Actiune, Drama, Recomandari, Thriller

The Last King of Scotland (2006)

“I am the father of this nation, Nicholas. And you have most…grossly… offended your father.”

*1 nominalizare Golden Globe (2006)
*1 nominalizare Oscar (2007)
*4 nominalizari Premiile BAFTA (2007)
*4 nominalizari Academia Europeană de Film

Urmarit cu mai bine de cateva luni in urma, acest film nu a putut fi uitat, astfel ca redifuzat la tv aseara nu m-am putut abtine sa nu il urmaresc din nou. Stiind deja firul narativ, nu am putut face altceva decat sa ma bucur de un scenariu curpinzator, de o reprezentatie actoriceasca magistrala si de un decor care  minimalizeaza pe cat este posibil ideologii ale anilor ’70 in Ugandia din timpul guvernarii lui Idi Amin .

Faptul ca este o poveste adevarata relatand printr-o prisma realista o tara decimata de atrocitatile unui singur om a carui unica ambitie au fost  puterea si setea nemarginita de a-si configura spiritul conducator in modurile in care el considera de cuviinta aduc o nota aparte intregii pelicule.

Autointitulatul rege, Idi Amin este insufletit de catre Forrest Whitaker, acest rol aducandu-i si un binemeritat Oscar, prestatia sa fiind convingatoare prin schimbarea brusca a tonalitatii, prin rasul care transmite teroare sau acceptare.

Aduce in prim plan o poveste care merita spusa, urmarita si analizata pentru ca evoca o parte dintr-o istorie ce trebuie dezgropata desi multi o vor uitata.

Titlul pacalaeste, devenind o metafora edificatoare pentru intreaga actiune, reusind sa fie unul de efect, avand radacini intr-o alegere facuta de dictator intr-unul din desele interviuri sustinute

Filmul este relatat din prima trairilor si experientelor de un tanar medic Nicholas Garrigan (James McAvoy face un rol nemaipomenit) care odata ajuns in Ugandia,dornic de a ajuta o tara lipsita de ajutor medical, intra in gratiile conducatorului care curand il va cere sa ii fie medic personal. Este interesat si un pic hilar  modul in care doctorasul a ajuns tocmai in acest colt uitat de lume.

Vom fi inca o data inselati crezand ca de acum vom fi martorii unei frumoase prietenii, insa urmatoarele evenimente il vor face pe tanarul doctor sa se indoaiasca de dorinta de a fi confidentul mai marelui “rege”.

Acesta va cunoaste dedesubturile din spatele conducerii tarii si va trece de la stima pentru un om politic cu carismă la dezgust.. Se va trezi prins intr-o situatie fara iesire, incapabil sa paraseasca tara care acum il tine prizioner in propriile ambitii condamnat fiind  la incapacitatea de a protesta sau de a lupta pentru propria-i viata.

Filmul este de acum un amestec proportionat intre suspans, drama , dragoste(exista si o micuta astfel de povestioara), compasiune si durere.Actiunea va lua o intorsatura brusca si surprinatoare, devenind  scena unor evenimente asociate unui joc de-a soarecele si pisica.

Finalul va rascoli, ultimele minute tinand spectatorul intr-o tensiune maxima, asteptand un deznodamant care va atrage un sentiment indreptatit de frustrare.

Este un film care trezeste umanul din noi, amintindu-ne ca lumea nu este doar cartierul care ne adaposteste si nu se rezuma la familia si prietenii nostri, fiind ceva mai mult decat credem noi ca stim.

Trebuie sa cunoastem si sa acceptam…

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail