, de care a fost obliga sa stea departe pentru a o ocroti (si pentru a se proteja pe sine), va face un pact care ii vor pune abilitatile la incercare, misiune de care stim doar: “specialized in a very specific type of security”

Recomand celor care sunt doritori de nou, inedit si au rabdare sa urmareasca mai bine de doua ore un thriller psihologic bine construit care va pune la grea incercare spre intelegere chiar si cinefilii experimentati

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail